Mărturia unui soldat rus care recunoaște crime de război în Ucraina: „Am împușcat și am jefuit civili. Am ucis doar unul”

Site-ul rusesc de investigații IStories a publicat mărturia soldatului rus Daniil Frolnik, 21 de ani, care recunoaște că a ucis un ucrainean, a împușcat și a jefuit civili. El afirmă că știe că va fi încarcerat, dar nu pentru ceea ce a făcut pe frontul din Ucraina, ci pentru „informațiile” pe care le oferă, relatează The Moscow Times, citat de Libertatea.

Reporterii de la iStories au identificat patru militari ruși din Brigada 64 de pușcași motorizați suspectați de jafuri și de uciderea civililor din satul Andriivka, 60 de kilometri vest de capitala Kiev, așezare asediată încă din primele zile ale invaziei Rusiei în Ucraina. Jurnaliștii au reușit să-l găsească pe Daniil Frolkin, 21 de ani. El negat inițial implicarea sa în uciderea civililor din Andriivka, dar, ulterior, i-a sunat ulterior pe reporteri.

„Eu… Frolkin Daniil Andreevici, mărturisesc toate crimele pe care le-am comis în Andriivka. [Mărturisesc] că am împușcat civili, că am jefuit civili, că le-am confiscat telefoanele și [mărturisesc] că comandamentului nostru nu-i pasă de luptătorii noștri, de întreaga infanterie care luptă pe linia frontului”, le-a spus Frolkin ziariștilor, într-o convorbire video pe o platformă de mesagerie.

Frolkin a mărturisit că a ucis un bărbat rezident din Andriivka, pe care iStories l-a identificat ca fiind Ruslan Iaremciuk, 47 de ani, fiindcă „a furnizat forțelor ucrainene coordonatele de localizare a coloanelor militare rusești staționate în zonă”.

„Am ucis unul. Dar am vrut să salvez cât mai mulți oameni cât am putut”, a mai declarat Frolkin, care spus că a decis să mărturisească totul pentru a salva alți colegi soldați care sunt trimiși în Ucraina pentru „măcel”.

El a cerut, de asemenea, „pedepsirea” mai multor oficiali militari de rang înalt, inclusiv a colonelului Azatbek Omurbekov, șeful Brigăzii 64, despre care a spus că este responsabil de conducerea soldaților ruși „spre moarte”.

Au „ras” frigiderele din magazine!

Când este întrebat despre jafuri, Frolkin a răspuns că el și camarazii săi au luat „orice gunoi” din casele localnicilor: o sticlă de vin sau de bere, un grătar, mâncare.

Frolkin, despre un colonel care a condus seria de jafuri: „Au ras frigiderele din magazine. Apoi au găsit magazine cu adidași, cu tot felul de haine – și acestea au fost scoase toate. Au fost încărcate camioane. Când am ajuns în Belarus, am văzut aceste două camioane”.

„Voi fi încarcerat nu pentru ceea ce am făcut în Ucraina, ci pentru toate informațiile pe care vi le voi da. Vreau doar să mărturisesc totul și să explic ce se întâmplă în țara noastră. Cred că ar fi mai bine dacă războiul nu ar fi început niciodată”, a mai spus soldatul.

În mai, Vadim Șișimarin a fost condamnat la închisoare pe viață, în Ucraina, pentru crime de război.

Doi magistrați, soț și soție, au depus jurământul solemn. Unde vor activa

În cadrul ședinței plenare a Consiliului Superior al Magistraturii din 15 aprilie 2024 în fața membrilor CSM au depus solemn jurământul magistraţii Alexandru Ciorba și Evelina Ciorba, care vor activa la Judecătoriile Cimișlia și Căușeni, respectiv, scrie unimedia.info.

Magistrații au fost numiți în funcție recent, prin Decretul Președintelui Republicii Moldova nr. 1399-IX din 11 aprilie 2024, până la atingerea plafonului de vârstă.

Judecătorii au jurat să respecte Constituţia şi legile ţării, drepturile şi libertăţile omului, să-și îndeplinească cu onoare, conştiinţă şi fără părtinire atribuţiile ce le revin. Depunerea jurământului a fost consemnată în procesul-verbal al ședinței plenare de Preşedintele ședinței Sergiu Caraman şi de judecătorii nou-numiți în funcție.

Conform prevederilor art. 12 din Legea privind statutul judecătorului, magistratul înainte de a începe exercitarea funcției este obligat să depună jurământul, deoarece actele efectuate de judecător înaintea depunerii jurământului se consideră nule.

Ceremonia de aprindere a Flăcării Olimpice are loc astăzi, în Grecia, ulterior va pleca spre Franţa

Ceremonia de Aprindere a Flăcării Olimpice va avea loc în Archaia Olympia, sanctuarul în care au avut loc Jocurile Olimpice Antice. În faţa Templului Herei, se va ridica un nou pod între Jocurile Antice şi cele Moderne, iar ceremonialul păstrează ritualul antic de aprindere a flăcării de la soare, scrie news.ro.

Marea Preoteasa, înconjurata de 20 de „vestale”, va adresa o rugăciune lui Apollo. „Apollo, Zeu al soarelui si al luminii, trimite razele tale si aprinde torţa sacră”.

Ceremonia va fi live pe Olympic Channel, marţi, de la ora 11.15

Grecul Stefanos Ntouskos, campion olimpic la canotaj în urmă cu trei ani la Tokyo, va fi primul purtător al torţei pentru Jocurile Olimpice de anul viitor, după ceremonia de aprindere a torţei, la Olympia.

Pe stadionul din Olympia, unde se desfăşurau Jocurile în antichitate, flacăra olimpică va fi aprinsă şi va începe o lungă ştafetă care o va duce la Paris, unde va lumina Jocurile Olimpice din 26 iulie până în 11 august. Flacăra va parcurge 11 zile în Grecia şi şapte zile pe anumite insule greceşti. Ultimul purtător al torţei pe pământ elen va fi Ioannis Fountoulis (35 de ani), medaliat cu argint la polo pe apă la Jocurile Olimpice din 2021.

Flacăra va pleca apoi spre Franţa la bordul navei Bélem, o navă cu trei catarge care datează de la sfârşitul secolului al XIX-lea. Ea va ajunge la Marsilia – oraşul care va găzdui probele de sailing din cadrul Jocurilor – de unde va pleca ştafeta franceză a torţei olimpice.

Conform armistiţiului olimpic, pe perioada Jocurilor Olimpice, armele trebuie să tacă.

În noiembrie 2023, Adunarea Generală ONU a lansat un apel oficial la armistiţiu pe durata Jocurilor Olimpice de vară de la Paris, în baza tradiţiei din Grecia antică de a renunţa la lupte pe durata competiţiei.

Armistiţiul olimpic grecesc, numit ekecheiria, s-a născut în secolul al optulea înaintea erei noastre, fiind reînnoit de Comitetul Internaţional Olimpic în 1992.

Jocurile Olimpice de la Paris încep la 26 iulie şi vor dura până la 11 august.

Doi tineri moldoveni au urcat pe podiumul turneului de la Belgrad

Luptătorul de taekwondo Ivan Marcenco a cîștigat turneul internațional G2 de la Belgrad, scrie noi.md.

El a evoluat în categoria de greutate +65 kg. Un alt sportiv moldovean, Artiom Roșca s-a ales cu medalia de bronz la 51 kg după ce a susținut 4 lupte. La turneul din Serbia au evoluat peste 1000 de sportivi.

Un pescar a găsit un obuz în apele râului Prut
Articolul anterior
Cum strecoară rușii în țară haine Zara și mobile iPhone, după retragerea firmelor din Rusia. „Totul este perfect legal”
Articolul următor