Mărturia emoționantă a bunicii moldoveanului ucis de ruşi în Ucraina: ”Şi-a dat viaţa pentru noi”

Cu lacrimi în ochi și cu o voce tremurândă, bunica lui Alexandr Mațievschii spune că nepotul său ucis de ruși pe frontul din Ucraina a fost un mare patriot. Femeia l-a crescut de mic și păstrează acum cu sfințenie câteva lucruri rămase de la el, scrie adevarul.ro care citează tvrmoldova.md.

„Când m-am uitat la emisiune, iar fiica mea spunea că acesta este fiul meu. El şi-a dat viaţa pentru noi. A spus înainte de asta „Slava Ucraine”! Este un patriot adevărat. Asta vreau să zic. Tot ce a vrut a obţinut”, a spus Eugenia Mațievschii pentru TVR Moldova. 

Alexandr Mațievschii s-a născut la Chișinău. Părinții săi au divorțat la scurt timp după nașterea sa, iar atunci când mama lui pleca în Ucraina, acesta rămânea în grija bunicii. În 2008, el s-a mutat împreună cu familia în Ucraina. De atunci, bătrâna și nepotul său s-au văzut tot mai rar și au discutat prin intermediul telefonului sau scrisorilor. 

„Toţi vecinii l-au cunoscut. El chiar la noi, în scară a instalat electricitate. Dar ce scrisori îmi scria mie. Bunica, borşul tău şi al mamei nu-l schimb pe nimic. Tare mult a iubit mâncarea preparată de mine”, a mai povestit femeia.

Acum, fotografiile cu Alexandr Mațievschii sunt printre puținele obiecte care i-au rămas bătrânei de la bravul și iubitul nepot. ,,Noi aveam aparat de fotografiat şi îl fotografiam”. 

Păstrează cu sfinţenie și un suport de lemn pentru lumânări, obiect oferit de Alexandr, şi afirmă că nu încetează să se roage pentru pace în Ucraina, dar și pe întreg globul.  

 „Mai aveam unul, dar i-am dat-o surorii lui. Era mai mică. Dar asta era pentru bunica. Da, e amintire pentru bunica. Iată ce mi-a mai rămas ca amintire de la nepot. Mă rog să înceteze războiul”, a punctat pensionara.

Mărturiile mamei soldatului 

 Mama acestuia, Paraska Demciuk, a povestit jurnaliștilor de la Kiev că fiul său în vârstă de 42 de ani nu avea pregătire militară, dar a ținut cu tot dinadinsul să ajungă pe front și să apere pământul ucrainean. 

,,Fiul meu avea un caracter puternic. Era electrician de meserie și locuia la Kiev. Mi-a spus că pleacă pe front, după ce a început războiul. Atunci a fost la biroul militar, dar nu a fost acceptat inițial. S-a îngrijorat, iar mai târziu m-a anunțat că-n dimineața zilei următoarea va pleca. Avea un scop bine determinat, iar pe mine m-a rugat să-mi păstrez viața. La început mă suna, dar nu-mi zicea locul exact al aflării sale”, a spus femeia.

Potrivit reprezentanților Forțelor Armate ale Ucrainei, acesta a fost inițial voluntar la apărarea teritorială a orașului Nijin din regiunea Cernihiv, apoi a luptat în zona de est a Ucrainei. La sfârșitul anului trecut, alături de patru camarazi, s-a angajat în apropiere de Soledar din regiunea Donețk, într-o luptă cu armata rusă, bătălie despre care nu se cunosc amănunte și nici despre cum Alexandr a ajuns prizonier de război. 

El fost ciuruit de gloanțe în timp ce-și săpa groapa, după ce a rostit ,,Glorie Ucrainei”, iar imagini video cu execuția sa au fost făcute publice pe internet. 

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, l-a decorat post-mortem pe curajosul soldat. 

Iar Ministerul Afacerilor Externe de la Chișinău a condamnat uciderea, calificând-o drept crimă de război și încălcare flagrantă a dreptului internațional.

Foametea organizată de regimul sovietic în 1946-1947, una dintre cele mai întunecate și dureroase perioade din istorie

În a treia sâmbătă a lunii aprilie sunt comemorate victimele foametei organizate de regimul sovietic în perioada 1946-1947. Doctorul în istorie Artur Leșcu, expertul Comunității WatchDog.MD, spune că este una dintre cele mai întunecate și dureroase perioade din istoria țării. În mai puțin de doi ani, peste 200 de mii de oameni și-au pierdut viețile, aceasta fiind printre cele mai mari tragedii prin care a trecut Moldova. Și se presupune că numărul victimelor este mult mai mare decât cel anunțat, întrucât datele referitoare la amploarea acestei tragedii umane au fost secretizate, transmite IPN.

Artur Leșcu a menționat că în acea perioadă satele din Moldova au pierdut în medie10% din populație. Cel mai grav a fost afectat sudul țării. Unele localități găgăuze au pierdut până la jumătate din locuitori. Istoricii au estimat că din cauza foametei a murit aproximativ 5% din populația RSSM, de zece ori mai mult decât în Rusia și de 5 ori mai mult decât în Ucraina.

„Deși vina pentru atrocitățile care au avut loc o poartă conducerea politică sovietică, autoritățile de atunci au făcut tot posibilul ca principalele cauze ale foametei să fie considerate seceta și urmările războiului, iar despre tragedie să nu se vorbească deloc. Și ca rezultat oamenii rămași în viață să-și iubească tiranul, devenind unica lor sursă de existență. Putea fi evitată o asemenea catastrofă? Absolut sigur”, afirmă expertul.

Potrivit lui, întreaga Europă a resimțit efectele secetei, dar nicăieri populația nu a fost îndobitocită așa încât să ajungă la canibalism, cum s-a întâmplat în URSS. Mai mult, rezervele de grâu erau suficiente pentru a-i ajuta pe oameni, însă Stalin și sovieticii de pe loc nu au redus intenționat planurile de colectări, lăsându-i pe oameni efectiv fără niciun grăunte sau animal. Puterea sovietică nu numai că nu a intervenit pentru a ajuta populația, dar a exportat cerealele și l-a făcut pe Stalin mândru, transformând URSS în cel mai mare furnizor din lume.

Doctorul în istorie precizează că totul a început în primăvara anului 1944, imediat după ocuparea Basarabiei. Noua putere sovietică a impus predarea obligatorie a produselor agricole în folosul așa-numiților eliberatori. Au fost stabilite cote, iar gospodăriile țărănești au fost obligate să predea alimente. Cine se eschiva rămânea fără rezerve și era obligat să plătească o amendă echivalentă costului produselor nelivrate. Scopul era să scoată din RSS Moldovenească cât mai multe resurse.

În 1946 era perioada de plin dezastru, seceta afectase în special sudul Moldovei. Oamenii mureau de foame, în timp ce livrau sovieticilor ultimele produse care îi puteau salva. „Într-o notă cu titlu secret, este prezentată situația din Congaz și Ceadâr-Lunga, se indică că populația folosește carne de câini, carne de pisici, hoituri de animale. E răspândit canibalismul. Canibalismul era de fapt un fenomen prezent în toată țara. Au fost documentate oficial în jur de 40 de cazuri, realitatea însă a fost mult mai cruntă. Mărturiile disponibile astăzi, istoriile despre părinții care își sacrificau proprii copiii pentru a supraviețui sunt terifiante. Așa ceva este de neconceput în timpurile noastre”, menționează Artur Leșcu.

Potrivit lui, în acte cauza decesului de foame era trecută ca distrofie. În primăvara anului 1947, de distrofie ca urmare a foametei erau bolnavi aproape 240 de mii de oameni, adulți și copii. De fapt, numărul morților și al celor bolnavi din cauza foametei ar putea fi mult mai mare. Mulți oameni din sate nu aveau acte de identitate. Ceea ce face dificilă stabilirea unui număr exact. Arhivele arată că mulți plecau în căutare de mâncare și nu mai reveneau înapoi.

„Oamenii care au reușit să supraviețuiască au fost impuși să uite tragedia prin care au trecut. Puterea le-a interzis oamenilor să vorbească despre foamete, despre moți, despre canibalism. Și mulți dintre ei, generații mai târziu, au uitat. Atunci flămânzi și dependenți în totalitate de noul lor stăpân se mulțumeau cu tot ce le veneau de la sovietici și le permitea să supraviețuiască. Așa victimele au început să-și iubească tiranul. Foametea a fost cauzată de regimul sovietic prin însăși esența politicilor sale în raport cu oamenii. Este una dintre cele mai întunecate și dureroase perioade. Este important să cunoaște această pagină tragică din istoria noastră, să învățăm din ea”, a mai spus istoricul.

Rusia a lansat în această noapte mai multe rachete și drone asupra Ucrainei

În noaptea de 20 aprilie, rușii au lansat asupra Ucrainei rachete balistice, antiaeriene, rachete ghidate de avion și drone, anunță comandantul Forțelor Aeriene ale Forțelor Armate Ucrainene Mikola Oleșciuk, conform www.zdg.md.

Mai exact, Rusia a lansat pe timp de noapte trei rachete balistice Iskander-M, două rachete antiaeriene ghidate S-300/S-400 din regiunea Belgorod din Rusia, precum și două rachete ghidate de avion X-59/X-69, acestea fiind lansate din apele Mării Negre.

Forțele de apărare aeriană ale Ucrainei au reușit să distrugă două rachete Kh-59/X-69. În plus, în direcția sud, armata ucraineană a distrus trei drone de recunoaștere – două Orlan-10 și o Supercam.

O expoziție dedicată istoriilor studenților ucraineni, lansată la Chișinău

Istoriile a 40 de studenți ucraineni care și-au pierdut viața în lupta pentru libertatea țării lor sunt prezentate într-o expoziție internațională, „Diplome Neemise”, care a ajuns și în Republica Moldova. Proiectul este un omagiu adus tinerilor reduși la tăcere de războiul necruțător al Rusiei împotriva Ucrainei.

O expoziție dedicată studenților ucraineni, lansată la Chișinău

Lansată oficial astăzi în Republica Moldova, expoziția „Diplome neemise” este o inițiativă internațională ce aduce în prim plan sacrificiul și rezistența a 40 de studenți ucrainieni, ale căror vieți au fost abrupt curmate de agresiunea militară nejustificată a Rusiei în Ucraina.

Expoziția nu este doar o colecție de istorii și fotografii, ci un tribut adus celor care și-au dedicat viața și aspirațiile pentru idealul libertății și păcii. În urma agresiunii rusești, cei 40 de tineri și-au găsit sfârșitul prematur, dar nu și-au pierdut însăși semnificația și impactul asupra lumii. Fiecare diplomă neemisă reprezintă nu doar un vis întrerupt, ci și un simbol al luptei fiecărui tânăr pentru independența Ucrainei.

 Jānis Mažeiks, ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova: „Pentru mine această expoziție este foarte emoționantă, pentru că este imposibil să nu fii emoționat să vezi câte vieți tinere au fost distruse de agresiunea militară nejustificată a Rusiei în Ucraina. Acești studenți au avut vise, care într-un final au fost distruse. Tinerii luptau nu doar pentru independența țării lor, dar și pentru valorile europene. Uniunea Europeană este de partea adevărului și va continua să susțină Ucraina în lupta pentru integritatea sa”.

Marko Șevcenko, ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova: „40 de imagini care sunt aici, în această sală, reflectă situația în care s-a pomenit întreaga Ucraină acum doi ani. 40 de oameni au căzut, fie în casele lor, fie în timpul evacuărilor când încercau să găsească un loc mai sigur, fie pe linia de front când încercau să-și apere țara. Toți cei 40 au fost studenți, de la Harkov și Mariupol, până la Herson, Mikolaiv, Odesa sau Vinița”.

gallery images

Dan Perciun, ministrul Educației și Cercetării: „Să nu uităm de sacrificiul pe care îl fac ucrainenii zi de zi, inclusiv pentru securitatea Republicii Moldova. Noi, la doi ani de la începutul războiului, ne continuăm viața, mai mult sau mai puțin, liniștit datorită curajului, dedicației, abnegației poporului ucrainean, inclusiv datorită tinerilor, viețile cărora sunt prezentate în această expoziție. Este important să menținem vie preocuparea pentru ce se întâmplă în Ucraina, astfel cum am avut-o în primele zile ale războiului”.

Odată cu lansarea sa la nivel internațional în anul 2023, expoziția „Diplome neemise” a fost expusă în 24 de țări și a fost gazduită de peste 110 universități din întreaga lume. Scopul expoziției este de a educa și sensibiliza publicul larg în raport cu tragedia războiului și impactul devastator pe care îl are acesta asupra celor care și-au pierdut viața și a familiilor lor. În același timp, expoziția este un act de solidaritate și sprijin pentru poporul ucrainean în lupta lor pentru libertate și demnitate.

Pe parcursiul lunii aprilie și mai 2024, expoziția „Diplome neemise” va fi expusă în Republica Moldova, în cadrul unor evenimente publice și în mai multe universități din țară, printre care:

  • Universitatea de Stat din Moldova (Chișinău, str. Mateevici 60);
  • Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți (str. Pușkin 38);
  • Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hașdeu” din Cahul (Piața Independenței 1).

Valerie Lungu, prima apariție în public cu noul iubit
Articolul anterior
Chișinăuienii critică aplicația Tranzy care arată timpul de sosire a transportului public în stații
Articolul următor