Mănăstirea Snagov din România-lăcașul de cult care adăpostește piatra de mormânt a domnitorului Vlad Țepeș

Dacă călătorește pe meleagurile românești, locul pe care cu siguranță ar trebui să-l vizitezi este Mănăstirea Snagov, care a fost ridicată pe o insulă din partea nordică a lacului Snagov. Lăcașul de cult este atestat documentar încă de pe vremea domnitorului Mircea cel Bătrân, însă este legată de numele domnitorului Vlad Ţepeş, a cărui piatră de mormânt se află în interiorul bisericii, în fața altarului.

separator

În prezent, din vechea vatră monahală se mai păstrează doar biserica principală cu hramul Intrării Maicii Domnului în biserică, refăcută de domnitorului Neagoe Basarab între anii 1517-1521, clopotniţa şi vestigii ale vechilor chilii. De-a lungul timpului numeroşi domnitori au contribuit la ridicarea acestui aşezământ, un adevărat centru de spiritualitate şi cultură ortodoxă. Domnitorul Vlad Ţepeş a construit pe insulă cea dintâi biserică de zid, chilii pentru monahi, clopotnița şi trapeza. În jurul anului 1456, Vlad Ţepeş dispune construirea unui zid de apărare, a unui pod, a unei închisori pentru trădători şi tâlhari şi a unui tunel de refugiu pe sub apă, tunel care, deşi ruinat, se păstrează până astăzi.Se pare că nici Neagoe Basarab, nici Mircea Ciobanul n-au terminat de zugrăvit biserica Mănăstirii Snagov, aceasta rămâne în grija fiului lui Mircea Vodă şi al Doamnei Chiajna, Petru Voevod cel Tânăr (1558-1568), conform site-ul Arhiepiscopiei Bucureștilor.Matei Basarab (1632-1654) a ocupat tronul Ţări Româneşti în urma unei răscoale pornită contra grecilor şi ulterior va lua măsuri pentru dezrobirea mănăstirilor închinate, printre acestea se afla şi Mănăstirea Snagov. Spre sfârşitul domniei lui Matei Basarab, în 1653, când Patriarhul Macarie al Antiohiei, însoţit de diaconul Paul de Alep, călătorea prin Ţările Române, Mănăstirea Snagov, s-a învrednicit să primească vizita acestui înalt ierarh.

Paul de Alep, descriind călătoria, spune că Mănăstirea Snagov este ultima dintre lăcaşele sfinte ale Ţării Româneşti pe care au vizitat-o şi că e „situată într-o insulă cu un lac mare împrejur, deasupra căruia se află un pod, este o clădire veche cu hramul Intrarea Maicii Domnului în biserică şi că zidirea ei este în special atribuită lui Mircea Vodă, Radu Vodă, Basarab Voievod şi lui Petru Voievod”.Tipografia condusă de Antim Ivireanul

În aprilie 1694, Constantin Brâncoveanu l-a numit pe Antim Ivireanul egumen al mănăstirii Snagov. Teologul și omul de cultură de origine georgiană a desfășurat aici o bogată activitate tipografică, tipărind numeroase cărţi, nu numai în limba română dar şi în greacă, slavonă şi arabă. În martie 1705, Antim Ivireanul a părăsit Snagovul, fiind numit episcop de Râmnic Noul Severin. Nu se ştie ce s-a întâmplat cu tipografi a românească şi cea grecească de la Snagov după plecarea lui Antim Ivireanul, se presupune doar că a fost luată la Râmnic, iar cea arăbeasca se ştie că a fost dată de Constantin Brâncoveanu patriarhului de Antiohia, Atanasie al IV-lea Dabbas, care o duce la Alep, unde continuă să o folosească tipărind cărţi pentru conaţionalii săi.

După plecarea lui Antim Ivireanul de la Snagov începe decăderea mănăstirii, şi ea nu va mai cunoaşte vreodată înflorirea la care ajunsese sub egumenia Sfântului Antim. În secolul al XIX-lea, mănăstirea s-a degradat treptat, ajungând în pragul desființării. La 5 februarie 1883, Administraţia domeniilor şi pădurilor Statului nota că „zidul ce înconjoară Mănăstirea Snagov este dărâmat până în faţa pământului, iar cărămida a fost luată de locuitorii cătunelor Snagov, Coadele, Turbaţi şi Dobroşeşti”.Renovarea lăcașului de cult 

La începutul secolului XX au fost efectuate mai multe lucrări de refacere a lăcașului de cult, însă mănăstirea Snagov a intrat din nou într-un con de umbră în perioada comunistă, biserica fiind afectată de cutremurul din 1977. În anul 1991, Arhiepiscopia Bucureştilor cu sprijinul Ministerului Cultelor, a început reconsolidarea, reamenajarea şi restaurarea acestui monument istoric. În anul 2003 a început restaurarea picturii din pronaos şi altar. În prezent, pe insulă se ajunge pe o pasarelă pietonală din fier, construită după 2010. Biserica Mănăstirii Snagov a deţinut numeroase obiecte de cult, multe dintre ele fiind conservate astăzi la Muzeul Naţional de Artă al României. În primul rând uşa paraclisului, datând de la jumătatea secolului al XV-lea, apoi un panaghiar de argint aurit, bogat ornamentat, de la sfârşitul secolului al XV-lea şi o anaforniţă dăruită de Radu cel Mare, datând din jurul anului 1500, un chivot dăruit de Mitropolitul Varlaam şi o căţuie oferită de către Antim Ivireanu.

Sursa

Detectivii curajoși Mike Lowry și Marcus Burnett vor reveni în curând pe marile ecrane

Detectivii curajoși Mike Lowry și Marcus Burnett vor reveni în curând pe marile ecrane.

Will Smith și Martin Lawrence au anunțat oficial al patrulea Bad Guys.

Oficialii studioului Sony Pictures au confirmat că continuarea francizei de poliție este deja în primele faze ale pregătirii pentru filmare.

Will Smith e din ce în ce mai pregătit să revină pe marile ecrane.

Actorul a postat un video pe contul său de Instagram, unde s-a dus acasă la Martin Lawrence pentru a confirma fanilor că vor începe filmările la „Bad Boys 4.” Este primul proiect nou al lui Smith după ce l-a lovit pe Chris Rock în martie 2022, pe scena de la Oscar-uri.

Primul „Bad Boys” a apărut în 1995, în regia lui Michael Bay, iar al patrulea film continuă povestea detectivilor Mike Lowrey și Marcus Burnett, în Miami. Întreaga serie (inclusiv II și III) a generat încasări de peste 840 de milioane de dolari la nivel mondial. 

Al treilea film, „For Life”, apărut în 2020, a demonstrat că fanii încă se distrează la aventurile protagoniștilor, ba chiar a generat încasări impresionante, fix înainte ca cinematografele să fie închise din cauza pandemiei.

„Bad Boys 4” va fi regizat de

După întreaga dramă de la Oscar, Smith a jucat și în „Emancipation”, un film care a primit critici mixte și nu a fost intens promovat. În interviuri recente, Will a menționat cum este conștient de faptul că nu toată lumea este pregătită să-l ierte, însă „Bad Boys 4” poate însemna un început fresh pentru el.

Arnold Schwarzenegger și fiul său au repetat un trend devenit viral

Arnold Schwarzenegger și fiul său au repetat un trend devenit viral pe rețelele de socializare. Aceștia au reprodus peste ani momentul în care tatăl își tunde fiul. Vezi ce le-a ieșit.

Anterior, fiul lui Arnold Schwarzenegger a mai repetat o imagine iconică a tatălui său.

Anul trecut, fiul de 25 de ani al lui Arnold Schwarzenegger, Joseph Baena, a repetat imaginea iconică a tatălui său din filmul „Conan barbarul” la emisiunea „Dansez cu stelele”.

El a distribuit pozele pe rețelele de socializare.

În noul episod al emisiunii, Joseph Baena a decis să încerce imaginea tatălui și s-a îmbrăcat într-un kilt cu pantaloni, și i-a adăugat și manșete la încheieturi. Fiul actorului și-a făcut chiar și o tunsoare mallet. Joseph Baena a publicat fotografii în ținută pe blogul personal, arătând mai multe elemente din numărul său de dans alături de partenera sa din emisiune.

Cum te vede poliția când conduci cu telefonul în mână, apoi primești scrisori cu ”surprize”

Poliția dispune de 23 de camere, care monitorizează dacă șoferii nu încalcă viteza, dacă au centura cuplată, dacă nu trec la roșu sau dacă discută la telefon în timp ce conduc. Acestea sunt cele mai frecvente încălcări surprinse de dispozitive, iar oamenii legii le validează, apoi trimit proprietarilor mașinii scrisorile cu înștiințarea despre contravenție, scrie realitatea.md.

„Încălcările le fixează sistemul. Secția pe care o conduc, noi validăm aceste încălcări. Modalitatea cum ele se fixează, acum o arătăm. Odată cu validarea încălcării, prin intermediul Poștei Moldovei, încălcarea pleacă la proprietarul automobilului. Este o procedură contravențională, pentru care este chemat la noi sau orice angajat al Poliției care se află în serviciu are acces la ele și în cadrul stopării verifică la existența anumitor contravenții”, a povestit șeful subdiviziunii, Igor Postu.

Oamenii legii mai dezvăluie că șoferii cu numere străine sunt pasibili de răspundere, similar cetățenilor care conduc mașini cu plăcuțe moldovenești, încălcările lor se înregistrează, iar la prima stopare ei sunt informați despre acest lucru. „Pentru noi contează securitatea traficului rutier și să ajungă în siguranță unde s-au pornit, pentru a nu pune în pericol și alți participanți la trafic”, punctează polițiștii care monitorizează traficul.

Nouă designeri autohtoni și-au expus colecțiile de haine într-un magazin din Strasbourg
Articolul anterior
Cândva erau considerate etaloane ale frumuseții! 6 celebrități care și-au pierdut farmecul odată cu trecerea anilor
Articolul următor