Mama poetului Ion Vatamanu a împlinit 101 ani: ,,Vreau să fac într-o cameră un muzeu cu cărţile lui”

După aproape trei decenii de la trecerea în nefiinţă a poetului Ion Vatamanu, în satul Costiceni, regiunea Cernăuţi, mama lui, în vârstă de 101 de ani, îşi alină bătrâneţea.

Mama poetului Ion Vatamanu, la 101 ani: Vreau să fac muzeu într-o cameră

Mama regretatului poet a avut o viaţă tumultoasă, însă a ştiut să o trăiască cu demnitate. Foarte lucidă, Maria Vatamanu continuă să-i ducă dorul fiului. Vă invităm să urmăriţi un reportaj, realizat la casa părinteasca a familiei Vatamanu, transmite Tvr Moldova.

Cu ochii plini de dor şi cu multe vorbe de duh. Într-o asemenea stare sufletească am găsit-o pe mătuşa Mărioara Vatamanu, mama regretatului poet Ion Vatamanu. La cei 101 ani ai săi, povesteşte despre vremurile apuse de odinioară cu o demnitate şi înţelepciune aparte.

„Eu tare am muncit. Nu zic că am fost aşa „cicika”. Am învăţat de toate, şi a cosi, şi a secera, şi a ara, pe toate le ştiu. Acum tineretul e altfel, e mai civilizat”, spune bătrâna.

A fost martor la cele mai sumbre file din istoria poporului român: război, foamete, colectivizări şi deportări. În pofida greutăţilor, mătuşa Mărioara spune oftând că „aşa au fost timpurile”.

„Aşa-i timpul…Noi trebuie să ne mulţumim că la noi aici e pace, nu sunt ape, cutremure, vânturi, nu ştiu cine e bun pe pământul acesta, dar e bine de trăit”, spune femeia.

Cu vocea tremurândă, mama cunoscutului poet Ion Vatamanu, şi astăzi, frunzăreşte ore în şir cărţile fiului său. Pentru a-şi mai alina dorul, Maria Vatamanu spune că doreşte să transforme casa într-un muzeu, într-un altar al operelor lui Ion Vatamanu.

„Eu vreau să fac într-o cameră un muzeu cu cărţile lui. Dacă mor, va rămâne casa lui Ion Vatamanu”. Vreau să rămână amintire, cât şi-ar mai aduce aminte cineva. O să treacă şi asta şi o să se uite. Totul se uită…”, a declarat mama regretatului poet.

Maria Vatamanu s-a născut în 1920 în familia lui Leontie şi Anei Nicorici în satul Costiceni, judeţul Hotin. Pe 1 mai 1937 l-au adus pe lume pe cel care a luptat pentru renaşterea limbii române şi pentru revenirea la alfabetul latin în spaţiul basarabean, Ion Vatamanu. Urmărește întreg reportajul pe www.tvrmoldova.md.

200 de apeluri pe zi. Tot mai mulți soldați ruși sună la Forțele Armate ale Ucrainei pentru a afla cum să se predea

După anunțul mobilizării în Federația Rusă, numărul apelurilor la Forțele Armate ale Ucrainei este în continuă creștere, transmite presa ucraineană. Soldații ruși care se predau vor primi trei mese pe zi, îngrijiri medicale și contact cu familiile lor.

Russian troops in Belarus 'direct threat' to Lithuania – minister - LRT

Vitaly Matviyenko, coordonatorul proiectului ,,Vreau să trăiesc”, a declarat într-un briefing că din 18 septembrie au primit peste 2.000 de apeluri de la ruși pe tema predării.

,,Din 18 septembrie, proiectul „Vreau să trăiesc” a procesat peste 2.000 de apeluri din partea membrilor armatei ruse, care nu vor să urmeze ordinele criminale ale lui Putin și să lupte împotriva Ucrainei. Au învățat cum să se predea. Desigur, odată cu mobilizarea din Federația Rusă, numărul de apeluri este doar în creștere”, a spus Matvienko.

După cum spune funcționarul, algoritmul de predare a fost deja elaborat în detaliu – există un canal de telegramă și numere de linie fierbinte ce pot fi contactate.

În timpul dialogului, partea ucraineană explică cum și în ce circumstanțe este posibil să se predea.

Se subliniază că Ucraina garantează tuturor prizonierilor de război respectarea Convențiilor de la Geneva: trei mese pe zi, îngrijiri medicale și posibilitatea de a contacta rudele.

„Putin va părăsi puterea peste câteva luni”. Declarațiile fostului premier al Rusiei, Mihail Casianov

Mihail Casianov, fost prim-ministru al Rusiei, consideră că Vladimir Putin ar putea renunța la funcția sa și va „evada” în câteva luni, informează Sky News.

„În trei sau patru luni cred că va avea loc o schimbare crucială”, a declarat Casianov pentru Sky News.

„Nu cred că există cineva în cercul lui Putin care să îl poată face să plece”, a adăugat fostul premier rus.

„Domnul Putin însuși ar trebui să ajungă la această înțelegere. Cred că trei factori care cresc simultan l-ar putea conduce pe domnul Putin la o astfel de decizie de a evada cumva”, a precizat Casianov.

Factorii anunțați de Casianov sunt:

1. Armata ucraineană este în creștere și are sprijinul SUA și al Marii Britanii

2.  Ordinul de mobilizare al domnului Putin determina creșterea tulburărilor sociale în interiorul Rusiei, astfel că președintele pierde sprijinul în rândul rușilor obișnuiți

3. Efectul sancțiunilor occidentale este în creștere.

Mihail Kasianov, destituit de către Putin în 2004, a trecut în opoziţie şi a devenit unui dintre cei mai feroci critici ai Kremlinului.

Mihail Kasianov spune că a plecat din Rusia din cauza opoziţiei sale faţă de invazia rusă a Ucrainei, dar a refuzat să spună AFP în ce ţară se află, invocând motive de securitate.

Boris Nemţov, un critic al lui Vladimir Putin şi căruia Mihai Kasianov îi era apropiat, a fost asasinat prin împuşcare în apropiere de Kremlin în 2015.

Partizanii au aruncat în aer mașina unei trădătoare din Melitopol. Aceasta „răspândește propaganda rusă printre copiii ucraineni”

În Melitopol, oraș din Ucraina ocupat de Rusia, o mașină aparțînând „șefei” departamentului de educație din cadrul administrației de ocupație a explodat joi dimineață, anunță un Centrul de Rezistență al Ucrainei din Ucraina.

Russian occupation regime in Melitopol prepares a ''vote from home'' option  for upcoming ''referendum'' to conceal low turnout – Ukrainian Resistance |  Ukrainska Pravda

Explozia a avut loc în apropierea colegiului industrial și economic, fiind distrusă mașina unei colaboratoare locale, Olena Sapurova, care este implicată în implementarea „programului educațional rusesc”, care de fapt răspândește propagandă rusă printre copiii ucraineni.

În urmă exploziei, ea nu a fost rănită, dar a primit motive pentru a-și regândi comportamentul, precizează site-ul.

sursa

Jucătorii de la Sheriff nu pot primi banii de la UEFA pentru că echipa nu are un cont valutar în Euro
Articolul anterior
Angelina Jolie, o nouă apariție senzațională alături de fiicele sale, în Italia!
Articolul următor