Mărturiile unor foști medici, profesori sau educatori, nevoiți să meargă la cantine sociale pentru a primi o bucată de pâine

Aproape 25 la sută din populația Republicii Moldova are peste 60 de ani. Cei mai mulți pensionari au o viață grea. Foști medici, învățători, ingineri sau muncitori sunt nevoiți să meargă acum la cantine sociale, unde primesc o ciorbă caldă.

Jurnaliştii de la Jurnal TV au mers să vadă cum trăiesc bătrânii în ajunul zilei oamenilor în etate, marcată recent. Aceştia au prezentat mărturiile emoţionante ale unor persoane ajunse la odihna bine-meritată, printre ei şi foştilor bugetari, care abia se descurcă, iar pensia nu le ajunge de nimic.

MARIA LOZAN, locuitoare a satului Ciripcău, raionul Florești: „Eu mai am copii și are cine să mă ajute, dar cei care mănâncă mămăligă fără nimic și pâine cu zahăr, mă doare sufletul pentru ei. Tare greu mai trăiește lumea. Eu mulțumesc că am copii și mă ajută, dar și ei au nevoile lor și nu am vrea să stăm pe umerii lor atât. Dar, din păcate, am ajuns ceea ce am ajuns. Altă ieșire nu avem.”

FILIP LOZAN, locuitor a satului Ciripcău, raionul Florești: „Am muncit toată viața șofer. Am mai fost 12 ani tractorist. În total, am un stagiu de muncă de 41 de ani. Am ieșit cu o pensie de 19 ruble.”

NADEJDA ȚURCANU, locuitoare a satului Valea Rusului, raionul Fălești: „Eu am ieșit la pensie cu 35 de lei. Am muncit în pădure, iar când m-am dus la Glodeni, nu era pusă nicio zi. – Acum ce pensie aveți? – 500 și niște bănuți. Eu deja i-am gătit deja. Nu mai am. Du-te și ia pâine, ia și udătură. Nu ai nimic. Când ploua, mai aveam în grădină un chipăruș, o roșie. – Când trebuie să primiți pensia? – Pe 17. Mai am jumătate de lună. Pâine mai coc pe tigaie, la cuptioraș. Îmi ajunge pentru o săptămână, dar udătură trebuie să cumpăr. Poate vor răbda până va veni altă pensie.”

Pe lângă pensie, primește de la stat un ajutor social, câteva sute de lei. Dar nu o ajută prea mult. Nu are pe nimeni, așa că trebuie să se descurce cum poate.

NADEJDA ȚURCANU, locuitoare a satului Valea Rusului, raionul Fălești: „Nu trebuie să trăiască nimeni cu așa bani. Nu doresc la nimeni așa viață pe care avut-o eu. Este grea peste măsură. Nu ai pe nimeni. Nu îți deschide nimeni ușa. Este grea bătrânețea. – Ce ați făcut astăzi de mâncare? – Am făcut niște turte prăjite și acum mă doare ficatul.”

AGLAIA CIOBANU, locuitoare a satului Lucăceni, raionul Fălești: „- Ce este mămucă? – Câți ani aveți? – Sunt mulți mămucă, dar ce să faci, dacă Dumnezeu ni-i dă, dar sunt grei. De asta mă scoți în fotografie? Doamne, mama mea. – O să fiți la televizor, la 90 de ani. – La televizor? (pune mâna în cap). – Locuiți singură? – Da. Copiii au murit și sunt singură. – Ce pensie primiți? – E Iaca primesc 1500 de lei. Mai primeam și o compensație, dar iaca mi-au mai luat din ea. Aveam 180. Mi-au luat 80 și am rămas cu o sută. Ce să faci. Așa e. Când mai cumpăr, când nu cumpăr. Mai mănânc ce am pe acasă. O bucată de mămăligă. Ce dă Dumnezeu. Ce să faci. Dacă îmbătrânești este greu.”

MARIA HALACU, locuitoare a satului Lucăceni, raionul Fălești: „- Ce pensie aveți? – Avem 1300 de lei. Este puțin, dar ce să facem. Îmi ajunge numai de medicamente, pentru că sunt bolnavă, ceva de mâncare. Mai plătim lumina și atât. Tare greu, dar ce să facem. Așa-i.”

Pentru unii bătrâni, cantinele sociale sunt ca o mană cerească. Aceștia se bucură ca niște copii de cele primite la cantină.

De vreo 3-4 ani vine la cantină și Natalia Pavel. Și-a dedicat întreaga viață pedagogiei, a crescut generații. Acum, are o pensie de puțin peste o mie de lei.

La începutul anului 2021, în Republica Moldova locuiau 584 de mii de persoane în vârstă de 60 ani și peste, ceea ce constituie 22,5 la sută. Din numărul total al vârstnicilor, 349,5 de mii de persoane erau femei (sau 59,9 la sută). 61,2 mii de persoane (sau 10,5 la sută) constituiau persoanele care au depășit vârsta de 80 ani.

sursa: www.jurnal.md

Ana-Maria, tânăra din Orhei răpită și omorâtă, va fi condusă astăzi pe ultimul drum

Ana-Maria Guja, tânăra de 19 ani din Orhei, găsită moartă într-o localitate din Telenești, după ce a urcat într-o mașină de ocazie, va fi condusă astăzi pe ultimul drum. Anunțul a fost făcut printr-un mesaj pe rețele, scrie unimedia.info.

„Bună seara. Vreau să vă aduc la cunoștință că mâine o vom pe trece pe ultimul drum pe Ana-Maria Guja, la orele 12. Cine dorește să își ia rămas bun, să vă apropiați”, se arată în mesaj.

Amintim că tânăra gravidă în luna a 6-a a murit în chinuri groaznice.

Cauza prealabilă a decesului Anei-Maria ar fi trauma cranio-cerebrală deschisă. Surse din cadrul Centrului de medicină legală au declarat pentru ZdG că pe corpul tinerei însărcinate au fost depistate mai multe semne de tortură.

Suspectul, un fost polițist, nu-și recunoalte vina și nu cooperează cu ancheta.

Un copil pe bicicletă, spulberat de o mașină la Ialoveni

Un accident rutier a avut loc în seara zilei de 21 aprilie, în apropierea localității Țîpala, raionul Ialoveni.

Potrivit informațiilor difuzate de oamenii legii, impactul a avut loc între un automobil Opel și o bicicletă condusă de un minor în vârstă de 13 ani. Drept rezultat, copilul a fost transportat la spital pentru îngrijiri medicale, transmite Știri.md.

„Pe data de 21 aprilie, în jurul orei 21:00, poliția din Ialoveni a fost sesizată despre producerea unui accident rutier în apropierea localității Țîpala. La fața locului, oamenii legii au stabilit că un tânăr de 20 ani, în timp ce conducea automobilul de marca Opel, pe direcția spre localitatea Puhoi, a lovit un biciclist care se deplasa în fața acestuia pe aceeași direcție. Preliminar biciclistul a încercat să vireze brusc spre stânga, iar ulterior a fost tamponat de automobil”, informează ofițerul de presă a Inspectoratului de Poliție Ialoveni, Mariana Didenco.

În urma accidentului, șoferul a fost testat cu aparatul Drager, care a constatat rezultat negativ la prezența alcoolului în aerul expirat.

Cazul este înregistrat și documentat de către polițiști pentru stabilirea tuturor circumstanțelor.

O turistă a fost mușcată de urs, în județul Argeș, după ce a scos mâna pe geam să îi facă o poză

O turistă de 72 de ani a fost atacată de un urs, luni, în timp ce se afla în zona barajului Vidraru din judeţul Argeş. Autorităţile au emis mesaj RO-Alert prin care avertizează populaţia din zonă asupra pericolului, scrie stirileprotv.ro.  

Femeia se afla în mașină, a văzut un urs și a scos mâna pe geam să îi facă poză, moment în care a fost atacată.

Incidentul a avut loc luni după amiază, în apropierea barajului Vidraru. O femeie în vârstă de 72 de an, cetăţean străin, a fost atacată de un urs, fiind rănită la braţul drept. Femeia are plăgi produse prin muşcătură şi va fi dusă la spital.

La faţa locului au fost trimise echipaje medicale şi ale Jandarmeriei.

La momentul soririi echipajului SMURD la locul evenimentului, femeia era conştientă şi a putut comunica cu salvatorii în limba engleză. În urma incidentului, autorităţile au emis mesaj RO-Alert prin care avertizează populaţia din zona respectivă asupra pericolului.

Apă contaminată cu substanţe toxice în izvoarele din mai multe sate din Rezina
Articolul anterior
Natalia Morari și Veaceslav Platon, surprinși la plimbare prin Londra
Articolul următor