Medic de familie din Moldova: ,,Am trecut prin epidemii de gripă (aviară, porcină), dar așa situație complicată nu am avut”

Valentina Fileva este medic de familie în municipiul Comrat. De 35 de ani își începe ziua de muncă în cabinetul său din Centrul de sănătate, la ușa căruia mereu este lume.

separator

„Pandemia ne-a schimbat ritmul de muncă. Nu am mai lucrat în astfel de condiții până acum. Am trecut prin epidemii de gripă (gripa aviară, gripa porcină), dar așa situație complicată nu am avut. Avem foarte mulți pacienți și un regim de muncă încărcat”, afirmă dna doctor.

Valentina Fileva spune că fiecare medic de familie din centrul de sănătate Comrat monitorizează câte 15-20 de pacienți infectați cu COVID-19, care urmează tratament la domiciliu, și alte 15-20 persoane care sunt în autoizolare.

„Situația epidemiologică din țară este ca un front de luptă. Ne aflăm în prima linie pentru a apăra hotarele sănătății publice. Desigur că avem temeri, dar respectăm cu strictețe toate măsurile de protecție, pentru a fi în siguranță. Depunem toate eforturile pentru a face faţă acestei boli”, mărturisește dna Fileva.

Între timp, medicii de familie sunt responsabili și de prestarea altor servicii medicale, precum imunizarea copiilor și adulților, monitorizarea minorilor și a femeilor însărcinate, tratarea pacienților cu maladii cronice și realizarea examenelor medicale profilactice. Valentina Fileva consideră că doar respectarea strictă a măsurilor de protecție poate preveni răspândirea virusului COVID-19.

În tratament activ la domiciliu se află peste 3.000 de pacienți.

Medicii de familie spun că lupta cu virusul COVID-19 este solicitantă și necesită vigilență nu doar din partea lucrătorilor medicali, dar și a oamenilor. Din acest motiv, specialiștii mizează și pe înțelegerea și responsabilitatea pacienților, care trebuie să respecte măsurile de protecție pentru a combate pandemia.

„Cel mai greu este să-i convingem pe pacienții noștri să respecte măsurile de protecție: să mențină distanța fizică de cel puțin un metru, să poarte corect masca de protecție și să-și spele mâinile cât mai des. Sunt reguli elementare cu care trebuie să ne obișnuim să trăim. Nerespectându-le, ne expunem riscului atât pe noi înșine, cât și pe cei din jur”, menționează medicul de familie, Valentina Fileva.

În prezent, în tratament activ la domiciliu se află peste 3.000 de pacienți, iar aproximativ 7.300 persoane au finalizat medicația, fiind monitorizate în continuare de către medicii de familie. Totodată, doctorii și asistenții medicali sunt implicați în prelevarea probelor biologice de la persoanele suspectate sau care au contractat coronavirusul. Până acum, echipele mobile au prelevat 6.200 de probe primare și 8.400 de probe de control.

În Republica Moldova activează 1.591 medici de familie și 3.932 asistenți medicali de familie, în cadrul a 35 de centre de sănătate raionale, 5 asociații medicale teritoriale și 264 centre de sănătate rurale.

reportaj realizat de Ministerul Sănătății

Nou record mondial feminin la apnee de către o ucraineană!

Kateryna Sadurska a stabilit un nou record mondial în timpul celui de-al 8-lea Campionat Mondial CMAS de apnee adâncime de la Kalamata, Grecia, pe 10 octombrie.

Kateryna a atins o adâncime uluitoare de 80 de metri în timpul scufundării sale impresionante la disciplina CNF (Greutate constantă fără aripioare) și a câștigat medalia de aur la competiție.

Iată ce este apneea. Scufundarea liberă sau în apnee, este efectuată prin ținerea respirației fără un aparat autonom de respirat sub apă, reprezintă cea mai veche modalitate de scufundare. Cuvântul apnee provine din limba greacă – apneiu (a = fără, pneiu = a respira).

Situația actuală la frontieră

Poliția de Frontieră Leușeni-Albița și Poliția de Frontieră Sculeni informează că traficul de persoane și autovehicule se desfășoară în condiții normale, în ambele direcții de deplasare. Timpul de așteptare pentru traversarea frontierei este în limitele obișnuite.

Îndemnăm călătorii, să diversifice alegerea punctelor de trecere și să se informeze din surse oficiale cu privire la starea traficului.

Călătoriți în siguranță!

David Beckham ne-a arătat viața sa la țară.

David Backham este tot mai încântat de moșia din Cotswolds, în vreme ce soția sa, Victoria, nu vrea să audă de viața la țară și își dorește să trăiască și în viitor în inima Londrei.

Sursa continuă: „David nu a făcut niciun secret din dorința de a se muta permanent la țară pentru un ritm de viață mai liniștit și mai relaxat, acum că băieții au zburat din cuib, și este ceva despre care el și Vic au vorbit mult și la care s-au gândit serios. După ce a crescut în estul Londrei, David este pregătit să lase viața de oraș în urmă și să se stabilească definitiv în Cotswolds, în timp ce Vic a crescut în Hertfordshire, așa că traiul în inima Londrei este încă interesant, chiar și după toți acești ani. Ea nu este pregătită să renunțe la stilul ei de viață metropolitan și nu se vede renunțând la asta pentru mult timp. Dar, știind cât de dornic este David să se mute, ea este îngrijorată că sunt pe pagini complet diferite”.

Rusia devine a patra cea mai afectată de Covid-19 ţară din lume
Articolul anterior
Irina Loghin luptă cu noul Coronavirus. Artista a fost internată de urgență
Articolul următor