Până în prezent, Moldova a primit în total 292.700 de vaccinuri. Secretarul de stat al Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale Denis Cernelea a spus acest lucru, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă.
„Au fost recepţionate 266.400 de mii de doze AstraZeneca, dintre care 204 de mii au fost oferite de către România, iar celelalte prin intermediul Platformei COVAX.
Vaccinul Pfizer într-o cantitate de 24.500 de doze, de asemenea, a fost primit prin intermediul platformei COVAX, iar 2.000 de doze a vaccinului Sinopfarm sunt din Emiratele Arabe Unite.
Aceste vaccinuri au fost primite în calitate de ajutor umanitar, inclusiv 180 de mii de doze au fost recepţionate sâmbăta trecută”, a spus Cernelea, conform Infotag.md.
Potrivit acestuia, marţi au fost distribuite 51.500 de doze de vaccin în toată republica, iar aproximativ 130 de mii de doze sunt pentru rapel, care a început deja.
„Urmează să primim 182 de mii de doze de vaccin Sputnik V din Rusia”, a confirmat secretarul de stat, menţionând că Ministerul Sănătăţii a finalizat toate procedurile, dar data livrării vaccinului este încă necunoscută.
Epidemiologul Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică (ANSP), Alexei Ceban, a menţionat că începând de luni, 96 372 de persoane au fost vaccinate cu prima doză şi peste 10 mii de persoane au fost revaccinate.
„Rezultatele sunt resimţite. Vedem o scădere a numărului de infecţii în general, iar în rândul lucrătorilor medicali, rata infecţiei a scăzut cu 82,5% de la începutul vaccinării”, a spus el.
Specialistul a subliniat că peste o lună şi jumătate de la începerea procesului de vaccinare, au fost înregistrate 1 123 de cazuri de reacţii adverse, ceea ce reprezintă 1,16%.
„În 96% din cazuri, acestea sunt forme uşoare: febră nu prea mare, dureri musculare, slăbiciune. Toate acestea dispar într-o zi şi sunt considerate o reacţie obişnuită la vaccin.
Au existat 45 de cazuri (4%) de efecte secundare moderate care au dispărut în câteva zile”, a spus Ceban, îndemnând să fie continuat procesul de vaccinare.