Mărturia unei mame care a scăpat din infernul din Turcia: „Am fost îngropată de vie, alături de fiul meu nou-născut”

A trecut o săptămână de când două cutremure puternice – unul de 7,8 grade și celălalt de 7,5 grade pe scara Richter – au lovit Turcia și Siria, ucigând mii de oameni. În mijlocul disperării, au există și miracole.

mamaplus

Când Necla Camuz și-a născut cel de-al doilea fiu, pe 27 ianuarie, ea l-a numit Yagiz, care în limba română înseamnă „curajos”, scrie ProTv.ro.

La doar 10 zile mai târziu, la ora locală 04:17, Necla era trează și-și hrănea fiul în casa lor din provincia Hatay, din sudul Turciei. Câteva clipe mai târziu, cei doi au fost îngropați sub mormane de moloz, informează BBC.

Necla și familia ei locuiau la etajul al doilea al unui bloc modern, cu cinci etaje, din orașul Samandag. Era o „cladire frumoasa”, spune ea, mărturisind că se simțea în siguranță acolo.

Femeia nu își închipuia că zona va fi sfâșiată de cutremure, cu clădiri avariate și distruse la fiecare pas.

„Când a început cutremurul, am vrut să mă duc la soțul meu care era în cealaltă cameră, iar el a vrut să facă același lucru”, spune ea.

„Dar când a încercat să vină la mine cu celălalt fiu al nostru, garderoba a căzut peste ei și le-a fost imposibil să se miște”, adaugă femeia.

„Pe măsură ce cutremurul a crescut în intensitate, peretele a căzut, camera tremura, iar clădirea își schimba poziția. Când s-a oprit, nu mi-am dat seama că am căzut cu un etaj mai jos. Le-am strigat numele, dar nu am primit niciun răspuns”, mărturisește Necla.

Tânăra de 33 de ani s-a trezit întinsă cu bebelușul încă ținut în brațe. Un dulap căzut lângă ea le salvase viețile împiedicând o placă mare de beton să le zdrobească.

Cei doi au rămas în această poziție aproape patru zile.

Prima zi de coșmar

Aflată sub dărâmături, Necla, care era îmbrăcată cu o pijama, nu a văzut altceva decât „negru absolut”, așa că a trebuit să se bazeze pe celelalte simțuri pentru a înțelege ce se întâmplă.

Spre uşurarea ei, și-a dat seama imediat că Yagiz încă respira.

La început, din cauza prafului, ea s-a chinuit să respire, apoi a început să se calmeze. Era cald printre dărâmături.

Se simțea de parcă ar fi fost jucării pentru copii sub ea, dar nu putea să verifice acest lucru și nici să facă în așa fel încât să se simtă mai confortabil.

În afară de lucrurile pe care le purta și de pielea moale a fiului ei, nu simțea decât beton și moloz.

În depărtare, auzea voci. Ea a încercat să strige după ajutor și să lovească în dulap.

„Este cineva acolo? Mă aude cineva?”, a urlat ea.

Pentru că nu a primit niciun răspuns, Necla a ridicat bucățile mici de moloz care căzuseră lângă ea și le-a folosit pentru a lovi dulapul, în speranța că va face un zgomot care va fi auzit de cineva. Din păcate, nici de această dată nu i-a răspuns nimeni.

În acel moment, Necla și-a dat seama că exista posibilitatea să nu vină nimeni să o salveze pe ea și pe fiul ei.

„Am fost îngrozită”, afirmă ea.

Viața sub dărâmături

În întunericul de sub dărâmături, Necla a pierdut noțiunea timpului.

„Plănuiești multe lucruri când ai un copil nou-născut și apoi, dintr-o dată, ești sub dărâmături”, spune ea.

Totuși, în ciuda situației disperate în care se afla, femeia era conștientă că trebuia să aibă grijă de Yagiz. Ea a reușit să-l alăpteze pe micuț în acel spațiul închis.

Printre ruine nu exista nicio sursă de apă sau de hrană la care să poată accesa singură. În disperare, ea a încercat, fără succes, să-și bea propriul lapte matern.

În acele momente teribile, Necla auzea pași și voci, dar sunetele erau înfundate, ceea ce însemna că salvatorii erau departe de ea și de fiul ei.

Ea a decis să-și economisească energia și să rămână liniștită.

În tot acel calvar, femeia se gândea mereu la familia ei. Bebelușul îl avea la piept, în timp ce soțul și celălalt fiu al său se pierduseră în moloz.

Ea și-a făcut griji și pentru ceilalți oameni dragi din viața sa. Se întreba cum s-au descurcat aceștia în timpul cutremurului.

O bună bucată de vreme, Necla nu a crezut că va reuși să iasă de sub dărâmături, dar prezența lui Yagiz i-a dat un motiv să rămână plin de speranță.

Bebelușul dormea ​​cea mai mare parte a timpului, iar când se trezea plângând, ea îl hrănea în tăcere, până când se liniștea.

Momentul salvării

După mai bine de 90 de ore de stat sub dărâmături, Necla a auzit zgomotul câinilor care lătrau. Femeia s-a întrebat dacă visează.

Lătrăturile au fost urmate de sunetul unor voci.

„Ești bine? Bate o dată pentru ‘Da'”, a strigat cineva printre dărâmături.

„În ce apartament locuiești?”, a fost întrebată Necla.

Femeia fusese găsită.

Salvatorii au săpat cu grijă în pământ pentru a o localiza, în timp ce ea îl ținea strâns Yagiz.

Întunericul a fost spart de o torță care strălucea în ochii ei.

Când echipa de salvare de la Departamentul de Pompieri al Municipiului Istanbul au întrebat ce vârstă are Yagiz, Necla nu s-a blocat. Ea știa doar că bebelușul avea 10 zile când a avut loc cutremurul.

După ce l-a înmânat salvatorilor pe micuț, femeia a fost așezată pe o targă și transportată printre mulți oameni. Ea nu a recunoscut nicio față.

În timp ce a fost preluată de o ambulanță, ea a vrut să afle dacă și celălalt fiu al ei a fost salvat.

Cum arată viață acum

Când a ajuns la spital, Necla a fost întâmpinată de câteva rude, care i-au spus că soțul ei, Irfan, și fiul ei de 3 ani, Yigit Kerim, au fost scoși și ei de sub dărâmături.

Aceștia au fost transferați la un spital din provincia Adana, având răni grave.

În mod miraculos, Necla și Yagiz nu suferiseră răni grave. Aceștia au fost ținuți în spital timp de 24 de ore sub observație, apoi au fost externați.

Necla nu avea o casă în care să se întoarcă, dar o rudă a adus-o înapoi într-un cort albastru improvizat, realizat din bucăți de lemn și o prelată. În total, 13 dintre cei dragi ai ei sunt acolo – toți și-au pierdut casele.

În cort, Necla și rudele sale se sprijină reciproc. Ei fac cafea pe o sobă mică, joacă șah și stau la povești.

Necla încearcă să se împace cu ceea ce i s-a întâmplat. Ea spune că îi datorează totul lui Yagiz, despre care susține că i-a salvat viața.

„Cred că dacă copilul meu nu ar fi fost suficient de puternic pentru a face față la această situație, nici eu nu aș fi fost”, explică ea.

Singura ei dorină legată de fiul ei este ca acesta să nu mai experimenteze așa ceva niciodată.

„Sunt foarte fericită că este mic și nu își amintește nimic”, spune ea.

Când îi sună telefonul, Necla zâmbește. Din patul de spital, Irfan și Yigit Kerim zâmbesc și ei și îi fac semne cu mâninile.

„Bună, războinicule! Ce mai faci, fiul meu?”, își întreabă Irfan fiul nou-născut.

Halucinant! O femeie a plătit o sumă colosală unui fals atronaut rus care i-a cerut bani de rachetă să se întoarcă pe Pământ şi să se căsătorească cu ea

O femeie din Japonia, înşelată de un fals astronaut rus care a cerut bani să se întoarcă pe Pământ şi să se căsătorească cu ea.

O femeie japoneză în vârstă de 65 de ani a fost victima unei escrocherii romantice internaționale puse la cale de o persoană care pretindea că este un astronaut rus care are nevoie de fonduri pentru a se întoarce pe Pământ, a anunțat poliția locală.

Poliția prefecturii japoneze Shiga a afirmat că victima din orașul Higashiomi i-a trimis escrocului aproximativ 4,4 milioane de yeni (aproximativ 41.340 de dolari) pe parcursul a mai multor luni, potrivit Global News.

Cei doi s-au cunoscut pe Instagram în iunie, când falsul astronaut i-a trimis femeii un mesaj și a pretins că lucrează la Stația Spațială Internațională, susține poliția.

Rețeaua de televiziune japoneză TV Asahi a afirmat că profilul escrocului includea mai multe fotografii făcute din spațiu.

Kyodo News, o agenție de știri cu sediul la Tokyo, a relatat că cei doi au comunicat și prin intermediul unei aplicații de mesagerie numită Line. Acolo, escrocul a pretins că este îndrăgostit de victimă și că vrea să se întoarcă pe Pământ pentru a se căsători cu ea.

Dar exista o capcană: escrocul pretindea că trebuie să plătească din buzunar pentru mai multe elemente ale călătoriei de întoarcere, inclusiv o rachetă și „taxele de aterizare” ale acesteia, a relatat Kyodo News.

Bani de rachetă pentru a se întoarce pe Pământ

Escrocul i-a spus femeii că o iubește și că vrea să înceapă o nouă viață cu ea în Japonia, dar că acest lucru se poate întâmpla doar după ce cumpără racheta pentru a zbura în țară, a susținut el. Femeia s-a conformat și i-a trimis „astronautului” tranzacții monetare repetate într-un cont bancar specificat.

Când escrocul a continuat să insiste ca ea să trimită mai mulți bani, victima a devenit suspicioasă și a alertat poliția.

Escrocheriile romantice online – deși rareori prezintă astronauți – au crescut în popularitate în ultimii ani.

Poliția regală canadiană încurajează utilizatorii rețelelor de socializare să rămână sceptici cu privire la mesajele venite de la persoane necunoscute. Organizația recomandă efectuarea unei căutări amănunțite pe internet cu privire la identitatea unei persoane. De asemenea, aceștia susțin că, dacă o persoană s-a „îndrăgostit repede” sau cere bani, ar trebui să fie privit ca un semnal de alarmă.

sursa

Mod sănătos de viață după gratii: Cursuri gratuite de fitness pentru deținutele de la Rusca

Pentru prima oară în istoria penitenciarului de femei din Rusca sunt organizate și desfășurate cursuri de instruire fitness. O antrenoare celebră în lumea sportului din Republica Moldova, Natalia Șveț s-a oferit să instruiască, gratis, timp de 6 săptămâni, femeile aflate în detenție, scrie unimedia.info.

„În scop de solidaritate, dar și de promovare a unui mod sănătos de viață după gratii, la prima ședință de sport, alături de femeile din detenție s-au antrenat și doamnele din cadrul Administrației Naționale a Penitenciarelor, în frunte cu directoarea adjunctă Liuba Jignea-Suveica. 

Înainte de a purcede la antrenamentul propriu-zis, directoarea adjunctă a ANP și-a exprimat mulțumirea pentru un astfel de eveniment, menționând că cea mai bună pastilă antistres este efortul fizic, îndemnând persoanele din custodia penitenciarului gazdă să practice sportul, indiferent de starea  de spirit. 

Pe lângă antrenamentele performante, trainer-ul Natalia Șveț, a venit cu un șir de recomandări în fața celor prezenți ce ține de o poziționare corectă, respirație corespunzătoare, stare de sănătate pozitivă și altele. Totodată, antrenoarea a dat promisiuni că timp de 6 săptămâni va depune toată străduința ca să transmită femeilor din detenție o parte din dragostea sa față de sport, dar și experiența acumulată, astfel încât, pe viitor, aceste antrenamente să aibă continuitate în cadrul penitenciarului. 

„Rănile câștigătorilor se vindecă mai repede, este un fenomen stabilit științific. La fel ca și faptul că frica și stresul slăbesc imunitatea. Trăim un stres continuu și acest lucru este cu certitudine dăunător pentru sănătate. A venit timpul să schimbăm lucrurile!„ a menționat înainte de a purcede la „treabă„ Natalia. 

Administrația Națională a Penitenciarelor aduce sincere mulțumiri antrenoarei Natalia Șveț pentru efortul și contribuția sa la reintegrarea persoanelor din detenție”, menționează ANP.

Dacă vrei și TU să abordezi un stil de viață sănătos, solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Onlin de Nutriție și Sport al Galinei Tomaș, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare corectă!

Condiții moderne la Hubul educațional de la Colegiul „Iulia Hasdeu” din Cahul, renovat și dotat cu mobilier. Ce alte instituții urmează

Hubul educațional de la Colegiul „Iulia Hasdeu” din Cahul a fost renovat și dotat cu mobilier modern pentru elevi și profesori. Încăperea are o suprafață de 500 de metri pătrați și cuprinde mai multe laboratoare și săli de clasă, un spațiu de consiliere psihologică, un laborator de creație video și o sală multifuncțională.

Modernizările au fost făcute din cadrul proiectului „Învățământul Superior din Moldova”, implementat de Ministerul Educației și Cercetării și finanțat de Banca Mondială. Suma investițiilor alocate colegiului din Cahul se ridică la 339 175 euro.

În total, în cadrul Proiectului „Învățământul Superior din Moldova” sunt prevăzute aproape 25 mln euro pentru modernizarea a 7 universități și 6 colegii pedagogice din țară.

Un bebeluș din Capitală a venit pe lume în ambulanță. Mama era la a patra sarcină
Articolul anterior
Stela Popa, dezvăluiri sincere de Ziua Radioului: ,,În adolescență m-am complexat fioros din doua motive: vocea și buzele mele”
Articolul următor