Medic epidemiolog: În Moldova se resimt rezultatele campaniei de vaccinare

Până în prezent, Moldova a primit în total 292.700 de vaccinuri. Secretarul de stat al Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale Denis Cernelea a spus acest lucru, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă.

„Au fost recepţionate 266.400 de mii de doze AstraZeneca, dintre care 204 de mii au fost oferite de către România, iar celelalte prin intermediul Platformei COVAX. 

Vaccinul Pfizer într-o cantitate de 24.500 de doze, de asemenea, a fost primit prin intermediul platformei COVAX, iar 2.000 de doze a vaccinului Sinopfarm sunt din Emiratele Arabe Unite. 

Aceste vaccinuri au fost primite în calitate de ajutor umanitar, inclusiv 180 de mii de doze au fost recepţionate sâmbăta trecută”, a spus Cernelea, conform Infotag.md.

Potrivit acestuia, marţi au fost distribuite 51.500 de doze de vaccin în toată republica, iar aproximativ 130 de mii de doze sunt pentru rapel, care a început deja.

„Urmează să primim 182 de mii de doze de vaccin Sputnik V din Rusia”, a confirmat secretarul de stat, menţionând că Ministerul Sănătăţii a finalizat toate procedurile, dar data livrării vaccinului este încă necunoscută.

Epidemiologul Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică (ANSP), Alexei Ceban, a menţionat că începând de luni, 96 372 de persoane au fost vaccinate cu prima doză şi peste 10 mii de persoane au fost revaccinate.

„Rezultatele sunt resimţite. Vedem o scădere a numărului de infecţii în general, iar în rândul lucrătorilor medicali, rata infecţiei a scăzut cu 82,5% de la începutul vaccinării”, a spus el.

Specialistul a subliniat că peste o lună şi jumătate de la începerea procesului de vaccinare, au fost înregistrate 1 123 de cazuri de reacţii adverse, ceea ce reprezintă 1,16%.

„În 96% din cazuri, acestea sunt forme uşoare: febră nu prea mare, dureri musculare, slăbiciune. Toate acestea dispar într-o zi şi sunt considerate o reacţie obişnuită la vaccin. 

Au existat 45 de cazuri (4%) de efecte secundare moderate care au dispărut în câteva zile”, a spus Ceban, îndemnând să fie continuat procesul de vaccinare.

Un microbuz s-a răsturnat la Soroca

Un microbuz Mercedes-Benz s-a răsturnat în această dimineață pe traseul R-7, între localitățile Rublenița și Șolcani din raionul Soroca, scrie subiectulzilei.md.

Oamenii legii au stabilit preliminar că șoferul de 62 de ani a pierdut controlul volanului din cauza condițiilor climaterice și s-a răsturnat.

În urma accidentului nu au fost raportate victime sau persoane traumatizate, ne-a spus ofițerul de presă al IP Soroca, Svetlana Talpă.

Șoferul a fost testat alcoolscopic și nu era în stare de ebrietate.

Alte circumstanțe sunt în curs de investigare.

A vrut să-și omoare soția doar pentru că aceasta și-a dorit divorțul. Ce pedeapsă a primit un bărbat din Ialoveni

Cu contribuția procurorilor din cadrul Procuraturii raionului Ialoveni, a fost posibilă condamnarea unui bărbat de 43 de ani, învinuit tentativă de omor intenționat a unui membru de familie (art.27, art.145 alin.(2) lit.a) lit.e1) din Codul penal, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În context, prin sentința recent pronunțată de Judecătoria Hâncești, sediul Ialoveni, bărbatul a fost recunoscut vinovat de comiterea infracțiunii și condamnat la închisoare pe un termen de 15 ani, cu executarea pedepsei în penitenciar de tip închis.

Instanța a mai dispus încasarea din contul inculpatului în beneficiul părții vătămate a sumei de peste 700 000 lei în scopul reparării prejudiciului cauzat prin infracțiune.

Potrivit învinuirii înaintate de către acuzatorii de stat de la Ialoveni, în luna iunie 2024, inculpatul, aflându-se la domiciliu împreună cu soția sa, din motiv că femeia ar fi depus cerere de desfacere a căsătoriei, i-a aplicat acesteia multiple lovituri cu o bâtă din lemn, peste diferite părți ale corpului. Inculpatul a închis preventiv ferestrele, pentru a se asigura că strigătele victimei nu vor fi auzite de vecini. Ulterior, bărbatul a înjunghiat femeia în zona gâtului cu un cuțit.

Inculpatul nu și-a dus intenția de omor până la capăt, căci victima a reușit să fugă în stradă și să solicite ajutor.

Sentința nu este definitivă și poate fi contestată cu apel în termen de 15 zile la Curtea de Apel Chișinău.

Procuratura îndeamnă victimele violenței domestice să semnaleze forțelor de ordine situațiile în care sunt abuzate fizic sau psihic, pentru a se interveni într-un stadiu timpuriu și a se evita consecințele ireversibile.

Călătorii mai rapide și mai confortabile în perioada sărbătorilor

Pe parcursul săptămânii precedente, șeful adjunct al Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, dl Trofimov Andrei de comun cu conducerea SPF AIC a avut o întrevedere de lucru cu reprezentanții Serviciului Vamal și al Î.S. Aeroportul Internațional Chișinău, în contextul asigurării și facilitării călătoriilor în perioada sărbătorilor de iarnă, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Agenda discuțiilor a inclus o serie de subiecte legate de optimizarea traficului de pasageri pe durata sărbătorilor de iarnă, fiind analizată facilitarea traversării frontierei, suplinirea numărului de polițiști de frontieră pentru fluidizarea traficului de călători la frontiera aeriană, introducerea unei linii speciale, Familylane pentru familii și grupuri mari care va permite traversarea într-un timp mai scurt. 

De asemenea, este important de menționat că orarul de iarnă este planificat de companiile aeriene în așa mod încât să satisfacă cererea mărită în această perioadă de sărbători.

ecomandările Poliției de Frontieră pentru o călătorie plăcută:

– Verifică orarul zborurilor https://airport.md/passenger/online-panel și actele necesare înainte de a porni spre aeroport;
– Ajunge cu cel puțin trei ore înainte de ora de îmbarcare;
– Urmează instrucțiunile polițiștilor de frontieră și a personalului aeroportuar.

Poliția de Frontieră îți urează călătorie plăcută!

Rusia: Se anunță proteste în toată țara. Susţinătorii Aleksei Navalnîi ies în stradă
Articolul anterior
O femeie din Italia s-a vaccinat anti-Covid în a șaptea lună de sarcină. Ce au descoperit medicii după naștere?
Articolul următor