Maia Sandu: ,,Vorbim limba română. Era nefiresc ca în legi să fie scris altfel”

Proiectul de lege privind înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” cu sintagma „limba română” va fi promulgat de președintele Maia Sandu pentru a deveni lege.

Maia Sandu before the Government and Parliament: "I request the set-up of  the Anti-Corruption Court - a specialized court to investigate cases of  major corruption"

Șefa statului a recunoscut acest lucru la postul public de televiziune. Președinta Republicii Moldova spune că limba oficială a țării este româna, iar acest adevăr trebuie să se reflecte în Constituție și în legislația națională, transmite IPN.

Ieri, Parlamentul a votat în lectura a doua proiectul potrivit căruia în toată legislația Republicii Moldova sintagma „limba română” va lua locul „limbii moldovenești”. De asemenea, vor fi înlocuite și sintagmele „limba oficială”, „limba de stat” și „limba maternă”. Șefa statului spune că proiectul va fi promulgat pentru a deveni lege și pentru a restabili un adevăr.

„Imediat ce ajunge la mine pe masă voi promulga această lege și mă bucur că, în sfârșit, s-a rezolvat această problemă. Pentru că noi vorbim limba română și era nefiresc ca în legi, în Constituție, să fie scris altfel. Care este timpul potrivit pentru votarea acestei legi? Nu are nimic denumirea limbii cu ceea ce se întâmplă în stradă. Limba este română și orice s-ar întâmpla în stradă nu are nicio influență asupra acestui adevăr. Da, s-a întâmplat târziu, dar este bine că s-a întâmplat”, a spus Maia Sandu în cadrul unei ediții speciale la postul public de televiziune Moldova 1.

În același timp, președinta Republicii Moldova recunoaște că proiectul privind retrocedarea unei clădiri istorice din centrul Chișinăului Mitropoliei Basarabiei, prin derogare de la lege, necesită consultații suplimentare. Maia Sandu recunoaște că proiectul a fost explicat insuficient societății.

„Autorii acestui proiect de lege vor organiza dezbateri publice. Zic să așteptăm și să vedem cu ce se vor încheia aceste dezbateri publice. Să vedem dacă sunt alternative. Relația Republicii Moldova cu România nu poate fi într-o singură direcție și trebuie să recunoaștem că puținele clădiri istorice care au fost reparate în Chișinău, au fost reparate de statul român. Asta nu înseamnă că nu-mi doresc să alocăm bani pentru reparația clădirilor istorice, dar realitatea noastră economică nu ne permite. Sunt de acord, că această inițiativă nu a fost prezentată public corect”, a punctat Maia Sandu.

Printr-un proiect de lege semnat de mai mulți deputați PAS, guvernarea își propune retrocedarea către Mitropolia Basarabiei a clădirii fostului Seminar Teologic din Chișinău, în prezent parte a Bibliotecii Naționale. Mitropolia Basarabiei anunță că ultimul proprietar de drept al clădirii a fost Arhiepiscopia Chișinăului, eparhie constitutivă a Mitropoliei Basarabiei din cadrul Patriarhiei Române. Bunul imobil a fost confiscat abuziv de către regimul sovietic de ocupație.

Un nou incident șocant într-un troleibuz din Capitală. Căruciorul unei femei, în care se afla un copil, prins între uși

La mai mult de o lună de la teribilul accident cu implicarea transportului public în Capitală, în urma căruia a murit o fetiță de 12 ani, în spațiul public a fost denunțat un alt caz în care o persoană a avut de suferit. 

Ar putea fi o imagine cu 3 persoane

E vorba despre o femeie care încerca să iasă din troleibuzul 21, împreună cu copilul său de 7 luni. Aceasta susține că șoferul nu s-ar fi asigurat și căruciorul ar fi fost prins între uși. Ulterior, conducătorul troleibuzului ar fi deschis ușile.

Potrivit mamei, totul s-a întâmplat pe 25 aprilie, în jurul orei 12:45, pe str. Alba-Iulia din Capitală.

Contactată de TV8, purtătoarea de cuvânt a Regiei Transport Electric Chișinău, Felicia Rusu, a precizat că RTEC s-a autosesizat pe acest caz.

„A fost luată legătura și direct cu doamna. Urmează să se întreprindă toate măsurile necesare”, a declarat aceasta.

O minoră a alertat poliția și declară că a fost violată, la Dondușeni

O copilă ar fi fost violată într-o localitate din raionul Dondușeni. Oamenii legii au declarat că cazul a fost înregistrat pentru stabilirea tuturor circumstanțelor, fiind inițiat un proces penal.

O minoră de 13 ani, salvată de la viol de către un polițist de frontieră |  Mamaplus

„În cazurile în care sunt implicați minori, Poliția are responsabilitatea de a proteja drepturile recunoscute prin lege ale minorilor”, au menționat oamenii legii, conform Unimedia.

Președinta Maia Sandu a discutat cu mai mulți reprezentanți ai societății civile despre Adunarea „Moldova Europeană”, din 21 mai

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a început discuțiile cu societatea civilă despre Adunarea „Moldova Europeană”, care va avea loc la 21 mai.

Șefa statului a vorbit cu experți și formatori de opinie, care au dat curs invitației, că este nevoie să transmitem comunității europene un mesaj puternic de unitate din partea cetățenilor noștri, care își doresc să fie parte a familiei europene.

,,Unindu-ne forțele vom reuși să ducem Moldova în Uniunea Europeană”.

Premierul Dorin Recean și-a sărbătorit ziua de naștere. A împlinit 49 de ani
Articolul anterior
Mariana Draguțan a cucerit bronzul la Campionatul European Under 23
Articolul următor