ipiccy_image-2023-03-13T131431.987

Zilele Basarabiei la Cluj! Cum s-au distrat tinerii moldoveni la Basarabian Party. Satoshi a încins atmosfera

Tinerii basarabeni care studiază sau au diverse activități în orașul Cluj-Napoca din România au o comunitate frumoasă acolo. Iar Zilele Basarabiei în acest oraș cultural și modern de peste Prut au devenit deja o tradiție pentru ei. În cadrul acestora, aseară, s-a dat un Basarabian Party la Euphoria Music Hall.

Tinerii basarabeni s-au distrat alături de artistul de la noi Satoshi, care a adus emoție și energie pe scena de la Euphoria.

Vedeți mai jos imagini de la eveniment.

Festivalul ”Zilele Basarabiei”, organizat de grupul de Inițiativă Basarabeană, a început în data de 27 martie și se va încheia în 1 aprilie, și are scopul de a celebra, alături de comunitatea clujeană, 105 ani de la Unirea Basarabiei cu România.

În cadrul ediției din acest an a festivalului au avut loc și vor urma mai multe evenimente.

În prima zi, grupul de Inițiativă Basarabeană a participat la o masa rotundă la Primăria din Cluj, cu reprezentanți ai sectorului de tineret din România și Republica Moldova. La final au încins o hora a unirii chiar în Piață unirii din Cluj-Napoca.

La cina basarabeana au participat peste 70 de tineri basarabeni și români care au gustat din bunătățile pregătite de studenți în cămine pentru a aduce gustul de acasă.

În data de 28 martie la Cluj a ajuns filmul Siberia din Oase care a adus în sală 100 de spectatori. Aceștia au plecat cu multe emoții și dor de casă.

„Zilele Basarabiei” reprezintă un concept național, organizat anual în mai multe orașe din România și de 18 ani la Cluj. Caracterul inovativ al festivalului se manifestă prin promovarea artei și culturii, fiind susținut de un program divers de activități multidirecționale, dedicat atât celor care vor să descopere moștenirea seculară a basarabenilor, cât și celor ce vor să-și aline dorul de casă. În cadrul festivalului, tradițiile vor prinde diverse forme, prin muzică, culinărie, film, literatură, dans și multe altele. Participanții vor avea ocazia să se implice în activități practice și să observe cum arta basarabeană evoluează dintr-un mediu în altul. De asemenea, festivalul tinde să creeze un spațiu unde ideile inovatoare sunt dezbătute și aduse la iveală.

La aniversarea celor 105 ani de la Unirea Basarabiei cu România, Grupul de Inițiativă Basarabeană își dorește să apropie mai mult basarabenii de comunitatea clujeană, prin promovarea produselor autohtone basarabene, a filmelor regizate de artiști basarabeni, a portului și dansului popular, a mâncărurilor tradiționale și a artiștilor de muzică populară și ușoară basarabeni, cunoscuți și peste Prut. Iar cea de-a doua misiune este să conecteze mediul de afacere din România și Republica Moldova pentru a întări ecosistemul, a dezvolta parteneriate durabile și a încuraja schimbul de bune practici.

Șoferul care a lăsat-o pe Marcela Paladi fără picioare riscă să rămână fără avere

Gheorghe Begu, șoferul BMW-ului, care a lăsat-o pe Marcela Paladi fără picioare, și-a recunoscut vina, scrie realitatea.md.

Miercuri, 29 martie, a avut loc prima ședință de judecată, iar astăzi, judecătorii au aprobat cererea avocatului Marcelei de a-i sechestra șoferului vinovat averea, care se ridică la circa 1,2 milioane de lei.

La ședințele de judecată s-a prezentat și Marcela Paladi, victima accidentului de pe Viaduct.

Impactul s-a produs în noaptea aproape fatală din 5 spre 6 februarie, Marcela Paladi încerca să scoată triunghiul de semnalizare din portbagaj, când a fost strivită de o mașină de marca BMW. În urma impactului, tânăra și-a pierdut ambele picioare.

Urmare a accidentului rutier, a fost lovită încă o persoană, care a căzut jos pe carosabil și s-a ales cu vătămări corporale neînsemnate.

Învinuitul a refuzat să facă declarații pe caz și riscă o pedeapsă maximă de până la 7 ani de închisoare, cu anularea dreptului de a conduce mijloacele de transport.

Cazul Marcelei a făcut înconjurul întregii țări. S-a implicat  Primăria Chișinău, care promisese o donație de bani, iar vicariatul de Soroca a oferit o modestă contribuție financiară în valoare de 30 000 lei. Pe lângă asta, accidentul a fost discutat și la nivel de Parlament.

Armata Chineză, pregătită să coopereze cu Kremlinul

Armata chineză este pregătită să colaboreze cu militarii ruşi. Declarația, citată de RIA, aparține Ministerului Apărării de la Beijing, scrie realitatea.md.

Purtătorul de cuvânt al Apărării chineze, Tan Kefeiconsideră că asemenea acţiuni sunt necesare pentru a consolida „coordonarea și comunicarea strategică”. Conform lui, ambele părți urmează să depună efort, pentru a atinge obiectivul.

„Relațiile ruso-chineze nu sunt o alianță militaro-politică, care a existat în timpul războiului rece. Ele sunt superioare unui astfel de model de relații”, consideră oficialul.

Kefei a mai precizat că au cooperare caracterizată prin nealiniere la blocuri, evitarea țintirii terților și confruntărilor. În același timp, Beijingul afirmă că este pregătit să apere, alături de Moscova, justiția internațională.