În fiecare an, la data de 3 mai, în întreaga lume este sărbătorită Ziua Mondială a Libertății Presei.
![](https://unica.md/wp-content/uploads/2021/05/mesajul-presedintei-maia-sandu-catre-moldoveni-in-noaptea-dintre-ani-sunt-convinsa-ca-2021-va-fi-mai-bun-pentru-ca-vom-merge-impreuna-uniti-increzatori-in-puterile-noastre-video-161716-1609440242-1.jpg)
Cu această ocazie, președintele țării, Maia Sandu a transmis un mesaj de felicitare pentru jurnaliști și societatea întreagă, menționând că presa liberă este o valoare fundamentală pentru cetățeni.
„Astăzi este Ziua Mondială a Libertății Presei, prilej cu care le mulțumesc tuturor celor care stau la straja acestui drept firesc și-i ajută pe oameni să se informeze din surse obiective.
Presa liberă este o valoare fundamentală pentru o societate care se vrea dreaptă și deschisă, construită pe principiile democrației și ale legalității. Aceasta este societatea pe care ne-o dorim cu toții și mă bucur că în țara noastră, în pofida tuturor impedimentelor, există multe instituții media atașate acestor valori.
Datorită lor se pune presiune pe autorități și se schimbă destine – și asta înseamnă să fii, cu adevărat, Puterea a patra. Rolul mass-media este de a informa obiectiv și corect despre lucrurile ce se întâmplă în jur și care sunt importante pentru oameni – fie că vorbim de instituțiile publice sau de inițiativele private, fie că vorbim de sănătate, cultură, justiție sau viața politică. În baza acestor informații oamenii iau decizii importante pentru ei. Iar astăzi, pe timp de pandemie, informarea obiectivă și corectă devine cu atât mai importantă, cu cât înseamnă sănătate și vieți salvate.
De aceea, a fi jurnalist înseamnă și multă responsabilitate. Într-o lume bântuită de falsuri, propagandă și dezinformare, capacitatea de a discerne și de a nu dăuna publicului tău devine una dintre calitățile principale ale celor care fac presă.
Misiunea autorităților în raport cu presa rămâne să asigure libertatea instituțiilor media; să garanteze condiții echitabile pentru lansarea și funcționarea lor, inclusiv din perspectiva economică; să asigure transparența instituțională și accesul la informație; să protejeze și să consolideze drepturile jurnaliștilor, astfel încât niciun jurnalist din țara noastră să nu se teamă că va fi persecutat pentru cuvântul scris. Aceasta este adevărata libertate a presei și este una în beneficiul tuturor”, a menționat Maia Sandu.