”Maia Sandu și Natalia Gavrilița – femei curajoase care conduc țara în timpuri dificile”, apreciate de Blinken

”Maia Sandu și Natalia Gavrilița sunt femei curajoase care conduc țara în timpuri dificile”, susține secretarul de Stat a Statelor Unite Ale Americii, Anthony Blinken, în cadrul ceremoniei de decernare a International Women of Courage Award ce are loc pe 14 martie.

Oficialul american a apreciat efortul pe care-l depun femeie în lupta pentru drepturile omului. Anthony Blinken a vorbit despre deputata PAS, Doina Gherman, nominalizată la acest premiu datorită eforturilor depuse pentru promovarea egalității de gen și protejarea supraviețuitoarelor violenței domestice și de gen, scrie replicamedia.md.

În Republica Moldova una din 15 femei sunt supuse violenței domestice. Deși a întâmpinat multă opunere, o membră a Parlamentului a luptat pentru R. Moldova, pentru a ratifica Convenția de la Istanbul, făcându-i pe alții să conștientizeze violența drept o încălcare a drepturilor omului”, a spus Blinken.

De asmenea, secretarul de stat american a menționat și despre președinta Maia Sandu și prim-ministra Natalia Gavrilița cu care s-a văzut când a fost în vizită în Republica Moldova.

„Republica Moldova are una dintre cele mai mari rate de reprezentativitate a femeilor în politică. O președintă și o prim-ministră deosebite, care s-au întâmplat a fi femei care conduc țara în timpuri foarte dificile și schimbătoare”, a mai spus Anthony Blinken.

De asemenea, Prima doamnă a SUA, Jill Biden, a ținut un discurs în semn de recunoștință pentru efortul și munca depusă de aceste femei.

Şefii militari din aproximativ 30 de ţări se reunesc în Marea Britanie

Şefii de stat major din aproximativ 30 de ţări pregătiţi să contribuie cu garanţii de securitate pentru Ucraina se întâlnesc joi în Marea Britanie pentru a discuta un plan de menţinere a păcii în cazul unei încetări a focului cu Rusia.

Premierul britanic Keir Starmer, care colaborează cu preşedintele francez Emmanuel Macron pentru a construi o „coaliţie a celor dispuşi” să contribuie într-un fel, urmează să se adreseze liderilor militari.

El a declarat sâmbătă la un summit virtual de aproximativ 30 de lideri – din Europa, Ucraina, Turcia, Canada şi Australia – că reuniunea de joi va fi dedicată „fazei operaţionale” a planului lor de menţinere a păcii în cazul unei încetări a focului.

Reuniunea are loc în contextul în care preşedintele rus Vladimir Putin a condiţionat încetarea ajutorului militar occidental pentru Ucraina de orice încetare a focului. Rusia a respins, de asemenea, ideea prezenţei trupelor străine în Ucraina ca parte a unui acord de încetare a focului.Keir Starmer şi Emmanuel Macron au încercat să formeze această coaliţie de când preşedintele american Donald Trump a deschis luna trecută discuţii directe cu Rusia în încercarea de a pune capăt celor trei ani de război.

Liderii britanic şi francez doresc să instituie, cu sprijinul SUA, garanţii de securitate care să îl descurajeze pe Vladimir Putin să încalce o eventuală încetare a focului.În cadrul convorbirii telefonice de marţi cu omologul său american, preşedintele rus a fost de acord să oprească atacurile asupra infrastructurii energetice a Ucrainei timp de 30 de zile, dar nu s-a angajat la o încetare totală a focului. El a cerut încetarea „reînarmării” Ucrainei şi oprirea ajutorului occidental pentru Kiev.

Ucraina şi Rusia s-au acuzat reciproc că nu doresc să rezolve conflictul.Keir Starmer şi Emmanuel Macron au evocat ideea trimiterii de trupe în Ucraina ca parte a unei forţe de menţinere a păcii în cazul unei încetări a focului. Potrivit guvernului britanic, un „număr semnificativ” de ţări sunt pregătite să facă acelaşi lucru, dar nu au fost furnizate cifre precise.

Totuşi, potrivit Londrei, peste 30 de ţări sunt pregătite să contribuie într-un fel sau altul la această „coaliţie a doritorilor”. Pentru unele ţări, aceasta ar putea însemna furnizarea de sprijin logistic şi tehnic pentru o viitoare forţă de menţinere a păcii sau găzduirea personalului pe teritoriul lor.

Președintele Cehiei, Petr Pavel, în vizită oficială la Chișinău

Președintele Cehiei, Petr Pavel, efectuează astăzi, 20 martie, prima sa vizită oficială în Republica Moldova. Acesta va fi întâmpinat la Chișinău de președinta Maia Sandu, în cadrul unei ceremonii oficiale organizate la Președinție. În cadrul vizitei, cei doi șefi de stat vor aborda sprijinul acordat de Cehia Republicii Moldova, relațiile bilaterale și perspectivele de integrare europeană. La ora 10:20, Sandu și Pavel vor susține o conferință de presă comună.

Precizăm că, Cehia a oferit în ultimii ani un sprijin consistent Republicii Moldova în mai multe domenii importante, cum ar fi dezvoltarea socială, sănătate, educație, agricultură și gestionarea crizelor. Sprijinul Cehiei s-a intensificat după februarie 2022, în contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei, care a afectat direct Republica Moldova declanșând criza refugiaților și cea energetică.

Și în acest sezon rece, compensațiile financiare destinate familiilor vulnerabile, dar și refugiaților ucraineni au fost achitate, inclusiv grație unui sprijin financiar al Cehiei. De asemenea, Republica Cehă susține necondiționat parcursul european al Republicii Moldova, cerând recent accelerarea integrării în blocul comunitar atât pentru țara noastră, cât și pentru cea vecină – Ucraina.

SUA ar putea prelua administrarea centralelor nucleare ucrainene pentru a sprijini pacea, spune secretarul american pentru energie

Secretarul american al energiei, Chris Wright, a declarat că Statele Unite ar putea interveni în gestionarea centralelor electrice ucrainene pentru a facilita un acord de încetare a focului și pentru a contribui la pacea în Ucraina, țară grav afectată de conflictul armat.

Declarația vine în urma unei conversații telefonice între președintele american Donald Trump și președintele ucrainean Volodimir Zelenski, în care Trump a sugerat că SUA ar putea ajuta la administrarea și, eventual, deținerea centralelor nucleare din Ucraina. Aceasta a fost confirmată printr-o declarație a administrației americane.

Președintele Volodimir Zelenski a afirmat că Ucraina a început discuții cu SUA privind posibila implicare în restaurarea centralei nucleare din Zaporojie, cea mai mare din Europa, care a fost închisă de când trupele ruse au ocupat regiunea în 2022.Chris Wright a explicat pentru Fox News că Statele Unite dispun de o expertiză tehnică vastă pentru a gestiona astfel de centrale, subliniind că nu este necesară prezența militară pe teren.

Wright a menționat că Trump și secretarul de stat Marco Rubio sunt angajați în eforturile de a încheia conflictul din Ucraina. „Cum aducem pacea în Ucraina? Ce ar determina ambele părți să depună armele? Dacă ar ajuta ca SUA să administreze centrale nucleare în Ucraina, putem face asta”, a spus Wright.

De asemenea, secretarul pentru energie a precizat anterior că acest subiect nu a fost discutat în cadrul întâlnirii de la Casa Albă cu directorii americani din domeniul petrolier.

Klaus Iohannis vine mâine la Chișinău să se întâlnească cu Maia Sandu
Articolul anterior
Procuratura din Rusia a cerut condamnarea lui Alexei Navalnîi la 13 ani de închisoare pentru înșelăciune și insultă la adresa instanței
Articolul următor