Marea Neagră a început să semene cu Mediterana, iar delfinii vin tot mai aproape de mal

În lipsa industriei și a turiștilor care lasă multă mizerie în urmă, Marea Neagră și plajele de pe litoral sunt în plin proces de refacere. Fauna și flora sunt la cel mai bun nivel din ultimii 25 de ani, potrivit cercetătorilor, iar semnele sunt vizibile: delfini de mari dimensiuni vin foarte aproape de mal la vânătoare de chefal, iar apa este de o claritate ieșită din comun.

separator
Secvențele cu delfinul care s-a apropiat de mal, la vânătoare de chefali, au fost filmate în portul Constanța. Biologii pun comportamentul lui pe seama schimbărilor în bine din Marea Neagră.

Fără un trafic maritim intens, în această perioadă, apa este multă mai curată, iar flora și fauna au început să își revină.

Adrian Bâlbă, manager Delfinariul Constanța: „Noi, retrăgându-ne, am lăsat loc liber și altor specii să se bucure de mare. La Marea Neagră, acum, ecosistemele învie, reînvie, iar delfinii vin către mal să pescuiască. Nu numai delfinii, toate animalele se bucură de retragerea noastră, de faptul că le lăsăm mai mult spațiu vital. În definitiv, natura ne învață, ne-a dat o lovitură de copită, ne-a pus botniță și a zis: „Ușor, nu sunteți numai voi pe lumea asta.”

Privită de la înălțime, Marea Neagră seamănă tot mai mult cu Mediterana. A devenit o mică perlă de azur, iar apa are o claritate ieșită din comun. Sunt efectele blocadei din timpul pandemei, cred cercetătorii de la Institutul Grigore Antipa din Constanța, care au pornit și un studiu pe această temă.

Simion Nicolaev, director Institutul „Grigore Antipa” Constanța: „Putem afirma cu certitudine că din punct de vedere al calității apelor, lucrurile sunt în regulă, în sensul că nu avem depășiri ale indicatorilor, nici pe departe. Indicatorii sunt acum situați la valori foarte mici, în comparație cu perioadele de acum 20-25 de ani.”

O mare mai curată înseamnă și mai mult pește. Pescarii recunosc că de ani buni nu s-au mai întors din larg cu bărcile atât de pline.

La fiecare ieșire, prind cel puțin două tone. Pescar: „Și nouă ni se pare foarte ciudat că apa este foarte limpede. Avem talianul băgat de o săptămână, de opt zile, mai exact, merge foarte bine, efectiv niciodată nu s-a întâmplat să așa .. chiar din prima să meargă așa bine. Presupun că apa nepoluată și încălzirea ei încet, încet ar fi explicația.”

Rămâne de văzut dacă turiștii care vor veni la mare în momentul deschiderii sezonului estival vor proteja ceea ce acum natura a reușit să curețe. Anul trecut însă, ecologiștii au anunțat că la finalul sezonului au recuperat din nisip și din mare cea mai mare cantitate de deșeuri din ultimii 20 de ani.

sursa: www.stirileprotv.ro

Germania deschide școlile. Cum vor avea loc cursurile?
Articolul anterior
Rusia a depășit Franța și Germania la numărul de infecții cu Covid-19. Bilanțul se ridică la 177.160 cazuri
Articolul următor