Pe 7 aprilie, în Capitală se va desfășura prima ediție a Galei Excelenței în Sănătate din Municipiul Chișinău. Primăria va premia medicii, asistenții și specialiștii din domeniu, în total fiind 30 de nominalizări, acumulate timp de trei ani în care Moldova s-a confruntat cu pandemie, criza refugiaților și alte probleme majore. Șeful Direcției Sănătate a Primăriei Capitalei, Boris Gîlca, a relatat într-un interviu acordat pentru Realitatea mai multe despre eveniment, nominalizări și performanțele pe care medicii din capitală le-au avut în această perioadă, scrie realititatea.md.
Gala se desfășoară în contextul Zilei Mondiale a Sănătății și va avea loc la Teatrul Național Mihai Eminescu. Administrația publică locală și-a propus astfel să identifice, să aprecieze și să aducă recunoștință cadrelor medicale și să crească prestigiul profesiei de medic.
„Ne dorim ca în fiecare an, la 7 aprilie, acesta să fie cel mai important eveniment medical din Chișinău. (…) Deoarece am zis că Gala din acest an va acoperi toate provocările epidemiologice nemaiîntâlnite până acum, vom acoperi anii 2020, 2021,2022 – trei ani consecutivi de provocări majore. Vom avea aprecierea pe procesul de tratament și diagnostic COVID, pe excelență academică. Vom avea nominalizări și pe celelalte provocări care au fost, desigur criza refugiaților, unde sistemul medical a avut implicare directă”, relatează Boris Gilca.
Cât au durat nominalizările publica, au fost primite multe dosare, iar oficialul susține că este dificil să fie aleși cei mai buni dintre candidați. Laureații vor primi diplome de certificare, statuia lui Hipocrates, iar unul dintre ei va primi premiul mare pentru profesionalism și devotament.
„În exclusivitate, vom avea premiul mare sau nominalizarea de excepție, la decizia Comisiei. Vom decerna un trofeu, un premiu al Galei pentru pasiune, devotament și profesionalism. Avem mai mulți candidați. Va fi o decizie foarte grea pentru Comisie, dar ne vom expune.
Boris Gîlca ne-a mai relatat că procesul de vaccinare deschiderea centrului municipal de pe strada Petru Rareș și a punctelor mobile de imunizare, dar activitatea centrului de la triere COVID-19 de la Moldexpo sunt printre cele mai bune practici din regiune în perioada pandemiei. Totodată, acesta oferă asigurări că Direcția Sănătate și Primăria Capitalei vor continua să întreprindă măsuri pentru ca tinerii să își dorească să activeze în domeniul medicinii și să fie motivați, deoarece problema cadrelor se resimte deja și în Capitală, la fel cum se întâmplă în raioane.