Maia Sandu: Țara va fi prosperă când schimbarea va fi simțită în fiecare sat

Ziua autonomiei locale şi a lucrătorului din Administraţia Publică Locală este sărbătorită astăzi, 1 februarie.

Maia Sandu: Țara va fi prosperă când schimbarea va fi simțită în fiecare satFoto: replicamedia.md

Cu această ocazie, președinta Maia Sandu a participat la Adunarea Generală a APL din Republica Moldova, unde a transmis un mesaj de deschidere și colaborare între Președinție și APL pentru a fi găsite soluții la problemele cetățenilor, transmite Replicamedia.md.

„Ziua de 1 februarie când celebrăm Ziua autonomiei locale şi a lucrătorului din administraţia publică locală este un prilej bun pentru a discuta despre situația din acest segment dar și perspectivele de viitor. Acum un an, la Congresul Autorităților Publice Locale semnam acordul de colaborare între Președinție și Administrația Publică Locală.

Atunci îmi exprimam convingerea că țara noastră va fi prosperă doar atunci când schimbarea în bine va fi simțită în fiecare sat și în fiecare oraș. Oamenii așteaptă rezultate concrete de la cei pe care iau ales să le conducă localitatea. Rezultatele le pot oferi doar autoritățile publice locale eficiente.

Eu cred că în fiecare localitate, oamenii au nevoie de două lucruri importante: locuri de muncă bine plătite și servicii de calitate. Trebuie să spunem foarte deschis că dincolo de orașele mari, avem puține localități în țară care au reușit să asigure locuri de muncă prin dezvoltarea afacerilor. Bineînțeles condițiile sunt diferite de la localitate la localitate, unele sunt amplasate geografic decât altele, de asemenea economia de scală face diferența, dar în toate este nevoie de locuri de muncă.

Oricât de dificil ar fi trebuie să ne asigurăm că obiectivul locurilor de muncă este asigurat în fiecare localitate. Pentru îmbunătățirea serviciilor publice trebuie să îmbrățișăm tehnologiile informaționale ș să facem investiții pentru modernizarea infrastructurii.

Cu toții am observat că în ultimele decenii s-au alocat puține resurse pentru modernizarea și întreținerea infrastructurii în majoritatea localităților. Trebuie să recunoaștem că cele mai multe surse au fost alocate inechitabil de către puterea centrală, iar o parte din aceste resurse au fost furate sau au fost furate sau irosite de către puterea locală.

Noi ne dorim să avem o economie puternică care să genereze venituri și să ajute la îmbunătățirea infrastructurii și a localităților. Trebuie să folosim cu maximă experiență toate oportunitățile de finanțare externă”, a declarat Maia Sandu.

Ziua Autonomiei Locale și a Lucrătorului din Administrația Publică Locală este sărbătorită pe 1 februarie și a fost instituită la inițiativa (Congresul Autorităţilor Locale din Moldova) prin Hotărârea Guvernului nr.75 din 08.02.2012 întru recunoașterea importanței și valorii persoanelor care activează în domeniul APL, precum și datorită importanței asigurării autonomiei locale în procesul de edificare și consolidare a statului democratic Republica Moldova și întru aprecierea rolului deosebit al reprezentanților autorităților publice locale în soluționarea problemelor cetățenilor și dezvoltarea social-economică a colectivităților locale.

Cel puţin doi morţi şi numeroşi răniţi în urma atacurilor ruse asupra oraşului ucrainean Kramatorsk

Cel puţin două persoane au fost ucise, iar numeroase altele au fost rănite în urma unor bombardamente ruse efectuate sâmbătă asupra oraşului Kramatorsk, situat în estul Ucrainei, anunţă autorităţile locale, citate de cotidianul Le Monde și Mediafax.

Imaginea articolului Cel puţin doi morţi şi numeroşi răniţi în urma atacurilor ruse asupra oraşului ucrainean Kramatorsk

„Rusia continuă să genereze teroare. Consecinţele bombardamentelor cu armament având submuniţie asupra oraşului Kramatorsk: două persoane au fost ucise, iar opt au fost rănite, trei fiind în stare gravă”, a declarat primarul oraşului, Oleksandr Goncearenko.

Cel puţin 12 clădiri rezidenţiale şi 14 imobile administrative au fost avariate în urma bombardamentelor ruse.

În urmă cu câteva zile, o persoană a fost ucisă, iar alte trei au fost rănite în bombardamente ruse efectuate în Kramatorsk.

Gemeni de 18 luni au murit, după ce s-au înecat în piscina casei. Străbunica bolnavă de Alzheimer a uitat uşa deschisă

Gemenii Locklyn și Loreli Callazzo au fost găsiți fără viaţă în piscina exterioară a casei părinţilor lor, în valoare de 565.000 de dolari, din Oklahoma. Mama lor, Jenny Callazzo, în vârstă de 37 de ani, a făcut descoperirea îngrozitoare. Tot ea a fost cea care a încercat să îi resusciteze până la sosirea salvatorilor, transmite Observator.

„Acești copii frumoși ne-au fost luați prea devreme”

În conac locuiau părinţii, cei şase copii ai lor şi bunica femeii. O rudă a familiei susține că bunica lui Jenny, care suferă de Alzheimer, a lăsat ușa din spate deschisă, ceea ce le-a permis gemenilor să aibă acces la piscină.

Poliția a deschis o anchetă cu privire la decese. Cu doar câteva zile înainte de tragicul incident, mama posta imagini cu gemenii în afara proprietății cu legenda „vreau doar să mă joc afară”.

S-a lansat o strângere de fonduri pentru a ajuta familia. „Acești copii frumoși ne-au fost luați prea devreme”.

Un fost deputat rus propune anexarea orașului Istanbul: „Vom ridica o cruce deasupra bisericii Sfânta Sofia”

Politologul Semion Bagdasarov, fost deputat rus, a propus, în emisiunea prezentatorului Vladimir Soloviov, ca Moscova să profite de „situația dificilă” cu care se confruntă Turcia și să anexeze orașul Istanbul, relatează ediția în limba rusă a publicației independente The Moscow Times, preluată de hotnews.ro.

„Vom ridica anumite forțe în Turcia și vom returna statului nostru ceea ce ne aparține din punct de vedere istoric – Constantinopolul”, a declarat Bagdasarov, în cadrul emisiunii „Soloviov Live”. Vladimir Soloviov este considerat prezentatorul favorit al președintelui rus Vladimir Putin.

Potrivit lui Bagdasarov, Turcia este acum slăbită de criza economică și de consecințele cutremurelor devastatoare, așa că Rusia ar trebui să profite de acest lucru și să revendice ceea ce îi aparține din punct de vedere istoric. De asemenea, el a cerut „expulzarea” Turciei din Asia Centrală, reducerea influenței Ankarei în Ucraina, dar și „expulzarea” acesteia din Caucazul de Sud.

„Vom ridica o cruce deasupra bisericii Sfânta Sofia (…) și (vom spune) o rugăciune, în limba rusă”, a sugerat el. Catedrala Sfânta Sofia din Istanbul – la origine o biserică creștin-ortodoxă și prima mare capodoperă a stilului arhitectural bizantin – este monument al patrimoniului UNESCO transformat de președintele turc Recep Tayyip Erdogan în moschee.

„Slavă Domnului, există o criză. Criza trebuie să se încheie cu preluarea teritoriilor noastre”, a adăugat Bagdasarov.

Declarațiile lui Bagdasarov au fost făcute după ce Unal Cevikez, consilierul candidatului unic al opoziției turce, Kemal Kılıçdaroglu, a promis, într-un interviu acordat publicației Politico, că, dacă opoziția va câștiga viitoarele alegeri din Turcia, atunci Ankara va reaminti Rusiei de apartenența acestei țări la NATO.

Potrivit lui Cevikez, relațiile dintre Rusia și Turcia sunt acum asimetrice, deoarece Ankara depinde de importurile de resurse energetice rusești. „În cadrul negocierilor cu Rusia, ne vom strădui cu siguranță să avem relații egale. Dar vom reaminti Rusiei și faptul că Turcia este membră a NATO”, a declarat el.

Turcia va organiza alegeri generale pe 14 mai anul acesta, în cadrul cărora vor fi aleși 600 de parlamentari, dar și noul președinte al țării.

,,Miss Kuzbass”, ucisă de soțul ei, manager al metroului din Moscova
Articolul anterior
Noi scumpiri la carburanți. Cât costă astăzi un litru de benzină?
Articolul următor