”Mama era moartă lângă frigider, fratele meu era fără mâini şi picioare”. Un ucrainean şi-a pierdut întreaga familie într-un atac al rușilor

Un poliţist ucrainean şi-a pierdut întreaga familie şi casa, după ce armata rusă a lansat o bombă în zona locuinţei acestuia, relatează Agerpres.ro. Subofiţerul Ivan Mozorov de la Poliţia oraşului Borodianka a rămas fără soţie, fără fetiţa de un an şi jumătate, fără fratele său, fără ambii părinţi şi fără bunică, toţi aflându-se în casa care a fost ţinta atacului forţelor ruseşti.

Ivan Mozorov,  un poliţist de doar 26 de ani, se afla la serviciu când a avut loc bombardamentul, iar, în momentul în care a auzit un zgomot puternic, a avut un presentiment. A luat telefonul şi a sunat pe rând pe toţi membrii familiei, însă fără să îi răspundă vreunul dintre ei. Din păcate pentru el, când a ajuns pe strada Centrală, la numărul 30, acolo unde îşi are domiciliul, a văzut dezastrul provocat de ruşi. Casa era complet distrusă, iar membrii familiei se aflau printre dărâmături, scrie observatornews.ro.

„Mă pregăteam să merg acasă. Mă aflam lângă secţia de poliţie. Stăteam de vorbă cu colegii mei şi, deodată, am auzit o bubuitură puternică. S-a cutremurat pământul. Am înţeles că s-a întâmplat ceva şi am început să îi telefonez soţiei, mamei, tatălui meu, bunicii, fratelui. Nimeni nu a răspuns. Telefoanele erau în afara ariei de acoperire. I-am telefonat şi pe vecini. Nimeni nu răspundea. Atunci am pornit spre casă şi, când am ajuns acasă, am găsit doar ruine. Pe stânga stătea moartă mama, lângă frigider, puţin mai în faţă l-am găsit pe fratele meu fără mâini şi fără picioare.

L-am identificat cu ajutorul câinelui care stătea lângă rămăşitele lui. Mai târziu a murit şi câinele. Când am început să răscolim ruinele cu ajutorul colegilor mei de la secţie şi pompierilor, am găsit-o şi pe bunica fără semne de viaţă. O mătuşă a mea a găsit şi trupul copilului meu de un an şi trei luni. Încă răsufla. Credeam că îl vom putea salva. Am dus-o la spital, însă în scurt timp a decedat şi ea. Puţin mai în faţă, am găsit-o şi pe soţie, lângă copac. Lângă cais, am găsit corpul neînsufleţit al tatălui. Şase oameni au murit în familia mea”, a declarat, pentru Agerpres, Ivan Mozorov, care ne-a mărturisit că şi înmormântarea celor dragi a fost dificilă, atât timp cât oraşul se afla sub ocupaţie rusească.

Tânărul poliţist nu poate înţelege de ce a fost nevoit să trăiască această tragedie.

„La început a fost foarte greu. Nu puteam să înţeleg de ce s-a întâmplat aşa. Prima casă ruinată din Borodianka a fost a noastră. Cred că a fost o lansare de rachetă din avion. Puteţi vedea că nu a mai rămas nimic. Casa avea 150 de metri pătraţi. Nu cred că un tanc putea distruge o asemenea clădire. Soldaţilor ruşi le doresc să nu ajungă acasă, să moară aici în Ucraina şi mamele acelor soldaţi să plângă şi ele cum am plâns şi noi pentru faptul că nu au făcut tot posibilul ca ei să nu vină aici”, a adăugat poliţistul ucrainean.

El este nevoit acum să privească doar în faţă. Este convins că locuinţa şi-o va reconstrui, însă în acelaşi timp ştie că nu îşi va mai vedea vreodată familia ucisă în războiul provocat de ruşi. „Mâini am, picioare am. Voi munci şi voi câştiga bani să îmi refac casa. Aştept materiale de construcţie să repar ce a mai rămas. Momentan, trăiesc la o altă bunică, care locuieşte şi ea în Borodianka”, a mai spus Ivan Mozorov.

Potrivit primarului din Borodianka, Gheorghi Ierko, numărul victimelor din oraş este de 110. Nu mai puţin de 41 de persoane au fost găsite moarte sub dărâmăturile clădirilor distruse în urma atacurilor armatei ruse. Acesta arată că, în perioada în care oraşul s-a aflat sub ocupaţia trupelor ruseşti, au fost distruse complet nouă blocuri şi au fost afectate alte 21. De asemenea, 110 case au fost total distruse, în timp ce alte 120 au fost distruse parţial.

Alexandru Stratan, rector ASEM: Uniunea Europeană este suportul de care avem nevoie pentru a perfecționa sistemul educațional 

Rectorul Academiei de Studii Economice din Moldova, Alexandru Stratan depune zilnic efort alături de colegii săi ca să mențină un nivel ridicat al educație și să pregătească noi specialiști înalt calificați în sectorul economic. La baza prosperității unei țări stă o economie solidă, dezvoltată de profesioniști bine pregătiți.  

Domnul Stratan își dorește ca instituțiile de învățământ din Republica Moldova să fie orientate mai mult către colaborările cu instituțiile din țările europene, către schimburi de experiență și proiecte de dezvoltare. Alinierea la valorile și standardele europene va contribui nemijlocit la recunoașterea diplomelor moldovenești și peste hotarele țării.

„Uniunea Europeană este suportul de care avem nevoie pentru a perfecționa sistemul educațional prin expertiza partenerilor europeni și alinierea la standardele educaționale europene”, a declarat rectorul ASEM.

Statutul de țară membră a marii familii europene aduce beneficii nu doar pentru sistemul educațional, dar și pentru antreprenorii locali. 

„Pentru mediul de afaceri este o posibilitate de a accesa o piață comună de peste 500 de milioane de consumatori, atragerea investițiilor străine directe, crearea de noi locuri de muncă, aici, la noi acasă și sporirea competitivității produselor autohtone”,  susține Alexandru Stratan. 

Videoul cu declarațiile rectorului Alexandru Stratan poate fi vizualizat AICI.

Parcurile din Chișinău, verificate după incidentul tragic cu cei doi copii electrocutați la Botanica în timp ce se jucau

Temperaturile extreme înregistrate în ultimele zile în Republica Moldova ar putea fi cauza tragediei din sectorul Botanica, unde doi copii au fost electrocutați în timp ce se jucau în parc. Purtătorul de cuvânt al Primăriei Chișinău a confirmat pentru Teleradio-Moldova că specialiștii examinează această ipoteză, în timp ce autoritățile așteaptă rezultatele anchetei inițiate după incident. Între timp, toate parcurile din capitală sunt verificate de specialiști, scrie radiomoldova.md.

„Așteptăm rezultatele anchetei. Este un caz tragic. Aseară toți colegii responsabili s-au întrunit în ședință. Ținând cont că am avut temperaturi de peste 40 de grade mai multe zile la rând, specialiștii spun că ar fi situație în legătură și cu acest fapt. S-au luat măsuri imediate de securizare. Așteptăm rezultatele anchetei. Sperăm că nu fie politizat acest caz”, a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei Chișinău, Vasile Chirilescu, pentru Teleradio-Moldova.

Potrivit lui, responsabilii de la Spații Verzi au inițiat verificări în toate parcurile din capitală.

Amintim că doi copii, de 6 și 11 ani, au fost electrocutați în seara zilei de 18 iulie, în timp ce se jucau în parcul de la intersecția străzii Sarmisegetusa cu bulevardul Cuza Vodă din sectorul Botanica al capitalei. Potrivit IGP, preliminar, copiii se jucau în parc, iar la un moment dat ar fi atins niște fire care au produs un scurt circuit. Minorii au fost preluați de ambulanță. Cu regret, fetița de 11 ani a decedat.

Pe cazul dat a fost inițiat un proces penal în cadrul căruia urmează a fi stabilite toate circumstanțele.

Vacanță cu final tragic: cinci copii și-au pierdut viața în luna iunie. Închiderea grădinițelor ar fi o cauză

În prima lună de vacanță, 65 de copii din Republica Moldova au fost implicați în situații de risc, mai mult de jumătate dintre aceștia fiind copii mici, cu vârste de până la 7 ani. Ala Revenco, președinta Asociației Obștești „Părinți Solidari”, consideră că închiderea grădinițelor pe timp de vară contribuie semnificativ la creșterea numărului de cazuri, scrie radiomoldova.md.

Conform datelor Inspectoratului General al Poliției, dintre cei 65 de copii afectați, 31 aveau vârste cuprinse între 2 și 6 ani. În 40 de cazuri, minorii au căzut de la înălțime, de pe tobogane și copaci. În alte 4 cazuri, copiii s-au înecat. Majoritatea incidentelor, 38 la număr, s-au produs în condiții casnice.

Din păcate, cinci copii și-au pierdut viața, iar 18 au suferit traumatisme în această perioadă.

 Ala Revenco a explicat că inclusiv închiderea grădinițelor pe timp de vară pune părinții într-o situație dificilă, mulți fiind nevoiți să își modifice programul de muncă sau să renunțe complet la locul de muncă pentru a avea grijă de copii.

Peste 75 la sută dintre grădinițele din Republica Moldova și-au suspendat activitatea pe perioada verii, arată datele Ministerului Educației și Cercetării (MEC). Din cele 1.421 de grădinițe care activează în țara noastră, 515 și-au închis ușile pentru mai mult de 40 de zile. Aproape jumătate din ele nu oferă nicio alternativă pentru părinții încadrați în câmpul muncii. Secretara de stat Valentina Olaru a declarat, recent, pentru Teleradio-Moldova, că primăriile sunt cele care decid perioada de vacanță a grădinițelor din țara noastră, și nu Ministerul Educației.

Emmanuel Macron vrea să reformeze Uniunea Europeană. De ce România este printre țările care se opun proiectului
Articolul anterior
Moment istoric. Prinţul Charles a susținut, la vârsta de 73 de ani, primul său discurs al tronului. La dreapta sa a stat prințul William
Articolul următor