Marina Tauber riscă să revină în arest la domiciliu sau penitenciar? 37 de cauze contravenționale după protestele de duminică

Măsura preventivă a fost aplicată încă pentru 22 de persoane, în cadrul dosarului privind finanțarea ilegală a Partidului Șor. Dintre ei, cinci se află în arest preventiv, scrie realitatea.md.

Conform procurorilor, pe 22 octombrie 2022, Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana a examinat 22 de demersuri înaintate de procurori privind aplicarea măsurii.

Totodată, pe 21 octombrie 2022, procurorul de caz a contestat cu recurs încheierea instanței în privința Marinei Tauber. Ședința de examinare va avea loc pe 25 octombrie 2022.

Persoanelor arestate le este imputată infracțiunea de complicitate la acceptarea finanțării partidului din partea unui grup criminal organizat. Ei riscă amenzi și până la șapte ani de pușcărie, dacă vina le va fi demonstrată.

Oamenii legii anunță că printre participanții la protestul de duminică, organizat de Partidul politic Șor, au fost identificate șase persoane date în urmărire. În urma protestelor, au fost inițiate 37 de cauze contravenționale pentru diferite încălcări ale ordinii publice, transmite IPN.

Potrivit Inspectoratului General al Poliției, mai mulți tineri cu constituție atletică și comportament suspect, care nu au putut comunica scopul aflării la întrunire, au fost înlăturați din mulțime. Totodată, cinci persoane care au aplicat violența asupra Poliției au fost scoase din rândul protestatarilor. În patru cazuri persoanele prezente la întrunire dețineau obiecte interzise. Pe parcursul protestului, sub automobilele oamenilor legii au fost aruncate obiecte pirotehnice.

„Poliția a dispus verificarea fiecărei persoane participantă la protestul din centrul capitalei în contextul în care au fost constatate mai multe comportamente antisociale (agresivitate, consum excesiv de alcool, stare de agitație, conduită suspectă) în rândul protestatarilor, care pot pune în pericol stabilitatea socială”, se arată într-un comunicat de presă. De asemenea, poliția precizează că va întreprinde acțiuni de verificare a corturilor, a locației protestului, precum și a împrejurimilor  pentru a exclude posibilitatea deținerii de obiecte periculoase și pirotehnice care pot pune viața în pericol.


Partidul politic Șor anunța că peste 50 de mii de oameni „nemulțumiți de acțiunile regimului PAS și ale Maiei Sandu” urmau să protesteze în Piața Marii Adunări Naționale. Pentru că nu ar fi fost lăsați să protesteze în PMAN, s-au îndreptat spre Procuratura Generală, unde au instalat corturi. Aceasta în timp ce Poliția precizează că la întrunirea din centrul capitalei au participat în jur de 3500 de persoane.

Sistări de trafic și modificări de circulație pentru 2 rute de troleibuz, în legătură cu desfășurarea Festivalului „Te salut, Chișinău”

Sistări de trafic și modificări de circulație pentru 2 rute de troleibuz, în legătură cu organizarea și desfășurarea Festivalului „Te salut, Chișinău”, ediția 2024, informează unica.md cu referire la un comunicat al municipalității.

Astfel, Primăria Chișinău informează că în legătură cu desfășurarea Festivalului, epicentrul căruia va fi pe strada pietonală Eugen Doga, vor fi operate sistări de trafic în zonă, cu redirecționarea transportului pe străzile adiacente, după cum urmează:

În perioada 18.07.2024, ora 20:00 – 22.07.2024, ora 05:00, va fi sistată circulația transportului public pe str. Columna, în perimetrul str. A. Pușkin și str. Mitropolit Gavriil Bănulescu – Bodoni;

În perioada 18.07.2024, ora 17:00 – 19.07.2024, ora 05:00 și în perioada 19.07.2024 – 21.07.2024, între orele 10:00-23:00, va fi sistată circulația pe str. Alexandru cel Bun, în perimetrul str. A. Pușkin și str. Mitropolit Gavriil Bănulescu – Bodoni.

În perioada menționată, circulația transportului public municipal va fi organizată după cum urmează.

troleibuzele de pe ruta nr. 24 vor circula de pe str. Mitropolit G. Bănulescu Bodoni pe str. Alexei Mateevici, str. Vasile Alecsandri, în continuare pe traseul stabilit;

troleibuzele de pe ruta nr. 28 vor circula de pe str. Mitropolit G. Bănulescu Bodoni pe str. Alexei Mateevici, str. Alexandr Pușkin, bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, Gara Feroviară, în continuare pe traseul stabilit.

Conducătorii auto sunt îndemnaţi să se conformeze cerințelor agenților de circulație, să manifeste răbdare și disciplină în trafic, fără abateri de la Regulamentul circulației rutiere.

Festivalul „Te Salut, Chișinău!”, ediția a IV-a, va avea loc în acest sfârșit de săptămână, pe 19-21 iulie 2024, reprezentând o ocazie unică de a celebra diversitatea și bogăția culturală a Chișinăului, prin diverse activități, concerte şi spectacole pentru toate vârstele și toate gusturile.

Zeci de percheziții și cinci persoane reținute într-un dosar de escrocherie în proporţii deosebit de mari

Ofițerii Direcției combaterea criminalității organizate a INI, în comun cu ofițerii de urmărire penală ai Inspectoratului de Poliție Ciocana, sub conducerea procurorilor Procuraturii mun. Chișinău- oficiul Ciocana, au deconspirat activitatea unui grup infracțional suspectat de escrocherie în proporții deosebit de mari. Prejudiciul se ridică la 500 000 de lei, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției. 

În speță, în perioada lunilor aprilie – iulie 2023, suspecții, prin abuz de încredere, sub pretextul că victima, o femeie de 68 ani, ar urma să obțină profituri fabuloase ca urmare a investirii mijloacelor bănești pe care le deține în diferite operațiuni și servicii financiare, au obținut accesul asupra conținutului telefonului ei, prin instalarea aplicației AnyDesk si TeamViewer și i-ar fi creat un cont pe o platformă.

Apoi, prin diferite metode au efectuat mai multe transferuri de pe cardurile ei bancare, dar și au contractat credite de la companiile de microcreditare, cauzând astfel victimei un prejudiciu  de aproximativ 500 000 de lei.

Ca urmare a măsurilor întreprinse și informațiilor obținute, ofițerii de investigații au stabilit că în activitatea ilegală figurează mai mulți membri care împart rolurile între ei. Mai mult, unii dintre suspecți ar avea ca gen de activitate introducerea pe teritoriul Republicii Moldova prin contrabandă,  obiecte prețioase, în special ceasuri de brand, dar și  bijuterii și automobile de lux.

În rezultatul măsurilor speciale de investigație și acțiunilor de urmărire penală întreprinse, oamenii legii au stabilit identitatea mai multor membri ai grupului investigat, care prin înșelăciune ar fi  însușit mijloace financiare de la partea vătămată.

Astfel, ofițerii Direcției combaterea criminalității organizate a INI, cu suportul mascaților de la BPDS „Fulger” a IGP au efectuat percheziții în automobilele și la domiciliile a șapte suspecți cu vârste cuprinse între 21 și 46 de ani, domiciliați în mun. Chișinău și raionul Basarabeasca, de unde au fost ridicate telefoane mobile, carduri bancare, mii de euro, un BMW, laptopuri, o armă de vânătoare cu țeavă lisă fără acte și zeci de cartușe. 

Cinci suspecți au fost reținuți pentru 72 de ore, iar alții doi  urmează a fi anunțați în căutare.

Conform legislației în vigoare persoanele culpabile de asemenea infracțiune riscă închisoare de la 8 la 15 ani.

Investigațiile continuă pentru stabilirea altor persoane implicate,  timp în care acestea beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii.

Tânărul care vara trecută a omorât-o pe Iasmina, o copilă de doar 7 ani din satul Recea, condamnat la 23 de ani de detenție

Datorită eforturilor procurorilor din cadrul Procuraturii raionului Râșcani, a fost posibilă condamnarea unui tânăr de 21 de ani, învinuit de omor intenționat al unui minor, săvârșit cu deosebită cruzime (art.145 alin.(2) lit. a),e), j) din Codul penal), informează unica.md cu referire la un comunicat al Procuraturii Generale.

Judecătoria Drochia, sediul Râșcani, prin sentința din 18 iulie 2024, i-a stabilit pedeapsa sub formă de 23 de ani de închisoare cu executare și a mai dispus încasarea a 1 500 000 lei de la inculpat, în beneficiul succesorului părții vătămate, în contul reparării prejudiciului moral cauzat prin infracțiune și 25 000 lei, cheltuieli de asistență juridică.

Potrivit rechizitoriului, inculpatul, la 07 august 2023, pe timp de seară, în timp ce se afla la domiciliul său din satul Recea, raionul Râșcani, a auzit-o pe vecina sa în vârstă de 7 ani, care îl striga pe fratele lui mai mare. Fiind indignat de faptul că copila l-a deranjat, i-a spus să îl aștepte lângă poarta gospodăriei bunelului inculpatului, care se afla vis-a-vis de casa acestuia. Ulterior, a ieșit afară și a condus copila în încăperea auxiliară din gospodăria respectivă, unde a sugrumat-o, apoi i-a umplut cavitatea bucală cu țărână și a acoperit corpul neînsuflețit cu gunoi (saci, carton, frunze, bucăți de cărămizi etc.)

În privința inculpatului a fost menținută măsura preventivă – arestul preventiv. Acesta nu și-a recunoscut vinovăția pentru faptele de care a fost acuzat.

Conform concluziilor experților judiciari psihiatri, la data comiterii infracțiunii, tânărul a acționat cu discernământ, avea capacitatea de a-și da seama de acțiunile sale și le putea dirija.

Sentința nu este definitivă și poate fi contestată cu apel în termen de 15 zile la Curtea de Apel Bălți.

Un moldovean stabilit în Germania, bucuros că a putut cumpăra prune autohtone dintr-un supermarket: ”Așteptăm strugurii, merele și perele!”
Articolul anterior
Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală celebrează 133 de ani de la fondare
Articolul următor