Marea Britanie lansează un program cu o abordare alternativă în lupta împotriva fumatului

În ultimii ani, fumatul a devenit o problemă de sănătate publică la nivel mondial. În ciuda măsurilor luate de autorități pentru a reduce numărul fumătorilor, peste un miliard de persoane  încă se confruntă cu dependența de țigări și efectele lor negative asupra sănătății. Pe lângă măsurile restrictive privind controlul tutunului, unele state au venit cu noi abodări. De exemplu, Guvernul britanic a lansat programul „Swap to Stop”, ce a încurajat un milion de fumători să renunțe la țigările tradiționale în favoarea vapingului, anunță euronews.com citat de deschide.md.

Inițiativa Guvernului din Marea Britanie prevedea distribuirea gratuită a kiturilor de inițiere pentru țigări electronice și oferirea de stimulente financiare pentru femeile însărcinate care renunță la fumat.

Deși dispozitivele electronice de livrare a nicotinei nu sunt complet lipsite de riscuri, autoritățile din domeniul sănătății susțin că acestea prezintă doar 5% din riscurile asociate cu fumatul de tutun, fiind considerat o alternativă mai puțin nocivă.

Programul „Swap to Stop” este destinat adulților care au încercat să renunțe la fumat, dar nu au reușit. În Marea Britanie, inițiativa încurajează fumătorii să renunțe la țigările tradiționale în favoarea celor dispozitivelor electronice. Astfel, fumătorii primesc doza necesară de nicotină fără a inhala peste 6.000 de compuși chimici periculoși prezenți în fumul de țigară.

Trebuie să înțelegem de ce autoritățile din Marea Britanie au ales să promoveze această alternativă. Nicotina, substanța care creează dependență la fumători, nu este principala cauză a bolilor asociate fumatului. De fapt, mulți nici nu știu că principala sursă de pericol pentru fumători provine din substanțele chimice nocive din fumul de țigară, și nu din nicotină.

Nicotina se găsește în mod natural în mai multe plante, inclusiv în cea de tutun. Deși este adictivă și prezintă unele riscuri pentru sănătate, nicotina nu este un carcinogen și nu este principalul factor ce cauzează bolile legate de fumat, anunță datele unui studiu britanic realizat de Organizația Cancer Research UK. În schimb, fumul produs de arderea tutunului crește probabilitatea de a dezvolta astfel de boli din cauza nivelurilor ridicate de substanțe chimice nocive pe care le conține.

Există mai multe produse alternative de livrare a nicotinei care pot fi folosite pentru a ajuta fumătorii să renunțe la țigări, precum dispozitive de încălzire a tutunului, țigările electronice, snusul, plasturii cu nicotină, guma de mestecat cu nicotină sau inhalatoarele cu nicotină. Aceste produse furnizează nicotina fără a expune utilizatorii la substanțele chimice nocive din fumul de țigară.

De asemenea, este esențial să combatem dezinformarea și să ne asigurăm că fumătorii au acces la informații corecte și veridice despre fumat și alternativele disponibile. Accesul la informații exacte poate ajuta persoanele care fumează să ia decizii corecte în ceea ce privește sănătatea lor.

Obiectivul final al guvernului britanic este ca populația să renunțe complet la fumat până în anul 2030. Cu toate acestea, experții sunt de părere că acest obiectiv poate fi de neatins dacă nu se iau măsuri mai drastice.

Programul „Swap to Stop” reprezintă un pas important în lupta împotriva fumatului și poate fi considerat un exemplu de urmat pentru alte țări care se confruntă cu probleme similare legate. Prin promovarea alternativelor mai puțin nocive la țigările tradiționale și oferirea de informații exacte despre nicotină și efectele sale asupra sănătății, acest program poate contribui la reducerea numărului de fumători și la îmbunătățirea sănătății publice. Aceeași politică de reducere a riscurilor este pe larg implementată și în țări precum Grecia, Japonia și Noua Zeelandă.

Potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) din 2021, fumatul este responsabil de moartea a aproximativ 7 milioane de persoane în fiecare an, la nivel global.

Alina Stoianov a devenit mămică. Emilian Crețu a publicat primele imagini de la maternitate

Actrița Alina Stoianov a devenit astăzi mămică. Ea a adus pe lume o fetiță sănătoasă, iar Emilian Crețu a publicat primele poze de la maternitate.

Emilian a mers la maternitate împreună cu sora sa Nina.

Actorul a dezvăluit ieri că fetița va purta numele Mora.

Sănătate multă și felicitări tuturor cu ocazia acestui fericit eveniment!

Accident grav de autobuz în Italia: Cel puțin 18 morți și mai multe persoane rănite

Un accident teribil a avut loc, marți seară, în Italia. Un autobuz de pasageri a căzut de pe podul care leagă Veneția de Mestre.

S-a întâmplat în jurul orei 19:40, ora Italiei.

Autobuzul în care se aflau mai multe persoane ar fi plonjat de pe o porțiune înălțată de pe Via dell’Elettricità, sfârșind pe linia de cale ferată care trece pe lângă drum, conform rainews.it. 

După ce s-a izbit de pasarelă, autobuzul a luat foc. 

Accidentul s-a produs într-o zonă supraînălțată de pe via dell’Elettricità, autobuzul căzând de la o înălțime de 15 metri și ajungând pe calea ferată.

Trenurile dintre Mestre și Veneția au fost suspendate, în timp ce serviciile de urgență și Poliția au intervenit la fața locului pentru a gestiona consecințele acestui eveniment tragic.

Numeroase ambulanțe și vehicule ale pompierilor s-au deplasat la fața locului. 

Dinamica accidentului nu este deocamdată clară și nici nu se știe dacă a fost vorba de un autobuz turistic sau de un autocar. Nu este încă clar cum s-a produs accidentul și nici dacă a vehiculul implicat este un autocar turistic sau un autobuz. 

Conform ansa.it, cel puțin 40 de persoane sunt rănite.

Bilanțul provizoriu al accidentului în care a fost implicat autobuzul este de cel puțin 18 morți, 15 dintre aceștia fiind deja transferați la morgile spitalelor locale.

Un oraș din Japonia interzice mersul pe scările rulante. Care este motivul

Într-un oraș din Japonia a fost introdusă o ordonanță pentru a-i împiedica pe oameni să meargă pe scările rulante.

Ordinul a intrat în vigoare în Nagoya la 1 octombrie și interzice oamenilor să meargă pe scările rulante, în încercarea de a preveni accidente precum căzăturile, scrie Independent.

Deși în orașul de pe coasta Pacificului se obișnuiește ca oamenii să se oprească pe partea stângă a scărilor rulante și să păstreze partea dreaptă liberă pentru cei care se grăbesc, au existat cazuri în care mai multe persoane și-au pierdut echilibrul și i-au dezechilibrat și pe alții.

Chiar dacă s-au făcut încercări de promovare a practicii de a sta nemișcat pe scările rulante după persoanele în vârstă și-au exprimat îngrijorarea cu privire la posibile accidente sau căzături, acestea nu au dat niciun rezultat.

Peste 805 accidente care au avut loc pe scările rulante au fost catalogate ca fiind cauzate de „utilizarea necorespunzătoare a acestora” în 2018 și 2019, potrivit celor mai recente date ale Asociației japoneze a ascensoarelor, a relatat Japan Times.

În urma introducerii noii ordonanțe, primăria a difuzat, de asemenea, spoturi publicitare și afișe în principalele gări, în încercarea de a sensibiliza populația.

Nagoya nu este primul oraș care introduce o astfel de ordonanță. Și în orașul Saitama a fost aplicată o regulă similară în urmă cu doi ani, în octombrie 2021.

sursa

Șor le promite pensionarilor din Găgăuzia tichete alimentare în valoare de 700 lei
Articolul anterior
S-au pomenit cu credite de circa 500.000 de lei după ce și-au dat datele din buletin. 27 de victime înșelate
Articolul următor