Mărturiile unui medic chirurg din Chișinău, care s-a infectat cu Covid-19. Care a fost cel mai dureros moment?

Aproape 15 la sută dintre moldovenii infectaţi cu noul coronavirus sunt angajaţi medicali. Chirurgul Petru Cârciumaru de la Institutului de Medicină Urgentă este unul dintre cei care s-au îmbolnăvit la locul de muncă.

separator

Într-un interviu acordat postului Publika TV, medicul a povestit cum s-a tratat la domiciliu și cât de greu i-a fost să vadă colegi care au pierdut lupta cu boala.

Chirurgul s-a infectat de la unul dintre pacienți, în timpul unei operații. Primele simptome au apărut în weekend, iar medicul s-a autoizolat la domiciliu. Soţia şi copiii s-au infectat şi ei, deşi au fost asimptomatici.

„În timpul zilei mă simţeam binişor, însă eram mult mai obosit ca de obicei. Cel mai dificil au fost primele seri, când mergeam singur la culcare şi aveam diverse gânduri, credeam că o să mă sufoc”, a spus chirurgul.

În total, medicul a petrecut acasă aproape o lună, după care s-a întors imediat la muncă. Potrivit chirurgului, situația din secția de chirurgie generală a devenit foarte complicată. Mulţi pacienţi, de teamă să nu se infecteze, nu vin la spital decât atunci când situaţia se agravează. Pandemia a luat şi vieţile unor cadre medicale iar medicul a trăit experienţe care l-au marcat.

Şi pentru că viaţa tuturor cadrelor medicale depinde de responsabilitatea noastră a tuturor, Petru Cârciumaru face apel la oameni să respecte normele sanitare. Medicul susţine că, în condiţiile în care finalul pandemiei e încă departe, relaxarea prea devreme a restricţiilor poate avea efecte negative.

În Moldova, peste 2 400 de cadre medicale s-au infectat cu noul coronavirus, iar 25 dintre ele şi-au pierdut viaţa.

foto: shutterstock

În Riga, a fost inaugurată o sculptură imensă dedicată eforturilor depuse de medici
Articolul anterior
Până pe 15 iulie, Bulgaria nu primește turiști moldoveni
Articolul următor
Alte articole interesante