Mamele neangajate cu copii de până la doi ani vor fi asigurate de stat

Mamele neangajate care îngrijesc de copii de până la doi ani vor avea statut de persoană asigurată și vor beneficia de asistență medicală integrală. Parlamentul a votat în lectura întâi reglementări privind organizarea sistemului asigurării obligatorii de asistență medicală.

PROIECTUL de lege a fost elaborat de Ministerul Sănătății. Potrivit autorilor, prin prevederea care stipulează că mamele neangajate care au copii de până la doi ani vor fi asigurate de către Guvern este în concordanță cu normele constituționale, conform cărora atât mamele, cât și copiii au dreptul la ajutor și ocrotire specială.

Totodată, persoanele liber-profesioniste care activează în sectorul justiţiei și persoanele neangajate care exercită independent profesia de medic de familie vor continua să fie asigurate și în cazul suspendării activității pe durata concediului de maternitate sau a concediului pentru îngrijirea copilului cu vârsta de până la trei ani.

Prin inițiativa legislativă se mai propune ca toate cheltuielile suportate în cazul urgențelor obstetricale (naștere, avort spontan, sarcină extrauterină) pentru femeile neasigurate să fie acoperite din contul fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală.

Documentul conține și alte prevederi care se referă la persoanele asigurate. Astfel, cetățenii care au achitat prima de asigurare obligatorie de asistență medicală în sumă fixă până la sfârșitul anului vor rămâne asigurați până la data de 31 ianuarie a anului viitor. Modificarea respectivă este necesară, întrucât legea anuală a fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală se publică, de regulă, la sfârșitul lunii decembrie. Din această cauză, persoanele care își cumpără polița de asigurare individual nu pot achita prima până la anul nou sau în primele zile din luna ianuarie, acestea fiind zile de odihnă. Or, persoanele respective ar putea avea nevoie de polița de asigurare în cazul spitalizării.

Autorii documentului mai propun ca persoanele care nu achită prima în sumă fixă până la 31 martie să nu fie amendate.

Proiectul de lege va fi propus spre examinare și în lectura a doua.

O nouă rută feroviară între Ucraina și Republica Moldova va fi lansată în decembrie

Între Ucraina și Republica Moldova va fi lansată ruta feroviară Lvov-Chișinău, din 15 decembrie, informează presa ucraineană citată de radiomoldova.md.

Anunțul a fost făcut de președintele Consiliului de Administrație al companiei „Ukrzalizniția”, Oleksandr Pertsovskyi.

„Funcționează cu succes ruta Kiev-Chișinău. Acum adăugăm și Lvov la această conexiune. A fost o cerere populară”, a remarcat el.

Trenul va porni din Lvov la ora 15:00 și va ajunge la Chișinău a doua zi, la ora 11:30.

Potrivit șefului „Ukrzalizniția”, acesta este un timp convenabil pentru cei care doresc să facă un zbor din aeroportul local, care este destul de activ, în special pe rutele sudice populare, cum ar fi Turcia.

Acum Lvov va avea o conexiune directă cu Chișinăul”, a subliniat Oleksandr Pertsovskyi.

Biletele vor fi puse în vânzare cu 20 de zile înainte de data plecării.

România și Bulgaria se pot alătura pe deplin spațiului Schengen în ianuarie 2025

România și Bulgaria se pot alătura pe deplin spațiului Schengen de liberă circulație din ianuarie 2025, a declarat vineri ministrul de interne ungar, Sandor Pinter, care a adăugat că decizia finală va fi luată la reuniunea miniștrilor de interne ai UE din 11 decembrie, informează Reuters.

Pinter a anunțat că un pachet de măsuri de securitate va fi prezentat la reuniunea miniștrilor de interne din UE din 11 decembrie, între care aranjamente pentru cel puțin 100 de polițiști de frontieră pentru a proteja granița dintre Turcia și Bulgaria.

România și Bulgaria se află pe rute majore pentru comerțul ilegal cu arme și droguri, precum și pentru traficul de persoane, dar Comisia Europeană a declarat, după o investigație amănunțită, că cele două țări au îndeplinit toate cerințele Schengen.

România a descris opoziția Austriei ca fiind nejustificată, citând date de la agenția de frontieră Frontex care arată că migranții ilegali au intrat în UE în principal din Balcanii de Vest, nu din România.

Gata cu restricțiile de acces în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău

Începând cu data de 23 noiembrie 2024, ora 08.00, restricțiile de acces în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău vor fi eliminate complet. Această decizie a fost luată de Grupul managerial de risc, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

”Accesul în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău va fi permis tuturor persoanelor, fie că sunteți pasageri, fie că doriți să întâmpinați sau să petreceți pe cineva drag.

Vă mulțumim pentru înțelegere și cooperare. Securitatea și siguranța fiecărui participant la traficul transfrontalier sunt priorități absolute.”, anunță Aeroportul Internațional Chișinău.

Fiecare al treilea candidat la funcția de primar este femeie
Articolul anterior
Salarii majorate pentru personalul din instituțiile medico-sanitare publice. Cu cât vor primi mai mult
Articolul următor