Marea Britanie, reintrodusă pe lista roșie a țărilor cu risc epidemiologic ridicat ca urmare a creșterii rapide a infecțiilor cu varanta indiană a coronavirusului

Marea Britanie a fost scoasă de către România de pe lista galbenă și reintrodusă pe lista roșie a țărilor cu risc epidemiologic ridicat. Modificarea va fi valabilă începând de marți, 1 iunie, și vine ca urmare a creșterii rapide a infecțiilor cu Covid-19 datorate unor variante de virus, în special variantei B.1.617.2, identificată pentru prima dată în India, informează reprezentanții CNSU.

Cazurile cu varianta Covid-19 identificate pentru prima dată în India s-au dublat în Anglia în decurs de o săptămână, a declarat autoritatea sanitară a țării.

Numărul de cazuri de tulpină a ajuns la 6.959 până miercuri, o creștere de 3.535 de cazuri față de săptămâna precedentă.

Varianta B.1.617.2, o tulpină extrem de contagioasă triplă-mutantă a coronavirusului, este probabil mai transmisibilă decât varianta identificată pentru prima dată în Anglia toamna trecută, a declarat joi Public Health England.

Bolton, Bedford și Blackburn au fost cele mai afectate zone din Anglia, potrivit PHE, deși a spus că există un număr mic de cazuri ale variantei în majoritatea părților țării.

Spitalizările au crescut și în unele zone, a adăugat PHE, menționând că majoritatea internărilor în spitale au fost la persoanele nevaccinate.

Cercetările publicate de PHE săptămâna trecută au arătat că două doze de vaccinuri Covid oferă oamenilor niveluri ridicate de protecție împotriva tulpinii B.1.617.2.

CNSU din România a aprobat, astăzi, Hotărârea nr. 35 prin care se propune:

„Modificarea clasificării țărilor/teritoriilor aprobată prin Hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență nr. 33 din 27.05.2021, în sensul trecerii Marii Britanii din zona galbena în zona roșie, începând cu data de 01.06.2021 din cauza creșterii rapide a infecțiilor datorate unor variante de virus, în special cu B.1.617.2. (o variantă identificată pentru prima dată în India).

Instituirea măsurii carantinei, pentru o perioadă de 14 zile,  pentru cetățenii străini și apatrizi care sosesc în România din țările terțe, indiferent de zona în care este încadrată țara din care sosesc, cu anumite excepții.

Jenny Harries, CEO al Agenției Regatului Unit pentru Securitate a Sănătății, a declarat în actualizarea săptămânală a PHE că publicul ar trebui să continue să acționeze cu prudență, deoarece Marea Britanie facilitează restricțiile de blocare. „Știm acum că obținerea ambelor doze de vaccin oferă un grad ridicat de protecție împotriva acestei variante și îndemnăm pe toată lumea să facă vaccinul”, a spus ea.

„Asigurați-vă că rămâneți atenți, lucrați de acasă dacă puteți, întâlniți oameni în afară acolo unde este posibil și respectați regulile de igienă.

Prognoza meteo. Temperaturile scad, deși vine vara
Articolul anterior
Două fetițe au decedat, după ce au fost spălate pe cap cu insecticid pentru că aveau păduchi
Articolul următor
Alte articole interesante