Medicii din Belgia i-au întors spatele premierului, în semn de protest față de modul în care guvernul a administrat criza legată de pandemia de coronavirus

Personalul medical de la un spital din Bruxelles i-a făcut o primire de-a dreptul ostilă şefei guvernului, Sophie Wilmes: oamenii, înșiruiți în fața spitalului, s-au întors cu spatele în momentul în care a sosit limuzina premierului. A fost forma lor de protest tăcut față de modul în care guvernul a administrat criza legată de pandemia de coronavirus.

separator

În condițiile în care Belgia are o rată ridicată a mortalității (peste 9.000 de morți în rândul celor circa 55.300 de cazuri depistate, la o populație de 11,5 milioane de locuitori), premierul a sugerat că numărul deceselor s-ar putea să fi fost raportat necorespunzător.

Infirmierii şi alţi membri ai personalului medical s-au aliniat, la intrarea în spitalul Saint-Pierre din Bruxelles, iar în momentul în care Sophie Wilmes a sosit în vizită au întors spatele pe rând, ostentativ, maşinii oficiale în care se afla premierul.

Personalul a protestat astfel față de lipsa de resurse a spitalelor şi a decretelor oficiale care pot să-i oblige să lucreze pe angajații medicali, dacă criza de COVID-19 o cere, potrivit presei belgiene. „Politicul întoarce spatele constant cererilor noastre de ajutor”, a declarat un infirmier, sub rezerva anonimatului, la radioteleviziunea publică RTBF. „Echipele au personal insuficient, iar rezultatele dovedesc asta. Cerem ca meseria să ne fie reevaluată”, a spus el, potrivit Agerpres.

Un purtător de cuvânt al şefei executivului a declarat ulterior că aceasta a vorbit timp de 40 de minute cu reprezentanţi ai protestatarilor şi că atmosfera în interiorul spitalului a fost mai cordială.

„Situaţia sanitară, protecţia, stresul, valorizarea meseriei, finanţarea asistenţei medicale, niciun subiect nu a fost ocolit”, a scris şefa guvernului într-o postare pe Twitter, însoțită de fotografii. Belgia a fost lovită dur de pandemie, cu o rată deceselor printre cele mai ridicate în lume. Dar contaminarea pare să fi încetinit şi ţara începe să-şi ridice măsurile de izolare. Vezi video!

Moment emoționant la Cluj! Mai mulți români și basarabeni s-au prins în Hora Unirii de 27 martie

Aniversarea a 106 de ani de la Unirea Basarabiei cu România este marcată la Cluj-Napoca, în această perioadă, în cadrul unei noi ediţii a Festivalului Cultural Basarabia. Pe parcursul mai multor zile, Grupul de Iniţiativă Basarabeană îşi propune să promoveze istoria comună, cultura, tradiţia şi spiritul basarabean în inima Transilvaniei, scrie presa din România.

Manifestările dedicate Centenarului Unirii Basarabiei cu România au debutat duminică, 24 martie cu concursul „Unde? Cine? Când?”.

Miercuri, 27 martie, studenții basarabeni care învață în centrul universitar din Cluj-Napoca s-au adunat în Piața Unirii unde au încins tradiționala Hora Unirii. Evenimentul a avut loc la ora 17:30 printre cei care au ținut să participe la eveniment pentru a celebra unitatea națională și spiritul european s-au numărat și clujeni.

În cadrul Festivalului Basarabia va mai avea loc în 29 martie evenimentul „Clubul literar basarabean” iar în 3 aprilie este programat concursul intelectual „100 de GIB-iști au zis”.

Manifestările se vor încheia în 6 aprilie cu Gala Aniversară, cu un eveniment special plin de surprize și momente memorabile ce vor rămâne în inimile participanților.

Studenții moldoveni vor primi burse în universitățile din străinătate

Studenții din Republica Moldova vor avea posibilitatea de a beneficia în continuare de burse în instituțiile de învățământ din străinătate. Proiectul de lege care prevede aprobarea acordului privind Programul de schimburi pentru studii universitare în Europa Centrală (CEEPUS IV), semnat la Varșovia în 2023, a fost votat în prima și a doua lectură, în cadrul ședinței plenare de astăzi.

De menționat că, acordul urmează să fie prelungit pentru o perioadă de șapte ani, transmite Știri.md.

În acest sens, va fi încurajată participarea tinerilor studenți, cercetătorilor, cadrelor didactice și personalului administrativ la mobilități academice, programe de cercetare, stagii practice sau activități profesionale în cadrul instituțiilor de învățământ superior din statele contractante ale Acordului. De menționat că și Republica Moldova va oferi burse de studii pentru cetățenii străini.

Anterior, în perioada 2011-2023, 275 de cetățeni moldoveni au beneficiat de burse în țările semnatare ale Acordului. 

Totodată, țara noastră a găzduit 255 de bursieri străini. Republica Moldova este parte a Programului de schimburi pentru studii universitare în Europa Centrală din anul 2011.

Țările semnatare ale Acordului sunt Austria, 

Cod Galben de vânt puternic în țară!

Meteorologii au emis un avertisment Cod Galben de vânt puternic pe întreg teritoriul Republicii Moldova pentru mâine, 29 martie.

Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS), avertizmentul va fi valabil în intervalul orelor 08:00-18:00. Astfel, se prevăd intensificări ale vântului nord-vestic în rafale de până la 15-20 m/s.

Sunt posibile întreruperi temporare ale curentului electric şi ale legăturilor de comunicaţii;

Se pot rupe crengi de copaci şi se poate semnala doborârea unor arbori uscaţi;

Este posibilă decopertarea parţială a unor construcţii.

Specialiștii recomandă evitarea trecerii prin apropierea copacilor; ocolirea cablurilor electrice căzute la pământ; evitarea parcării autovehiculelor în apropierea copacilor, pe care vântul puternic îi poate doborî; evitarea folosirii focului deschis.

Un medic din Bălți, în vârstă de 55 de ani, a murit de Coronavirus
Articolul anterior
În Moldova, 1.344 de cadre medicale s-au infectat cu virusul Covid-19
Articolul următor