maia-sandu

Numărul minorelor și adolescentelor din Moldova care devin mame, de trei ori mai mare decât media europeană
În ultimii zece ani, numărul mamelor adolescente a scăzut în R. Moldova de la 50 până la 27 de nașteri la 1.000 de fete de 15-19 ani, dar este, totuși, aproape de trei ori peste media europeană de zece cazuri.

Lipsa educației sexuale în școală și în familie este cauza principală, spun experții, transmite moldova.europalibera.org.
Ana (n.r. – nume schimbat) are 17 ani și de jumătate de an este mamă de băiat. Absolvea clasa a IX-a când a aflat că este însărcinată. Fata se afla atunci într-un centru de plasament temporar, după ce tatăl ei a murit, iar mama a ajuns după gratii.
„Mă vedeam cu un băiat de aproximativ jumătate de an și, după primul examen din clasa a IX-a, am aflat că sunt însărcinată. Pe de o parte, mă temeam, pentru că am vrut să termin școala. Pe de alta, parcă voiam un copil. Gândurile mele erau la școală și la ce va spune mama, dar am luat decizia să-l păstrez. M-am gândit că îmi va fi greu, dar că mă voi descurca și așa și este”, povestește tânăra.
Tatăl copilului este și el adolescent. „Suntem de aceeași vârstă, dar nu eram în aceeași clasă. El a acceptat copilul, dar în acest moment noi nu mai suntem împreună. Ne descurcăm și fără el. El mă sună, vizitează copilul, suntem ca doi prieteni. El a terminat școala și vrea să se angajeze. I-am zis că, dacă va dori, poate să ne ajute, eu nu îi voi cere nimic”, afirmă tânăra.
„Dacă este, trebuie să-l iubești și să ai grijă de el”
Ana susține că părinții nu au vorbit cu ea niciodată despre relațiile sexuale, dar știa anumite lucruri de la școală. „Ni s-a spus că, dacă avem relații sexuale, să ne protejăm. La acel moment, nu am reușit, dar… O să-i vorbesc copilului despre asta”, spune ea.
Adolescenta își dorește să-i ofere bebelușului ei toată dragostea de care ea nu a avut parte. „Da, poate este prea devreme, dar, în același timp, sunt bucuroasă, pentru că, dacă o să vreau să mai fac copii, o să pot să o fac. Mulți spun că este greu, dar ori acum, ori mai târziu, tot treci prin asta. Da, eu nu sunt pe picioarele mele, dar mă bucur de aceste momente. Dacă este, trebuie să îl iubești și să ai grijă de el”, spune fata.
Ana și băiețelul ei stau de jumătate de an la centrul de plasament temporar din Chișinău al misiunii sociale „Diaconia”, care găzduiește cuplurile mamă-copil aflate în situații critice. Aici femeile sunt învățate să aibă grijă de copii și sunt ajute să se integreze în societate.
„Ana își dorește să urmeze cursuri de cofetar sau de bucătar, iar noi o vom ajuta. De asemenea, copilul va merge la creșa noastră atunci când ea va învăța și va începe să lucreze”, spune Tatiana Negru, manager de proiect în cadrul programului „În brațele mamei”.
„Discuțiile de acasă și de la școală întârzie debutul relațiilor sexuale cu un an”
Proiectul Strategiei națională de sănătate „Sănătatea 2030”, elaborat de ministerul de profil, arată că, în ultimii ani, R. Moldova a înregistrat progrese în ceea ce privește reducerea numărului de nașteri la fetele de 15-19 ani, dar acest nivel este de trei ori mai mare decât media europeană și prezintă o provocare pentru sănătatea populației.
Directoarea Centrului de resurse în servicii de sănătate prietenoase tinerilor „Neovita”, Galina Leșco, spune că principala cauză este lipsa educației de calitate și, în special, a celei sexuale.
„Este demonstrat că e nevoie de două elemente-cheie pentru un nivel controlat al sarcinilor la adolescente. Asta înseamnă lecții de educație sexuală complexe în programa școlară și abordarea acestor teme în familie, dar și accesul la servicii prietenoase tinerilor. În țările unde aceste programe există, nivelul de nașteri la adolescente este sub 10, adică sub media europeană ”, explică specialista.
În R. Moldova au existat mai multe încercări de a introduce disciplina de educație sexuală în școli, dar toate s-au ciocnit cu un val de opoziție în societate.
„Multă lume confundă programele de educație sexuală cu stimularea activității sexuale precoce. De fapt, cercetările arată că discuțiile de acasă și de la școală întârzie debutul relațiilor sexuale în mediu cu un an”, argumentează Leșco.
Potrivit ei, peste 80% din adolescentele care nasc provin din mediul rural.
„Avem nevoie de programe pentru adolescenți și tineri, în special, pentru cei din mediul rural, pentru fete și băieți. Sarcinile apar acolo unde nu există educație de calitate, în general, și nu există servicii de planificare a familiei. Cu cât fata este mai educată, cu atât ea își poate controla viața”, a mai spus Galina Leșco.

Simulare video. Cum s-a produs implozia submersibilului Titan
Dispărut la 18 iunie, în Atlanticul de Nord, submersibilul Titan, care aparținea companiei Ocean Gate, a suferit o „implozie catastrofală” în adâncurile oceanului, a anunțat, joi, Paza de Coastă a SUA.

Cele cinci persoane care au urcat la bord – miliardarul britanic Hamish Harding; afaceristul pakistanez Shahzada Dawood; fiul acestuia, Sulaiman Dawood; exploratorul francez Paul-Henry Nargeolet şi directorul executiv şi fondatorul OceanGate, Stockton Rush – sunt considerate decedate.
Mai multe resturi submersibilului Titan au fost găsite la aproximativ 500 de metri de epava vaslui Titanic, scrie protv.ro.
Recent, a apărut pe YouTube un videoclip înfiorător, în care este prezentată o simulare a imploziei pe care a suferit-o submersibilul Titan.
În imagini este prezentat un model 3D al submersibilului Titan în timp ce acesta coboară pe fundul oceanului.
Animația arată o prăbușire bruscă și rapidă, care a determinat vehiculul subacvatic să se transforme într-o minge de foc.
Ambarcațiunea se descompune în bucăți și ulterior cade pe fundul oceanului.

Rusia: Sute de copii vor fi antrenați în tabere militaro-patriotice
În regiunea Tiumen, estul Rusiei, 900 de adolescenţi cu vârsta cuprinsă între 14 şi 17 ani sunt la antrenament în tabere militare-sportive.

Copiii vor face pregătire fizică, vor învăța să tragă cu Kalașnikovul și să arunce grenade de mână, să piloteze drone și vor deprinde elementele de bază ale medicinei tactice, transmite Libertatea.
„La 14 ani, băieții și fetele sunt deja mari, au nevoie de linii directoare în viață. În taberele militaro-patriorice, copiii vor fi învățați ce au nevoie, iar în câțiva ani vor merge cu plăcere să slujească în armată”, au explicat autoritățile locale.
Clasele vor fi conduse de instructori cu experiență din filiala Tiumen a Centrului VOIN, care au fost instruiți la Universitatea Forțelor Speciale Ruse, Centrul Patriotic Multifuncțional al Tineretului Mașuk și Universitatea Pedagogică de Stat din Moscova, cu participarea Centrului de Formare pentru Medicină Tactică.
Elevii vor participa la lecții de curaj, se vor întâlni cu veterani ai Marelui Război Patriotic și ai operațiunii militare speciale, cu reprezentanți ai agențiilor de aplicare a legii sau cu sportivi și antrenori celebri.
„Vor studia istoria Rusiei, cu exemplele isprăvilor sovietice ale soldaților și ofițerilor ruși”, se arată în raportul în Departamentul de Educație Fizică, Sport și Educație suplimentară din regiunea Tiumen.
Taberele vor fi deschise la nivel național, în alte 10 regiuni: Buriația, Kalmuchia, Tatarstan, Cecenia, Habarovsk, Belgorod, Kemerovo, Pskov, Sverdlovsk și Iamalo-Neneț.
Fiecare dintre tabere va dura 21 de zile și va primi până la 300 de copii, băieți și fete, cu vârste cuprinse între 14 și 17 ani.
Rușii așteaptă peste 9.000 de adolescenți-absolvenți
Până la sfârșitul verii, peste 9.000 de adolescenți vor lua parte la cantonamentul unde vor învăța elementele de bază ale securității naționale, să tragă cu arme de foc, medicină tactică, comunicații și pilotaj de drone și vor participa la jocuri sportive militare.
Inaugurarea taberelor militaro-patriotice a avut loc pe 11 mai 2023. În septembrie 2022, ideea a fost susținută și de președintele rus Vladimir Putin.
Scopul taberelor este și de a forma o poziție civică activă, o atitudine pozitivă față de Forțele Armate ale Federației Ruse, față de serviciul militar.
Curatorul proiectului este Daniil Martinov, ofițer în trupele speciale cecene, fost șef al gărzilor de corp ale lui Ramzan Kadîrov, membru al Consiliului de Supraveghere, consilier al ministrului situațiilor de urgență. Amiralul Serghei Avakianț este președintele Consiliului.
Kadîrov organizează tabere militare pentru copii de 6 ani
Ramzan Kadîrov a preluat copii din Ucraina ocupată (regiunile Luhansk și Donețk) și i-a adus în Cecenia pentru reeducare. 200 de adolescenți dificili cu vârste între 12 și 17 ani, au fost supuși la Groznîi unui program de educație militaro-patriotică.
În decembrie anul trecut, liderul cecen Ramzan Kadîrov anunța planuri de a deschide cel puțin zece tabere de pregătire militară pentru copiii în diferite regiuni rusești.
În Cecenia există tabere paramilitare pentru copii încă din 2017, unde adolescenții învață meșteșugul războiului.
La nivel oficial, programul Adolescenții Rusiei este dedicat transmiterii valorilor spirituale, culturale, și patriotice copiilor.
Inițiativa taberelor a fost lansată de Maria Lvova-Belova, comisarul pentru drepturile copilului pe lângă președintele Federației Ruse, pe numele căreia Curtea Penală de la Haga a emis un mandat de arestare.