Medic de familie din Moldova: ,,Am trecut prin epidemii de gripă (aviară, porcină), dar așa situație complicată nu am avut”

Valentina Fileva este medic de familie în municipiul Comrat. De 35 de ani își începe ziua de muncă în cabinetul său din Centrul de sănătate, la ușa căruia mereu este lume.

separator

„Pandemia ne-a schimbat ritmul de muncă. Nu am mai lucrat în astfel de condiții până acum. Am trecut prin epidemii de gripă (gripa aviară, gripa porcină), dar așa situație complicată nu am avut. Avem foarte mulți pacienți și un regim de muncă încărcat”, afirmă dna doctor.

Valentina Fileva spune că fiecare medic de familie din centrul de sănătate Comrat monitorizează câte 15-20 de pacienți infectați cu COVID-19, care urmează tratament la domiciliu, și alte 15-20 persoane care sunt în autoizolare.

„Situația epidemiologică din țară este ca un front de luptă. Ne aflăm în prima linie pentru a apăra hotarele sănătății publice. Desigur că avem temeri, dar respectăm cu strictețe toate măsurile de protecție, pentru a fi în siguranță. Depunem toate eforturile pentru a face faţă acestei boli”, mărturisește dna Fileva.

Între timp, medicii de familie sunt responsabili și de prestarea altor servicii medicale, precum imunizarea copiilor și adulților, monitorizarea minorilor și a femeilor însărcinate, tratarea pacienților cu maladii cronice și realizarea examenelor medicale profilactice. Valentina Fileva consideră că doar respectarea strictă a măsurilor de protecție poate preveni răspândirea virusului COVID-19.

În tratament activ la domiciliu se află peste 3.000 de pacienți.

Medicii de familie spun că lupta cu virusul COVID-19 este solicitantă și necesită vigilență nu doar din partea lucrătorilor medicali, dar și a oamenilor. Din acest motiv, specialiștii mizează și pe înțelegerea și responsabilitatea pacienților, care trebuie să respecte măsurile de protecție pentru a combate pandemia.

„Cel mai greu este să-i convingem pe pacienții noștri să respecte măsurile de protecție: să mențină distanța fizică de cel puțin un metru, să poarte corect masca de protecție și să-și spele mâinile cât mai des. Sunt reguli elementare cu care trebuie să ne obișnuim să trăim. Nerespectându-le, ne expunem riscului atât pe noi înșine, cât și pe cei din jur”, menționează medicul de familie, Valentina Fileva.

În prezent, în tratament activ la domiciliu se află peste 3.000 de pacienți, iar aproximativ 7.300 persoane au finalizat medicația, fiind monitorizate în continuare de către medicii de familie. Totodată, doctorii și asistenții medicali sunt implicați în prelevarea probelor biologice de la persoanele suspectate sau care au contractat coronavirusul. Până acum, echipele mobile au prelevat 6.200 de probe primare și 8.400 de probe de control.

În Republica Moldova activează 1.591 medici de familie și 3.932 asistenți medicali de familie, în cadrul a 35 de centre de sănătate raionale, 5 asociații medicale teritoriale și 264 centre de sănătate rurale.

reportaj realizat de Ministerul Sănătății

Rusia devine a patra cea mai afectată de Covid-19 ţară din lume
Articolul anterior
Irina Loghin luptă cu noul Coronavirus. Artista a fost internată de urgență
Articolul următor
Alte articole interesante