Mamele care muncesc, sprijinite să-şi alăpteze micuţii

Campania din acest an a Săptămânii mondiale a alăptării este axată în sprijinul mamelor care alăptează şi sunt antrenate în câmpul muncii.

Mamele care alăptează se confruntă cu multe provocări la locul de muncă, inclusiv găsirea unui loc, timp și sprijin pentru a-şi alăpta micuţii. Iar anul acesta, evenimentul se va centra pe aceste probleme, sprijinind și încurajând toate femeile care lucrează și alăptează. Obiectivele organizaţiilor internaţionale vor fi axate pe informarea populației cu privire la importanța alăptării; susținerea alăptării – o componentă vitală a sănătății publice; implicarea persoanelor fizice, cât și a organizațiilor, pentru un impact mai puternic în promovarea alăptării; desfășurarea acțiunilor de stimulare a alăptării.

Potrivit OMS, dacă fiecare copil ar fi alăptat timp de o oră după naștere, i s-ar oferi doar lapte matern în primele șase luni de viață și ar continua să fie alăptat până la vârsta de doi ani, aproximativ 800.000 de vieți de copil ar fi salvate în fiecare an. La nivel global, mai puțin de 40% dintre sugarii cu vârsta de sub șase luni sunt alăptați exclusiv la sân. Este important de menționat că subnutriția este asociată cu 45% din decesele infantile. Astfel, extinderea alăptării ar putea preveni 823.000 de decese infantile.

Statistica de la noi din ţară arată că anul trecut au fost alăptați până la 3 luni circa 86,9% nou-născuți, până la 6 luni – 78,4% copii, iar până la 1 an, această cifră a constituit 65,2% . Totodată, până la vârsta de 2 ani au fost alăptați 6691 de copii, scrie jurnal.md. Alăptarea este cea mai bună modalitate de a oferi nou născuţilor hrana necesară pentru creştere şi dezvoltare. OMS și UNICEF recomandă alăptarea exclusivă a copilului până la 6 luni şi continuarea alăptării, cu introducerea treptată a alimentaţiei complementare până la doi ani şi mai mult. Copiii care au fost alăptaţi sunt mai puţin susceptibili de a fi supraponderali sau obezi şi obțin performanţe mai bune la testele de inteligenţă. Totodată, alăptarea aduce beneficii și mamelor: reduce riscul apariţiei cancerului de ovar şi de sân, previne depresia postnatală, ajută la refacerea uterului, este o formă naturală de contracepţie şi ajută femeile să revină la greutatea ideală.

Ziua Curățeniei în Ialoveni. Un oraș dedicat curățeniei și bunăstării
Articolul anterior
Primul pian stradal inaugurat la Chișinău. Oricine poate cânta la el
Articolul următor