Marina Tauber riscă să revină în arest la domiciliu sau penitenciar? 37 de cauze contravenționale după protestele de duminică

Măsura preventivă a fost aplicată încă pentru 22 de persoane, în cadrul dosarului privind finanțarea ilegală a Partidului Șor. Dintre ei, cinci se află în arest preventiv, scrie realitatea.md.

Conform procurorilor, pe 22 octombrie 2022, Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana a examinat 22 de demersuri înaintate de procurori privind aplicarea măsurii.

Totodată, pe 21 octombrie 2022, procurorul de caz a contestat cu recurs încheierea instanței în privința Marinei Tauber. Ședința de examinare va avea loc pe 25 octombrie 2022.

Persoanelor arestate le este imputată infracțiunea de complicitate la acceptarea finanțării partidului din partea unui grup criminal organizat. Ei riscă amenzi și până la șapte ani de pușcărie, dacă vina le va fi demonstrată.

Oamenii legii anunță că printre participanții la protestul de duminică, organizat de Partidul politic Șor, au fost identificate șase persoane date în urmărire. În urma protestelor, au fost inițiate 37 de cauze contravenționale pentru diferite încălcări ale ordinii publice, transmite IPN.

Potrivit Inspectoratului General al Poliției, mai mulți tineri cu constituție atletică și comportament suspect, care nu au putut comunica scopul aflării la întrunire, au fost înlăturați din mulțime. Totodată, cinci persoane care au aplicat violența asupra Poliției au fost scoase din rândul protestatarilor. În patru cazuri persoanele prezente la întrunire dețineau obiecte interzise. Pe parcursul protestului, sub automobilele oamenilor legii au fost aruncate obiecte pirotehnice.

„Poliția a dispus verificarea fiecărei persoane participantă la protestul din centrul capitalei în contextul în care au fost constatate mai multe comportamente antisociale (agresivitate, consum excesiv de alcool, stare de agitație, conduită suspectă) în rândul protestatarilor, care pot pune în pericol stabilitatea socială”, se arată într-un comunicat de presă. De asemenea, poliția precizează că va întreprinde acțiuni de verificare a corturilor, a locației protestului, precum și a împrejurimilor  pentru a exclude posibilitatea deținerii de obiecte periculoase și pirotehnice care pot pune viața în pericol.


Partidul politic Șor anunța că peste 50 de mii de oameni „nemulțumiți de acțiunile regimului PAS și ale Maiei Sandu” urmau să protesteze în Piața Marii Adunări Naționale. Pentru că nu ar fi fost lăsați să protesteze în PMAN, s-au îndreptat spre Procuratura Generală, unde au instalat corturi. Aceasta în timp ce Poliția precizează că la întrunirea din centrul capitalei au participat în jur de 3500 de persoane.

Explozii auzite la hotar cu Moldova! Ce spun autoritățile noastre

Poliția de Frontieră anunță că în această dimineață, la ora 05:40, patrulele SPF Ocnița, SPF Otaci, SPF Cosăuți și SPF Soroca au raportat auzirea a cel puțin trei explozii pe teritoriul Ucrainei. Autoritățile ucrainene au confirmat că în regiunea orașului Novodnestrovsk, situat în apropierea graniței cu Republica Moldova, au avut loc trei lansări de rachete.

”Cu privire la informația că rachete rusești ar fi survolat spațiul aerian al Republicii Moldova în cursul nopții trecute, dorim să menționăm că toate sistemele de supraveghere și monitorizare a spațiului aerian nu au detectat nicio intrare neautorizată, un aspect confirmat și de autoritățile ucrainene.”, anunță Poliția de Frontieră.

Papa Francisc a spălat picioarele a 12 femei deținute într-o închisoare din Roma

Papa Francisc a spălat joi picioarele a 12 femei deţinute într-o închisoare din Roma, un ritual care marchează Joia Mare ce precede Paştele catolic, informează AFP citat de digi24.ro.

Suveranul pontif s-a deplasat joi după-amiază la închisoarea pentru femei din Rebibbia, o periferie din nord-estul capitalei italiene. El a oficiat acolo acelaşi ritual şi în 2015, dar acum a fost pentru prima dată când l-a consacrat exclusiv femeilor. Aşezat într-un scaun cu rotile, papa Francisc a spălat picioarele fiecăreia dintre cele 12 deţinute selecţionate, unele dintre ele fiind înlăcrimate, înainte să le şteargă cu un prosop şi să le sărute, scrie Agerpres.

În vârstă de 87 de ani, liderul de la Vatican a părut într-o formă bună în contextul în care starea lui de sănătate a stârnit îngrijorări în ultimele zile din cauza infecţiilor repetate care l-au împiedicat să îşi citească de mai multe ori discursurile.

„Cu toţii avem eşecuri mici şi mari”, a declarat papa într-o omilie improvizată în timpul slujbei oficiate în curtea acestui centru de detenţie, unde sunt încarcerate aproximativ 370 de femei. Spălarea picioarelor este „un gest care ne îndeamnă să îi slujim pe ceilalţi”, a adăugat el.

Câteva minute mai devreme, papa Francisc – care vizita persoane încarcerate şi în perioada în care era episcop de Buenos Aires – a participat, zâmbitor, la o baie de mulţime în timp ce strângea mâinile deţinutelor. În tradiţia creştină, Joia Mare comemorează ziua în care Hristos a spălat picioarele apostolilor la ultima sa cină. Ritualul s-a perpetuat în creştinism, cu excepţia unor ramuri ale protestantismului. Acesta este unul dintre cele mai importante momente ale Săptămânii Mari, care comemorează ultimele zile din viaţa lui Hristos înainte de învierea sa de Paşte. După alegerea sa în 2013, liderul Bisericii Catolice a vizitat în mai multe rânduri închisori şi centre de refugiaţi, spălând picioarele unor foşti mafioţi, ale unor bolnavi şi ale unor persoane provenite din categorii marginalizate. Vineri seară, el urmează să prezideze procesiunea „Calea Crucii” de lângă Colosseum, la care nu a putut participa în 2023 din motive de sănătate.

Republica Moldova anulează regimul liberalizat de vize cu o țară

Regimul liberalizat de vize cu Republica Ecuador va fi anulat. 57 de deputați au votat, în prima lectură, pentru denunțarea Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova și Republica Ecuador, scrie noi.md.

Inițiativa de denunțare a acestui ACORD aparține Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova, în contextul unor recomandări ale Comisiei Europene. Instituția a constatat, în mai multe rapoarte, că politica statului nostru în domeniul vizelor nu este pe deplin raliată la lista țărilor terțe, ai căror resortisanți trebuie să dețină viză pentru șederea pe termen scurt în UE. În context, Comisia Europeană a recomandat Republicii Moldova să ajusteze politicile în acest domeniu, în special cele care vizează țările care prezintă riscuri de migrațiune ilegală sau de securitate pentru Uniunea Europeană. De menționat că cetățenii Republicii Ecuador au nevoie de vize pentru a călători în țările membre UE. Autoritățile menționează că denunțarea Acordului nu va avea consecințe negative, întrucît cifra schimburilor comerciale dintre Republica Moldova și Republica Ecuador este de 300 de mii de dolari. Acordul dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Republicii Ecuador privind călătoriile fără vize ale cetățenilor a fost semnat în anul 2012 și a intrat în vigoare trei ani mai tîrziu.

Un moldovean stabilit în Germania, bucuros că a putut cumpăra prune autohtone dintr-un supermarket: ”Așteptăm strugurii, merele și perele!”
Articolul anterior
Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală celebrează 133 de ani de la fondare
Articolul următor