Mark Rutte, șeful NATO: Rusia produce în 3 luni cât NATO într-un an. Putin ar putea ataca până în 2030

Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a tras un semnal de alarmă dur în fața amenințării rusești, avertizând că Vladimir Putin ar putea fi pregătit să lanseze un atac împotriva NATO până în 2030, dacă Alianța nu își consolidează urgent capacitățile militare. Într-un discurs susținut la prestigiosul think-tank Chatham House din Londra, Rutte a subliniat necesitatea unui „salt cuantic” în apărarea colectivă a alianței.

Să nu ne mințim, suntem cu toții pe flancul estic acum”, a declarat Rutte, făcând referire la faptul că rachetele rusești pot lovi orice colț al Europei.

Rutte, fost premier al Olandei și recent numit în fruntea NATO, a avertizat că Rusia, aflată în plin efort de militarizare, produce muniție și armament într-un ritm care depășește cu mult capacitățile actuale ale NATO.

Rusia produce în trei luni ceea ce produce NATO într-un an”, a spus el, adăugând că situația impune un efort comun masiv din partea statelor membre.

Obiectiv de 5% din PIB pentru apărare

În perspectiva summitului NATO de la Haga, programat la sfârșitul lunii, Rutte a susținut un nou obiectiv ambițios de 5% din PIB alocat apărării – o propunere pe care se așteaptă să o sprijine și președintele american Donald Trump, revenit pe scena alianței cu o agendă pro-armată și orientată spre politica „America First”.

Noua țintă include:

  • 3,5% din PIB pentru cheltuieli militare directe
  • 1,5% pentru infrastructură și alte costuri conexe apărării

Este o creștere semnificativă față de actualul obiectiv de 2%, atins cu greu de unele state membre. Spania și Italia, până recent reticente, și-au exprimat în sfârșit acordul, după presiuni diplomatice intense.

Nevoi urgente: tancuri, drone, avioane și logistică

Rutte a detaliat noile cerințe militare aprobate de miniștrii apărării din NATO:

  • Creștere cu 400% a apărării aeriene și antirachetă
  • Mii de tancuri și vehicule blindate
  • Milioane de obuze de artilerie
  • Dublarea capacităților logistice și de sprijin medical
  • Achiziționarea a cel puțin 700 de avioane F-35

„Avem nevoie de mult mai multe forțe și capacități pentru a implementa integral planurile noastre de apărare regională”, a insistat secretarul general.

SUA nu se retrage, dar se reorientează spre Asia

În discursul său, Rutte a încercat și să tempereze temerile privind o eventuală retragere militară a SUA din Europa, în contextul în care Washingtonul își concentrează tot mai mult atenția asupra amenințării Chinei.

Va avea loc o retragere bruscă a trupelor americane? Nu. Dar o reorientare strategică spre Asia este logică”, a spus el, promițând că orice astfel de schimbare va fi „pas cu pas” și fără a slăbi flancul estic.

„Pericolul nu va dispărea nici după Ucraina”

În încheiere, Mark Rutte a transmis un mesaj clar: războiul din Ucraina nu este un episod izolat, ci parte a unei amenințări mai largi și persistente.

Pericolul nu va dispărea nici măcar după încheierea războiului din Ucraina. Iar Putin ar putea folosi forța împotriva NATO până în 2030, dacă nu suntem pregătiți.”

Discursul său reprezintă una dintre cele mai ferme poziții publice din partea conducerii NATO de la începutul războiului din Ucraina, subliniind urgența cu care Alianța trebuie să răspundă noului climat de insecuritate din Europa.

Forum pro-Putin la Moscova, cu invitați occidentali controversați: Tatăl lui Elon Musk, printre participanți
Articolul anterior
Donald Trump s-a împiedicat pe scările Air Force One. Momentul a devenit viral: „Doamne, o să reziste 4 ani?” | VIDEO
Articolul următor