Mărturii emoţionante ale legendarului canoist român Ivan Paţaichin

Povestea impresionantă a lui Ivan Paţaichin, regretatul canoist român.

Unul dintre cei mai renumiți sportivi ai României, Ivan Patzaichin a trecut în neființă la vârsta de 71 de ani. Canoistul român se lupta de ceva vreme cu o boală grea, însă a pierdut bătălia, iar aceasta i-a adus sfârșitul, scrie www.paranteze.md.

În ceea ce privește carierea lui Patzaichin în sport, putem spune fără îndoială că acesta a fost unul dintre cei mai mari sportivi ai României. Deși performanțele sale au fost incredibile, el a fost un om modest, știind să se facă respectat. Fiind o legenda a sportului românesc, Ivan Patzaichin a obținut nu mai puțin de patru medalii de aur la Jocurile Olimpice în anii 1968, 1972, 1980 și 1984.

Ivan Patzaichin s-a născut într-un sat din Delta Dunării (la Mila 23), la 26 noiembrie 1949. Fiind situată la aproximativ 50 de kilometri de Tulcea, localitatea era accesibilă doar pe calea apei. În cadrul unui interviu din 2015, Ivan Patzaichin vorbea despre viața din satul său natal. Iată ce spunea marele Campion.

”Viața la Mila 23 era simplă și dură, adică grea. Pe ulițele acelui sat din deltă am învățat, cred eu, cea mai importantă lecție. Respectul. Fiind o comunitate mică, oamenii se salutau ori de câte ori se întâlneau. Copiii erau crescuți în acest spirit. Am înțeles că pentru a fi respectat și pentru a fi luat în serios, trebuie, la rândul tău, să fii respectuos. Și să asculți, să înțelegi pe fiecare în parte, dacă vrei să fii la rândul tău ajutat. Bazându-mă pe aceste legi nescrise, în fond banale, am ajuns să-mi formez un caracter cu care mă mândresc și astăzi”, spunea sportivul, în cadrul unui interviu.

Ivan Patzaichin și-a câștigat locul printre cei mai mari campioni ai României

Tot într-un interviu de acum câțiva ani, Ivan Patzaichin spunea că niciodată nu a făcut ceva pentru bani. Pe vremea când era sportiv de performanță, el lupta din răsputeri doar pentru sentimentul de a fi învingător, nu pentru recompensele materiale. Fiind întrebat ce înseamnă luxul pentru el, sportivul a răspuns:

”Luxul? Grea întrebare pentru unul ca mine, venit dintr-un mic sat pescăresc uitat de lume. La 17 ani, când am călătorit pentru prima dată cu trenul, până la București, mi se părea un lux să trăiești la bloc, într-un asemenea oraș, cu tramvaie, troleibuze și magazine cu lucruri fel de fel. Mai târziu, am realizat că luxul nu este despre A AVEA, ci despre A FI, a te bucura de ceea ce ești și ceea ce ai. Nu sunt ipocrit. Dacă ai acces și la niște posesiuni, și la niște articole de lux, cu atât mai bine. Însă, în fiecare zi, realizăm că, în România ultimelor două decenii, sănătatea este un lux pe care tot mai puțini și-l permit. Educația copiilor a devenit un lux, accesul la cultură, de asemenea. Însuși timpul acordat activităților recreative a devenit un lux. În timp ce o mână de oameni experimentează un lux deșănțat, din categoria lui A AVEA”, spunea Patzaichin.

Campion cu pagaia ruptă la Munchen

În 1972, la Jocurile Olimpice de la Munchen, lui Ivan Patzaichin i s-a rupt pagaia chiar de la startul cursei. Cu toate acestea, cursa nu s-a oprit chiar dacă regulamentul stabilea faptul că dacă pagaia se rupe în primii 25 de metri, cursa se reia.

Chiar și așa, marele campion român a reușit să se califice în finală, după ce delegația României a făcut o contestație. Ba chiar mai mult de atât, Patzaichin a obținut atunci și o medalie de aur, după cum susțin jurnaliștii de la gsp.ro.

În ceea ce privește palmaresul lui Ivan Patzaichin, după cum am menționat și anterior, el a fost cvadruplu campion olimpic (în 1968, 1972, 1980 și 1984). De asemenea, ”amiralul” a obținut trei medalii de argint la Jocurile Olimpice din 1972, 1980 și 1984. Patzaichin este situat pe locul al treilea într-un clasament pe medalii la Jocurile Olimpice. Pe primele două locuri se află Nadia Comăneci și Elisabeta Lipa. Totodată, canoistul român a obținut un total de 22 de medalii la Campionatele Mondiale, iar 9 dintre acestea au fost de aur. Patzaichin a fost premiat cu Colanul de platină (cea mai înaltă distincție în sport).

Georgiana a fost marea iubire a lui Ivan Patzaichin

Încă din 1975, Ivan și Georgiana au format unul dintre cele mai frumoase cupluri. Se pare că cei doi s-au îndrăgostit de la prima vedere. În 1976, când a plecat spre Montreal, la Olimpiadă, canoistul era la începutul căsniciei cu Georgiana, care avea să-i aducă și o fetiță. Mai exact, este vorba despre Ivona Beatrice.

În cadrul unui interviu pentru revista OK!, marele sportiv român spunea că la început, Georgiana nici nu se uita la el. Se pare că ea avea o părere foarte proastă despre sportivi la acea vreme. Cu toate acestea, Ivan a reușit să o cucerească până la urmă, iar de atunci a început frumoasa lor poveste de dragoste.

Ivan Patzaichin a trecut în neființă la 71 de ani

Din nefericire, Ivan Patzaichin a decedat în dimineața zilei de 5 septembrie 2021, la Spitalul Elias din Capitală. Marele sportiv român avea 71 de ani și a luptat cu înverșunare cu o boală grea care până la urma ia adus sfârșitul. Canoistul va fi înmormântat la cimitirul Bellu din București. Potrivit familiei canoistului, funeraliile vor fi cu onoruri militare și vor începe marți la ora 13:00, la Clubul Sportiv Dinamo.

Lacrimi și durere la Susleni! Ana-Maria, tânăra răpită și ucisă cu cruzime a fost condusă pe ultimul drum

Lacrimi și durere la Susleni. Zeci de oameni s-au adunat astăzi să o petreacă pe ultimul drum pe Ana-Maria. Tânăra de 19 ani, însărcinată în 6 luni, a fost găsită fără suflare la opt zile după ce a urcat într-o mașină de ocazie în Orhei. Principalul suspect a fost plasat în arest pentru 30 de zile și pledează nevinovat, scrie tv8.md.

Între timp, aseară, un grup de localnici din Chițcanii Vechi, satul în care locuiește principalul suspect, au aprins mai multe lumânări în fața porții acestuia. Oamenii s-au adunat la poarta suspectului, unde au scris numele fetei din zeci de lumânări aprinse. Au făcut din lumânări și numele băiețelului nenăscut – Ion. 

Reamintim că corpul neînsuflețit al tinerei de 19 ani, dispărută la Orhei, a fost găsit de un grup de polițiști de la Chișinău, pe 20 aprilie, în apropiere de Chițcanii Vechi, localitatea de unde este originar principalul suspect. Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, a declarat pentru jurnaliști că trupul a fost găsit cu greu, lângă un pârâu, fiind aruncat într-o groapă, acoperită apoi cu crengi. 

Fata însărcinată fusese văzută ultima dată în seara de 12 aprilie. Aceasta se întorcea la căminul din Orhei după o oră de meditații. Din imaginile de pe camerele de supraveghere, obținute de TV8, se vede cum tânăra ajunge în stația cu pricina, iar la câteva minute de ea se apropie un automobil în care și urcă. Bărbatul le-ar fi spus oamenilor legii că imediat ce a urcat în mașină și și-a dat seama că nu era cea pe care o aștepta, tânăra i-ar fi cerut să oprească, pentru a ieși. El spune că a lăsat-o pe marginea drumului, la o distanță de 300 de metri de stația pentru transportul public, de unde a luat-o, după care el și-a continuat drumul. Ulterior, a refuzat să conlucreze cu ancheta. 

Bănuitul a fost plasat în arest pentru 30 de zile. Avocatul acestuia a refuzat să ofere declarații pentru presă, însă procurorii susțin că bărbatul pledează nevinovat. După aproape o săptămână de căutări la Orhei, oamenii legii au căutările și la Telenești, de unde este șoferul.

Vineri, 19 aprilie, polițiștii au anunțat că în urma perchezițiilor acasă și în mașina suspectului, au descoperit mai multe lucruri pentru femei.  În context, oamenii legii au făcut un apel către cetățeni, pe care îi îndeamnă să îi sesizeze în cazul în care au avut „tangențe dubioase” sau „cu tentă infracțională” cu acest bărbat.  Într-un comunicat al poliției, se subliniază faptul că bărbatul, în mașina căruia a urcat tânăra de 19 ani, s-a schimbat fizic foarte mult de-a lungul timpului, dar și a condus mai multe mărci și modele de mașini.

imagini: tv8.md

Campanie socială de Paște de la Prima Finanțare – “Împarte Bunătate”

CASA+FAMILIA=ACASĂ. Pentru majoritatea, aceasta este formula fericirii! Iar în perioada sărbătorilor pascale, cuvântul ACASĂ capătă un sens cu totul special. 

În lumina sărbătorilor de Paște, Prima Finanțare dorește să aducă bucurie și speranță în casele celor care cu adevărat au nevoie de sprijin și empatie. 

Prima Finanțare lansează o campania socială de Paște “Împarte bunătate”, dedicată sprijinirii a aproximativ 100 de familii nevoiașe și bătrâni din comunitate, oferindu-le coșuri cu produse alimentare.

În perioada 18 aprilie – 18 mai 2024, compania va redirecționa 1% din suma creditelor acordate Prima Soluție (destinația pentru Casă și Familie) pentru a procura și a oferi coșuri cu produse alimentare familiilor social-dezavantajate din țară.

Astfel, fiecare credit acordat va deveni o rază de lumină, ce va încălzi și hrăni sufletele și trupurile celor care au nevoie de sprijinul nostru.

Cum pot contribui clienții? 

Beneficiind de un credit de consum – Prima Soluție, care este destinat pentru realizarea planurilor și nevoilor, clienții nemijlocit ajută o familie să se bucure de o masă de Paște, cu cozonaci, ouă roșii și mult mai mult.

Prima Finanțare crede că aceasta campanie va avea un impact social profund, atât în rândul clienților fideli ai companiei, cât și al celor noi.

Vă îndemnăm să vă alăturați la Prima Finanțare în această misiune a generozității și compasiunii. 

Împreună putem face din gesturi mici, lucruri frumoase! 

Haideți să facem Paștele cu adevărat special pentru toți!

Cererile pot fi depuse atât online, cât și în cadrul sucursalelor Prima Finanțare.

Mai multe detalii despre finanțarea nevoilor personale, proiectelor în afaceri și agricultură puteți afla pe primafinantare.md sau la Call Center 022 20 20 20.

Prima Finanțate – prima alegere în finanțarea Start-Up-urilor și Antreprenorilor!

Despre Prima Finanțare

Prima Finanțare este un brand internațional, care oferă o experiență unică în finanțarea afacerilor, inclusiv în agricultură, cât și oferă finanțare pentru Casă și Familie.

Compania susține deopotrivă spiritul antreprenorial și persoanele social/financiar dezavantajate prin credite accesibile și consultanță privind investițiile în afaceri, inclusiv agricultură, comerț și produse ce economisesc energia. 

Prin istoria de circa 14 ani Prima Finanțare a contribuit la dezvoltarea a peste 24 000 de afaceri locale cu un portofoliu de peste 714 mln lei. În prezent compania înregistrează un număr de 3 216 clienți cu un portofoliu de peste 140 ml lei, dintre care 63 mln au fost destinate femeilor de afaceri.

Detalii despre incendiul de la liceul ”Liviu Deleanu” din Capitală. Ce a făcut un elev

Primăria Municipiului Chișinău informează cu referire la incidentul de astăzi, 23 aprilie, de la Liceul Teoretic „Liviu Deleanu” din sectorul Buiucani, unde un elev a dat foc unui caiet.

”Astăzi, la pauză, după lecția a 3-a, aproximativ la ora 11:28, un elev a dat foc la un caiet cu învelitoare, pe holul etajului 3.

Arderea a fost localizată de un profesor, care a intervenit prompt pentru stingerea focului și s-a apelat imediat la 112.

Între timp profesorii au evacuat elevii, conform procedurii.

Pompierii au ajuns rapid la fața locului, iar la venirea acestora focul era deja stins.

Conform recomandărilor pompierilor, peste 30 de minute, elevii și personalul didactic au revenit la ore.

Actualmente lecțiile se desfășoară conform orarului.

Menționăm că în urma incidentului nimeni nu a avut de suferit.”, anunță municipalitatea.

Incendiul a izbucnit pe data de 5 aprilie. Flăcările au cuprins demisolul instituției de învățământ. Zece echipe de intervenție au participat la stingerea focului. Din clădire au fost evacuați circa 1.900 de elevi. Victime nu au fost raportate.

Şi bărbaţii au sufletul sensibil
Articolul anterior
Angelina Jolie a dezvăluit, în sfârşit, de ce nu încetează războiul cu Brad Pitt
Articolul următor