Medicii ruși îl imploră pe Putin, într-o scrisoare deschisă, să „înceteze să-l mai maltrateze” în închisoare pe opozantul Alexei Navalnîi

Mulți medici ruși au semnat marți, 10 ianuarie, o scrisoare deschisă în care îl îndeamnă pe președintele rus Vladimir Putin să „înceteze să-l mai maltrateze” pe liderul încarcerat al opoziției ruse, Alexei Navalnîi, cel mai vocal critic al Kremlinului, care a fost plasat din nou într-o celulă de izolare în ajunul Anului Nou, pentru a zecea oară de când a fost condamnat, în 2022, la nouă ani de închisoare, informează The Moscow Times.

„Nu putem și nu avem dreptul să privim cu calm cum îi sunt provocate în mod deliberat probleme de sănătate politicianului Alexei Navalnîi”, se arată în scrisoare, publicată de site-ul independent de știri Meduza.

Cel puțin 100 de medici au semnat până acum petiția, care cer ca politicianul de opoziție să beneficieze de o „examinare completă” și de acces la un tratament medical adecvat.

Navalnîi a anunțat luni că în ajunul Anului Nou a fost trimis din nou la izolare, pentru a zecea oară de la începutul sentinței sale – de data aceasta pentru că s-a spălat pe față cu o jumătate de oră mai devreme decât trebuia.

Opozantul rus a adăugat, de asemenea, că a fost plasat în mod deliberat într-o celulă cu un deținut cu o igienă precară și cu simptome severe de gripă.

Navalnîi are în prezent febră, frisoane și tuse, potrivit avocatului său, Vadim Kobzev.

„Din punct de vedere medical, este evident că Alexei nu primește suficientă asistență medicală, iar menținerea lui în izolare este absolut contraindicată în starea” în care se află politicianul, se mai arată în scrisoarea deschisă.

Navalnîi a petrecut în total patru luni în izolare, dezvoltând probleme grave la spate din cauza condițiilor dure.

Criticul Kremlinului, care a dus o uriașă campanie pe rețelele de socializare, publicând înregistrări video care dezvălui corupția în rândul oficialilor guvernamentali ruși, a fost condamnat la nouă ani de închisoare în martie 2022.

Navalnîi a fost arestat anul trecut când s-a întors în Rusia din Germania, unde primise tratament medical în urma unei tentative de otrăvire despre care spune că a fost ordonată de Putin, lucru pe care Kremlinul l-a negat.

Cum decurge recensământul și unde sunt probleme. A ajuns deja în aproape 300.000 de gospodării din țară

Recensământul populației și locuințelor din Republica Moldova avansează încet, dar constant, la ceva mai mult de o săptămână de la începerea sa, scrie evz.ro.

colaj foto: www.zdg.md

Până acum, recenzorii au vizitat și au introdus în baza de date informații despre aproape 300.000 de gospodării din Republica Moldova, potrivit datelor făcute publice de Biroul Naţional de Statistică.

De asemenea, potrivit aceleiași surse, în perioada 8 – 16 aprilie inclusiv, la recensământul populaţiei din Republica Moldova au fost recenzate 402.000 de persoane.

Printre cei chestionați de recenzori se numără atât persoane cu domiciliul permanent, cât și persoanele fără rezidență permanentă, precum și 290.000 de gospodării, inclusiv cele în care nu locuiește nimeni.

Mulțumiri pentru cei care au răspuns deja recenzorilor

Biroul Național de Statistică le-a mulțumit tuturor cetățenilor care au participat deja la recensământ, oferind recenzorilor răspunsuri complete și exacte la întrebările adresate.

Instituția, care coordonează Recensământul din Republica Moldova, încurajează populația să fie în continuare receptivă și deschisă la participarea la recensământ.

Biroul Național de Statistică a mai precizat că, în ciuda acoperirii pe scară largă a recensământului în mass-media, există cetățeni care continuă să aibă întrebări și îndoieli. Acest lucru se întâmplă mai ales din cauza unui val puternic de dezinformare care are drept scop perturbarea evenimentului.

Recensământul populației și locuințelor, participare obligatorie

Reamintim că Recensământul populației și locuințelor a fost lansat pe 8 aprilie. Biroul Național de Statistică a precizat că întrebările din chestionare de la Recensământul Populației și Locuințelor au fost elaborate în conformitate cu prevederile legale și urmând toate bunele practici internaționale.

Întrebările din chestionarele de recensământ au fost pe larg discutate cu instituțiile interesate și societatea civilă, procesul de consultare fiind lansat încă în decembrie 2022 și a inclus mai multe etape.

Conform legislației, participarea la recensământ a persoanelor care fac obiect al recenzării este obligatorie. Cetățenii trebuie să furnizeze, pe proprie răspundere, informații corecte și complete conform chestionarelor de recensământ.

Dar, la întrebări referitor la caracteristicile etno-culturale (etnie, limbă, religie), respondentul poate să aleagă opțiunea „Nu declar”.

Primăria Chișinău anunță lansarea rutei turistice „Chișinău Sightseeing”

Primăria Municipiului Chișinău anunță lansarea rutei turistice nr. 2 a Troleibuzului Turistic „Chișinău Sightseeing”.

”Începând cu data de 20 Aprilie 2024, în fiecare zi de weekend, ne propunem să vă purtăm într-o nouă incursiune captivantă prin inima orașului nostru.

Ce te așteaptă pe noul traseu:

Teatrul Național „Mihai Eminescu”

Sala cu Orgă

Gara Feroviară

Monumentul „Trenul Durerii”

Mănăstirea „Sfântul Mare Mucenic Teodor Tiron”

Strada București

Casa lui Alexandru Plămădeală

Biserica Sfânta Teodora de la Sihla

Acestea sunt doar câteva dintre atracțiile pe care le vei descoperi de la bordul troleibuzului turistic.

Cu aproximativ 40 de obiective și locații, îți garantăm că fiecare moment va fi plin de surprize și învățăminte despre istoria și cultura Chișinăului. În plus, pe parcursul călătoriei veți fi însoțiti de selecții muzicale remarcabile, care includ piese ale artiștilor autohtoni.

Capacitatea de îmbarcare în troleibuzul turistic este permisă în limita a 22 de persoane, așezate pe scaune, iar copii până la 7 ani circulă gratuit și în mod obligatoriu, urmează a fi însoțiți de un părinte.

– rută: ora 12:00 (audioghid în

l. rusă)

– rută: ora 14:00 (audioghid în

l. engleză)

  • rută: ora 16:00 (audioghid în

l. română)

Startul – Arcul de Triumf

Finalul – Centrul de Informare Turistică

Prețul pentru o călătorie cu troleibuzul turistic constituie – 30 de lei.

Amintim că Troleibuzul Turistic „Chișinău Sightseeing” este un proiect dedicat sărbătoririi a 585 ani de la prima atestare documentară a localității Chișinău (anul 1436), care a început să călătorească pe străzile capitalei în fiecare weekend, începând cu 1 august 2021 și are drept scop promovarea obiectivelor turistice importante din orașul Chișinău, îndemnând astfel locuitorii și oaspeții capitalei să cunoască și să descopere istoria orașului, istoria străzilor și ale personalităților importante, care au marcat evoluția neamului nostru.

Troleibuzul circulă doar în zilele de Weekend! Descoperă Chișinăul alături de noi și fii parte din povestea orașului nostru!”, anunță Primăria.

Uimitor! O tânără din Chișinău produce hârtie din deșeuri

Confecționează hârtie din deșeuri. Este povestea unei tinere din Chișinău, care de mai bine de cinci ani colectează ambalaje și resturi de hârtie, pe care ulterior le transformă în ilustrate, cărți poștale și alte produse de papetărie. Deși procesul este unul meticulos, rezultatul e pe măsură, astfel că aceasta a pus pe roate o afacere, scrie TV8.md.

Natalia Loșmanschi susține că a început să se gândească la reciclarea hârtiei încă de la școală, când auzea cât de important este să economisim resursele naturale. Pornind de la ideea că schimbarea începe de la fiecare din noi, tânăra a început cu utilizarea materialelor reciclate și a renunțat la plastic.

Nu a avut prea mari succese inițial, dar a insistat, iar, cu fiecare încercare, rezultatul era tot mai bun. Acum, după cinci ani, spune că a ajuns la rezultatul cu care se mândrește.

Pentru a obține hârtie nouă, Natalia utilizează mai multe tipuri de materie primă: foi scrise, desenate, imprimate, cărți, facturi, ghiduri, bilete și alte materiale. Spune că în această pasiune are parte de mult sprijin și din partea soțului. El a ajutat-o să facă primele rame și i-a cumpărat și o presă industrială, cu ajutorul căreia presează hârtia. Procesul de transformare a hârtiei utilizate în una nouă este foarte meticulos. Începe de la colectarea materialelor reciclabile și se încheie cu formarea și uscarea hârtiei. Pentru început, deșeurile de hârtie trebuie să stea în apă.

Pentru a asigura o mai bună legare a fibrelor de hârtie și a le face mai elastice, în timpul uscării se adaugă amidon, apoi se trece la următoarea etapă.

Ulterior, hârtia se pune la uscat timp de o zi, apoi foile se îndepărtează de pe pânză și se calcă. Ulterior, acestea sunt transformate în foi A4, A5 de diferite culori, dar și ilustrate, cărți poștale, agende și albumuri. Confecționarea unei felicitări poate dura și o săptămână, așa cum totul se face manual. Natalia spune că mai are un scop, pe care vrea să îl atingă cât mai curând.

Tânăra speră să-și extindă mica afacere, pentru a recicla cât mai multă hârtie, iar asta înseamnă că va salva mai mulți copaci. Prețurile lucrărilor sale pornește de la 25 de lei și poate ajunge la 400 de lei, mai scrie sursa citată.

Deținătorii de patente vor trece la o altă formă de înregistrare
Articolul anterior
Soldații ruși răniți sunt obligați să se întoarcă pe front
Articolul următor