Marea Britanie se pregătește pentru succesiunea la tron. Procedura implică schimbarea simbolurilor, a imnului, bancnotelor și monedelor, a pașapoartelor și a tuturor actelor oficiale

Marea Britanie se pregătește pentru succesiunea la tron, o procedură care implică de la protocolul funeraliilor regale ale Reginei Elisabeta a II-a și până la schimbarea simbolurilor, a imnului, bancnotelor și monedelor, a pașapoartelor și a tuturor actelor oficiale. Vineri seara, Regele Charles al III-lea va ține primul său discurs, ca rege.

Procedura schimbării regale este planificată de decenii și este cunoscută sub denumirea „London Bridge is down” (Podul Londrei a căzut). Palatul Buckingham a pus deja în mișcare aranjamentele pentru înmormântarea regală și succesiunea la tron. Aceasta din urmă de facto s-a și petrecut în momentul morții Reginei Elisabeta a II-a, Charles devenind rege. Potrivit protocolului, decesul Reginei a fost anunțat (probabil) la câteva ore după, pentru că procedura prevede informarea prealabilă liderilor politici ai Marii Britanii, apoi ai celor 14 națiuni suverane care fac parte din Commonwealth, și abia apoi notificarea publică oficială. Aceasta a venit joi seara la ora 18.30, ora UK, dar comunicatul preciza că “Majestatea Sa a murit în pace la Balmoral, în această după amiază”, fără a preciza ora exactă a decesului.

Sicriul Reginei va fi pregătit pentru vizionare publică, astfel încât oamenii să își poată aduce omagiul, la Westminster Hall (parlamentul britanic) din Londra. În timpul ceremoniilor de înmormântare ale Regelui George al V-lea, în 1936, și ale reginei-mamă în 2002, membrii familiei regale au eliberat pentru scurt timp garda oficială pentru a păzi sicriele în ceea ce a fost numit “Priveghiul Prinților”. Este probabil ca un act similar să aibă loc la înmormântarea Reginei Elisabeta a II-a.

Trupul Reginei Elisabeta a II-a va sta pe catafalc până în ziua înmormântării, care va avea loc cel mai târziu după 12 zile de la moartea ei. Având în vedere statutul Reginei și longevitatea acesteia, este probabil ca doliul național să fie mai lung decât cel în urma morții prințesei Diana, dar acest calendar va fi anunțat de Regele Charles, în primul său discurs de rege, în seara zilei de vineri.

Sicriul va fi apoi transportat la Westminster Abbey, lângă Parlament. Slujba va fi condusă de Justin Welby, arhiepiscopul de Canterbury și al doilea cel mai înalt personaj din Biserica Angliei (după monarh). Regina Elisabeta a II-a va fi înmormântată în capela memorială a Regelui George al VI-lea din Windsor, potrivit relatărilor din presa britanică, iar sicriul cu trupul Prințului Philip, care a murit la vârsta de 99 de ani pe 9 aprilie 2021, va fi mutat din Seiba Regală de sub Capela St George lângă cel al Reginei.

Este de așteptat ca lideri politici de pe tot mapamondul să participe la înmormântare. Steagurile vor fi arborate în bernă până a doua zi după înmormântare, la ora 8 dimineața, conform îndrumărilor de la Greater London Lieutenancy, cu excepția Zilei Proclamării.

Ulterior, se va întruni și Consiliul de Aderare la Palatul St. James, pentru a declara oficial succesorul, deși Charles a devenit monarh din momentul morții Reginei Elisabeta. La Consiliul de Aderare vor fi prezenți, printre alții, consilieri privați, lorzi, primarul Londrei și înalți comisari ai anumitor țări din Commonwealth, aceasta fiind o procedură formală, rămasă în vigoare din vremea în care Regele Angliei era ales. La consiliu, noul monarh va jura loialitate Parlamentului și Bisericii Angliei. Consiliul va emite, de asemenea, o “Proclamație de Aderare” care va fi citită în Ziua Proclamării, la scurt timp după moartea Reginei, la  Londra, Edinburgh, Windsor, York și în alte orașe și sate din întreaga țară.

Membrii ambelor camere ale Parlamentului vor depune un nou jurământ de credință noului Rege, după care cele două camere vor suspenda ședințele până după înmormântarea oficială de stat.

La urcarea pe tron, monarhii își pot alege numele regal, iar Charles a făcut deja acest lucru aseară – Charles al III-lea. Soția sa Camilla, ducesa de Cornwall, va fi cunoscută drept Regina Consoartă. Fiul său William va deveni noul Prinț de Wales, preluând fosta titulatură a tatălui său și devenind el moștenitorul de drept al Coroanei. Ceremonia oficială de încoronare a lui Charlea al III-lea poate avea loc însă mult mai târziu, după o perioadă de doliu care poate dura până la un an.

Moneda și bancnotele britanice poartă imagini ale monarhului, iar portretele lui Charles vor fi în pregătire pentru imprimare. Totuși, întregul stoc de lire sterline aflate în circulație nu va fi înlocuit peste noapte, ci acest proces va dura câțiva ani.

Imnul național, în prezent “God Save The Queen”, va fi actualizat, cel mai probabil revenindu-se la vechile versuri “God Save The King”, așa cum a fost înainte ca Regina Elisabeta a II-a să urce pe tron.  Ofițerii de poliție vor avea nevoie de uniforme noi, la fel ca și soldații, cu noile însemne regale, la fel și pașapoartele, ștampilele oficiale, cutiile poștale.

În Italia, un avion a fost distrus de fulger. Piloții au fost nevoiți să efectueze o aterizare de urgență

Un avion al companiei aeriene EasyJet a fost lovit de fulger în timpul unui zbor efectuat duminică, 25 septembrie 2022, provocând panică în rândul celor 90 de pasageri prezenți la bord.

Este prima dată în ultimii 15 ani când un avion este lovit de fulger în zbor, în Italia, relatează ziarul italian Corriere del Mezzogiorno.

Conform sursei citate, aeronava companiei EasyJet a decolat ieri de la Milano și se îndrepta spre Napoli, dar o furtună care s-a abătut asupra regiunii Campania a împiedicat-o să mai ajungă la destinație.

Un fulger, care a lovit o aripă a avionului în timpul zborului, i-a constrâns astfel pe piloți să devieze de la traseu și să efectueze o aterizare de urgență pe aeroportul Karol Wojtyla din Bari, în regiunea Puglia.

Din fericire, nici cei 90 de pasageri, și nici personalul de bord nu au fost răniți în timpul acestui incident, dar s-a creat panică mare în rândul acestora.

Pasagerii au fost transportați ulterior cu un autocar la Napoli, mai precizează sursa citată.

sursa

FOTO! Unde s-a ascuns Putin. Imagini cu palatul în care a fugit de ochii lumii și de unde dă ordine

În timp ce Rusia este un câmp de luptă între armată și familiile tinerilor chemați la mobilizare, Vladimir Putin stă ascuns de ochii lumii. Nu este la Kremlin, așa cum ar fi de așteptat, ci într-un palat uriaș unde se odihnește, potrivit presei internaționale, scrie digi24.ro.

Despre proprietatea unde stă ascuns Vladimir Putin sunt foarte puține informații publice. Există doar câteva fotografii care arată o clădire uriașă, pe care presa străină a numit-o palat, cu multe dormitoare cu o curte imensă. Casa se află la jumătatea distanței dintre Moscova și Sankt Petersburg, pe malul Lacului Valdai. Clădirea este definiția luxului. Dispune de un spa cu trei etaje, piscină, precum și un salon de înfrumusețare personal.

Potrivit Fundației Anticorupție, înființată de activistul rus Alexei Navalnîi, casa aceasta este locul favorit al lui Putin. Din alte informații furnizate publicului de aceeași sursă, se pare că locuința de lux nu este deținută în totalitate de președintele Rusiei, ci parțial ar fi și pe numele miliardarului Iuri Covalciuc, cunoscut drept bancherul personal al lui Putin.

O jurnalistă independentă, Farida Rustamova, susține că a aflat că Vladimir Putin intenționează să petreacă aici mai multe zile și că ar fi preînregistrat mai multe videoclipuri care vor fi lansate public. Încearcă în acest fel președintele Rusiei să mascheze lipsa din fața publicului.

Aceeași sursă spune că președintele și-a odihnit „trupul și sufletul” la complexul de lux.

Rusia l-a expulzat pe consulul Japoniei la Vladivostok. Ce informații ”secrete” ar fi divulgat diplomatul

Agenția de securitate a Rusiei (FSB) a anunțat luni, 26 septembrie, că a reținut un consul japonez în orașul-port Vladivostok, pentru presupus spionaj și i-a ordonat să părăsească țara, au declarat agențiile de presă ruse, scrie ziare.com.

FSB a declarat că consulul a fost declarat persona non grata după ce a fost prins „în flagrant” primind informații secrete despre efectul sancțiunilor occidentale asupra situației economice din Extremul Orient al Rusiei.

Agenții ruși spun că informațiile clasificate, care priveau și cooperarea Rusiei cu o țară din Asia-Pacific fără nume, au fost obținute în schimbul unei „recompense monetare”.

Rusia a protestat în fața Japoniei, au declarat agențiile citate de FSB. Nu a existat nicio reacție imediată de la Tokyo.

Victorie pentru Sheriff Tiraspol în primul meci din Liga Europei
Articolul anterior
Maia Sandu a transmis condoleanțe după decesul Reginei
Articolul următor