Manifestații ample în Spania din cauza numărului imens de turiști. Localnicii acuză creșterea exagerată a prețurilor la locuințe și servicii

Ample manifestații sunt așteptate în Spania, împotriva industriei agresive a turismului. Turismul de masă a generat creșterea exagerată a prețurilor la locuințe, utilități și servicii, iar „oamenii nu își mai permit să locuiască în propriul oraș” spun spaniolii.

Mii de oameni din sudul Spaniei sunt aşteptaţi să iasă sâmbătă pe străzile din Málaga, la cel mai recent dintr-o serie de proteste faţă de turismul de masă, relatează The Guardian, preluat de News.ro.

Manifestanţii din popularele destinaţii andaluze din Granada, Sevilla şi Cádiz se vor alătura celor din oraşul mediteranean, după protestele recente din insulele Canare şi Baleare, un alt protest fiind programat o săptămână mai târziu la Barcelona.

Având în vedere că numărul de vizitatori în Spania este estimat să depăşească 100 de milioane în acest an, mai mult decât dublul populaţiei ţării, există un sentiment din ce în ce mai putermic, chiar şi în cadrul industriei turismului, că lucrurile au atins un punct critic.

Plângerile variază de la cele referitoare la saturarea spaţiului public şi a facilităţilor precum transportul public până la distrugerea afacerilor locale, dar esenţa problemei este legată de locuinţe. Afacerile extrem de profitabile cu apartamente turistice au epuizat fondul de locuinţe şi i-a alungat pe localnici.

Málaga, până de curând un punct de plecare pentru vizitatorii staţiunilor din Costa del Sol, a devenit o destinaţie în sine, trecând printr-un proces rapid de gentrificare care îi scoate pe rezidenţi din casele lor. Catherine Powell, şefa Airbnb, a declarat că oraşul este destinaţia cea mai căutată.

„Oamenii care lucrează în industria turismului nu îşi permit chiria în propriul oraş. Atâta timp cât locuinţa este văzută ca un activ comercializabil, nu va exista o soluţie”, a spus Curro Machuca de la sindicatul chiriaşilor din Málaga. „Credem că a baza economia din Málaga pe o monocultură a turismului este nesustenabil şi acesgt lucru trebuie să se schimbe”, a adăugat el.

Olalla Luque Colmenero de la grupul de presiune din Granada Albayzín Habitable, care militează pentru cartierul istoric Albayzín al oraşului, un sit înscris în patrimoniul mondial UNESCO, a declarat că locuitorii sunt cheia zonei.

„Este foarte bine să fii un sit al patrimoniului mondial, dar nu este vorba doar despre arhitectură; Moştenirea sunt oamenii şi tradiţiile lor, precum şi aspectul social, care este ceea ce pierdem”, a spus ea, adăugând că boom-ul apartamentelor turistice a făcut ca practic să nu existe locuinţe de închiriat în zonă. „Turismul este important pentru oraş, dar la ceea ce ne opunem este turismul care împinge oamenii afară din casele lor”, a explicat ea.

Primarul Barcelonei, Jaume Collboni, a ținut săptămâna trecută prima pagină a ziarelor când a anunţat că licenţele pentru cele 10.000 de apartamente turistice legale ale oraşului nu vor fi reînnoite când vor expira în 2028. Se aşteaptă ca şi alte oraşe să-i urmeze exemplul.

Orașul din Europa care este considerat cel mai bun din lume la calitatea vieții în 2024

Pentru al treilea an consecutiv, un oraș din Europa a fost desemnat drept cel mai locuibil din lume, dintre cele 173 incluse în Indexul anual al locuibilității globale realizat de The Economist.

Cu scoruri perfecte în patru din cele cinci categorii din acest an, Viena nu a fost nici pe departe un oraș curat, dar având în vedere dominația sa continuă, cetățenii săi par să fie foarte mulțumiți, notează Euronews citat de stirileprotv.ro.

O mare parte din top 10 din 2024 a rămas în mare parte neschimbat față de 2023.

O schimbare notabilă este dominația orașelor din Europa de Vest, în special, care ocupă primele trei locuri și au patru poziții în total în fruntea clasamentului.

În clasamentul din acest an figurează un număr impresionant de 30 de orașe vest-europene, care au obținut un scor mediu total de 92 din 100. Cu toate acestea, scorul general al regiunii a scăzut față de anul trecut din cauza instabilității crescânde din țări precum Germania și Irlanda, care au fost zguduite de proteste perturbatoare, se arată în studiu.

Cea mai mare îmbunătățire din toate regiunile a fost observată în Europa de Est, aflată pe locul al patrulea, pe baza scorurilor obținute în domeniul învățământului superior și al asistenței medicale.

Printre cele mai mari mișcări din clasament se numără Budapesta, care a primit un scor de 92 și a urcat șapte locuri, ajungând pe poziția 32.

Belgradul și Bucureștiul (ambele cu un scor de 74,5) au urcat șase și, respectiv, cinci locuri, ocupând împreună poziția 94.

În ceea ce privește cele mai mari scăderi, opt orașe din Europa de Vest au coborât în clasament. Dublinul a înregistrat cel mai abrupt declin, coborând șapte locuri până pe poziția 39.

Orașele germane au înregistrat, în general, cele mai slabe scăderi, Munchen coborând șase locuri până pe poziția 27, împreună cu Hamburg, care a coborât cinci locuri.

Stuttgart, Berlin și Dusseldorf au coborât în clasament, la fel ca Bruxelles și Barcelona. Cea mai mare scădere a fost înregistrată de Tel Aviv, care a coborât 20 de locuri, de pe 92 pe 112, din cauza unor scoruri mai mici la capitolul stabilitate, ca urmare a impactului războiului din Gaza, precum și a loviturilor în categoriile cultură și mediu și infrastructură.

Unde se va desfășura Eurovision 2025. Luptă strânsă între două orașe

Grupul public elvețian de radiodifuziune, a anunțat că Geneva și Basel sunt cele două orașe încă în cursă pentru a găzdui a 69-a ediție a show-ului TV Eurovision 2025. Zurich și Berna, care, de asemenea, au depus oferte, nu au fost selectate. Decizia finală va fi luată la sfârșitul lunii august, informează site-ul oficial Eurovision, citat de moldova1.md.

Orașele interesate au avut până la sfârșitul lunii iunie să depună ofertele în baza unui catalog extins de cerințe. La examinarea ofertelor s-a ținut cont de criterii precum: conceptul de arenă, legăturile de transport public, durabilitatea, cazarea disponibilă la hotel, conceptele de securitate și eliminarea deșeurilor, investiția, experiența evenimentului și sprijinul și motivația din partea orașului în ansamblu, precum și multi alți factori.

Ofertele depuse de orașele Basel, Geneva, Zurich și Berna/Biel au fost analizate cu atenție în ultimele săptămâni de echipa Eurovision Song Contest, care au avut întâlniri la fața locului cu delegațiile din orașe.

Evaluarea a cuprins criterii cantitative și calitative, precum și angajamentul orașelor candidate și ideile creative, cu scopul de a face din Eurovision Song Contest 2025 un eveniment de anvergură.

Ulterior, comitetul de coordonare al ESC 2025 condus de directorul general al Grupului public elvețian de radiodifuziune (SSR), Gilles Marchand, a urmat recomandarea echipei de bază și a optat pentru cele două oferte de orașe care au avut cele mai bune rezultate: Basel și Geneva.

Dezvăluiri cutremurătoare: Zeci de femei au fost forțate să întrețină relații sexuale cu soldați pentru mâncare

Femeile care se luptă să supraviețuiască în orașul sudanez Omdurman, devastat de război, spun că sunt forțate să facă sex cu soldați în schimbul hranei, scrie The Guardian citat de stirileprotv.ro.

Peste 20 de femei care nu au reușit să fugă de luptele din Omdurman au spus că actul sexual cu bărbați din armata sudaneză este singura modalitate prin care puteau accesa alimente sau bunuri pe care le puteau vinde pentru a strânge bani pentru a-și hrăni familiile.

Femeile au spus că cele mai multe atacuri au avut loc în „zona fabricilor” a orașului, unde este disponibilă cea mai mare mâncare din oraș.

România donează un laborator mobil pentru monitorizarea mediului în Republica Moldova
Articolul anterior
Anda Adam a jucat la propria nuntă. Interpreta a purtat o rochie de mireasă uriașă și a venit la ceremonie cu autobuzul, pentru că nu încăpea în mașină
Articolul următor