„Marea explozie demografică” la nivel mondial nu va mai avea loc, spun oamenii de știință. Cu cât va crește populația Pământului

Este posibil ca mult temutul „boom demografic” să nu mai aibă loc, potrivit autorilor unui nou raport care estimează că numărul de oameni va atinge un vârf mai mic și mai devreme decât se preconiza anterior, potrivit Libertatea și The Guardian.

Ce s-a întâmplat azi, 11 iulie. Mulți oameni, adunați într-un singur loc, fotografiați de sus

Studiul, comandat de Clubul de la Roma, estimează că, pe baza tendințelor actuale, populația mondială va atinge un maxim de 8,8 miliarde de locuitori înainte de mijlocul secolului, după care va scădea rapid. Vârful ar putea fi atins și mai devreme dacă guvernele vor lua măsuri progresive pentru a crește veniturile medii și nivelul de educație.

Noile previziuni reprezintă o veste bună pentru mediul înconjurător la nivel mondial. Odată depășită creșterea demografică, presiunea asupra naturii și a climei ar trebui să înceapă să scadă, împreună cu tensiunile sociale și politice asociate.

Autorii avertizează însă că doar scăderea natalității nu va rezolva problemele de mediu ale planetei, care sunt deja grave și sunt cauzate în primul rând de consumul excesiv al unei minorități bogate.

Scăderea populației poate crea, de asemenea, noi probleme, cum ar fi reducerea forței de muncă și o presiune mai mare asupra asistenței medicale asociată cu o societate îmbătrânită, așa cum constată țări precum Japonia și Coreea de Sud.

Unul dintre autorii raportului, Ben Callegari, a declarat că rezultatele sunt un motiv de optimism – dar există o problemă.

„Acesta (studiul) ne oferă dovezi care ne fac să credem că bomba demografică nu va exploda, dar încă ne confruntăm cu provocări semnificative din perspectiva mediului. Avem nevoie de multe eforturi pentru a aborda paradigma actuală de dezvoltare a supraconsumului și a supraproducției, care sunt probleme mai mari decât populația.”

Studiile anterioare au prezentat o imagine mai sumbră. Anul trecut, ONU a estimat că populația mondială va ajunge la 9,7 miliarde de locuitori până la mijlocul secolului și va continua să crească timp de câteva decenii după aceea.

În cel de-al doilea scenariu, mai optimist, în care guvernele din întreaga lume ar crește impozitele pentru cei bogați pentru a investi în educație, servicii sociale și îmbunătățirea egalității, se estimează că numărul oamenilor ar putea atinge un maxim de 8,5 miliarde încă din 2040 și apoi ar scădea cu aproximativ o treime, ajungând la aproximativ 6 miliarde în 2100.

Detalii noi în cazul morții tinerei din Orhei: Cadavrul, găsit într-o groapă acoperită cu crengi

Noi detalii au ieșit la iveală, în cazul tineri de 19 ani, însărcinată în luna a 6-a, care a fost găsită astăzi, 20 aprilie, moartă, după ce a dispărut din Orhei pe 12 aprilie. Șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP), Viorel Cernăuțeanu, a declarat pentru jurnaliști că trupul neînsuflețit al tinerei fost găsit cu greu, lângă un pârâu. Potrivit TV8, cadavrul a fost aruncat într-o groapă, acoperită cu crengi.

Sursa citată precizează că, deocamdată, medicii legiști și criminaliștii fac investigații la fața locului. Poliția nu poate da o cauză preliminară a morții, urmând să comunice mai multe detalii, în urma expertizei.

Cernăuțeanu a declarat că poliția a decis să intensifice căutările la Chițcanii Vechi, după ce o echipă de experți a analizat camerele de supraveghere de la casa principalului suspect, un bărbat în vârstă de 45 de ani, fost polițist și angajat al sistemului penitenciar.

Menționăm că sute de polițiști, voluntari și localnici au căutat-o pe Ana-Maria Guja timp de opt zile, inclusiv cu drone.

O universitate din Republica Moldova, prezentă la reuniunea Consorțiului „Universitaria” din România

Reprezentanții Universității de Stat din Moldova participă, în perioada 19 – 21 aprilie, la reuniunea Consorțiului „Universitaria” din România. 

Evenimentul este organizat de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și reunește peste 100 de reprezentanți de la 10 universități.

Printre aceste instituții de învățământ superior se numără Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Universitatea din București, Universitatea „Babeş-Bolyai”, Universitatea de Vest din Timișoara, Academia de Studii Economice, Universitătea din Craiova, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați și Universitatea „Ovidius” din Constanța.

Universitatea de Stat din Moldova este reprezentată la eveniment de rectorul Igor Șarov și de prorectorii Sergiu Corlat și Violeta Cojocaru.

În cadrul reuniunii, se va discuta despre dezvoltarea programelor de cercetări științifice și transfer de cunoștințe, studiile doctorale, digitalizare și dezvoltarea relațiilor internaționale și parteneriate de studii, dezvoltarea managementului calității, strategie și dezvoltare instituțională, etc.

Consorțiul „Universitaria” a fost creat în 2009 și este cel mai reprezentativ consorțiu universitar din România.

O delegație a Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului a oferit ajutor pentru deținuții din Cahul

Arhiepiscopia Romanului și Bacăului a transmis joi, 18 aprilie, un ajutor umanitar pentru deținuții din penitenciarul din Cahul, Republica Moldova.

Donația constă în 60 de perechi de încălțăminte și 60 de cărți de rugăciune, care vor ajunge la persoanele private de libertare din penitenciarul Cahul.

Transportul umanitar a fost realizat de o delegație a Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, formată din pr. Vlad Țuțurlan, inspector eparhial și pr. Cornel Iftimie, slujitor al parohiei Măgura II.

Reprezentanții Episcopiei Basarabiei de Sud au întâmpinat oaspeții din România la centrul eparhial, mulțumindu-le pentru darul și grija față de cei aflați în suferință.

Menționăm că această acțiune s-a desfășurat în baza parteneriatului dintre Episcopia Basarabiei de Sud și Arhiepiscopia Romanului și Bacăului.

sursa

O tânără din Simferopol, obligată să își ceară scuze după ce și-a făcut un tatuaj cu mesajul „Crimeea este Ucraina”
Articolul anterior
Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București, spectacole la Chișinău
Articolul următor