Este Ziua Mondială a Apei, însă nu avem motive de sărbătoare. După ce o lume întreagă a aflat că Marea Neagră a ajuns coșul de gunoi al Europei, un studiu recent arată că nici râurile sau lacurile noastre nu sunt mai curate.

Din cauza deșeurilor, în multe locuri, apa este contaminată, iar plasticul înghițit de pești ajunge, în cele din urmă, la noi în organism.
Ce arată un studiu realizat de experți
Un studiu făcut de experții care au analizat probe din Lacul Siriu și Râul Buzău arată că, până și apele mai puțin atinse de oameni, ajung să fie pline de deșeuri. Dintre acestea, 70% sunt obiecte de plastic de unică folosință, tacâmuri și farfurii, din care peștii ajung să se hrănească, iar în final și noi.
Oana Ristea, șefa Laboratorului de Calitate a Apelor, Administrația Bazinală de Apă Buzău – Ialomița: „Studiile făcute în ultimii 15 – 20 de ani arată impactul acestui plastic, în special al macroplasticului. Fragmentele de plastic, care au fost identificate mai ales în organismele filtratoare, care se hrănesc filtrând apa, și ele sunt prima verigă din lanțul trofic. Și cine credeți că este în vârful piramidei trofice? Omul. Deci, acel fragement de microplastic din apă ajunge, în final, în farfuria noastră”.
Marea Neagră ocupă primul loc în topul celor mai poluate mări europene
Conform datelor organizației Greenpeace, jumătate din PET-urile vândute, nu ajung să fie reciclate. De exemplu, în 2016, în Europa, doar 31% din deșeurile de plastic colectate, au fost reciclate. De multe ori, însă, aceste lucruri ajung în apă. O pungă se va descompune complet în aproximativ 20 de ani, în timp ce un recipient din plastic va rezista peste 400 de ani. Până și o brichetă se va dezintegra complet în 100 ani.