Medicii ruși îl imploră pe Putin, într-o scrisoare deschisă, să „înceteze să-l mai maltrateze” în închisoare pe opozantul Alexei Navalnîi

Mulți medici ruși au semnat marți, 10 ianuarie, o scrisoare deschisă în care îl îndeamnă pe președintele rus Vladimir Putin să „înceteze să-l mai maltrateze” pe liderul încarcerat al opoziției ruse, Alexei Navalnîi, cel mai vocal critic al Kremlinului, care a fost plasat din nou într-o celulă de izolare în ajunul Anului Nou, pentru a zecea oară de când a fost condamnat, în 2022, la nouă ani de închisoare, informează The Moscow Times.

„Nu putem și nu avem dreptul să privim cu calm cum îi sunt provocate în mod deliberat probleme de sănătate politicianului Alexei Navalnîi”, se arată în scrisoare, publicată de site-ul independent de știri Meduza.

Cel puțin 100 de medici au semnat până acum petiția, care cer ca politicianul de opoziție să beneficieze de o „examinare completă” și de acces la un tratament medical adecvat.

Navalnîi a anunțat luni că în ajunul Anului Nou a fost trimis din nou la izolare, pentru a zecea oară de la începutul sentinței sale – de data aceasta pentru că s-a spălat pe față cu o jumătate de oră mai devreme decât trebuia.

Opozantul rus a adăugat, de asemenea, că a fost plasat în mod deliberat într-o celulă cu un deținut cu o igienă precară și cu simptome severe de gripă.

Navalnîi are în prezent febră, frisoane și tuse, potrivit avocatului său, Vadim Kobzev.

„Din punct de vedere medical, este evident că Alexei nu primește suficientă asistență medicală, iar menținerea lui în izolare este absolut contraindicată în starea” în care se află politicianul, se mai arată în scrisoarea deschisă.

Navalnîi a petrecut în total patru luni în izolare, dezvoltând probleme grave la spate din cauza condițiilor dure.

Criticul Kremlinului, care a dus o uriașă campanie pe rețelele de socializare, publicând înregistrări video care dezvălui corupția în rândul oficialilor guvernamentali ruși, a fost condamnat la nouă ani de închisoare în martie 2022.

Navalnîi a fost arestat anul trecut când s-a întors în Rusia din Germania, unde primise tratament medical în urma unei tentative de otrăvire despre care spune că a fost ordonată de Putin, lucru pe care Kremlinul l-a negat.

Moldova va beneficia de un împrumut de 25 milioane de euro din partea BERD pentru gestionarea deșeurilor solide

Republica Moldova va beneficia de un împrumut din partea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) în valoare de 25 milioane de euro pentru realizarea proiectului ,,Deșeuri solide în Republica Moldova”. Parlamentul a votat, în ambele lecturi, proiectul de lege pentru ratificarea Acordului de împrumut dintre Guvern și BERD.

Un mediu sănătos începe de acasă. Precolectează selectiv deșeurile, ai  grijă de planetă!

Beneficiarii proiectului vor fi autoritățile publice locale și populația din raioanele Ungheni, Nisporeni, Călărași, Edineț, Dondușeni, Ocnița, Briceni, Cahul, Cantemir, Taraclia, precum și cele din Găgăuzia. Populația din localitățile respective va beneficia de colectarea selectivă a deșeurilor solide, iar accentul va fi pus pe tranziția către economia circulară.

Proiectul va fi implementat pe parcursul anilor 2023-2027.

Ursula von der Leyen anunță că va fi înființat la Haga un centru internațional pentru urmărirea penală a crimelor din Ucraina

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat că la Haga va fi înființat un centru internațional pentru urmărirea penală a crimelor din Ucraina, relatează The Guardian, scrie G4Media.ro.

Von der Leyen Says Ukraine's EU Bid Advancing During Kyiv Visit - Bloomberg

Von der Leyen se află la Kiev, unde, împreună cu alți oficiali UE, se află în vizită pentru a-și arăta sprijinul și a promite ajutor militar, financiar și politic pentru Ucraina înainte de aniversarea unui an de la începerea războiului.

„Ea va coordona colectarea de probe, va fi integrată în echipa comună de anchetă, care este sprijinită de agenția noastră Eurojust”, a afirmat ea.

Cel mai lung tunel feroviar și rutier subacvatic din lume va lega Germania și Danemarca: Proiectul, gata până în 2029

Danemarca și Germania vor fi legate în curând printr-un tunel subacvatic lung de 18 kilometri. Tunelul Fehmarnbelt va fi cel mai lung tunel feroviar și rutier combinat din lume când va fi finalizat în 2029, scrie Euronews.ro.

Acest proiect de 10 miliarde de euro – care traversează o porțiune a Mării Baltice cunoscută sub numele de „Centura Fehmarn” – va conecta Rødbyhavn din insula daneză Lolland și Puttgarden din nordul Germaniei.

Tunelul va reduce timpul de călătorie din Germania către Danemarca

Tunelul, denumit oficial Fehmarnbelt Fixed Link, va avea două autostrăzi cu două benzi și două șine electrificate.

Călătoria prin ea va dura șapte minute cu trenul și 10 minute cu mașina, evitând o ocolire de 160 de kilometri pe continentul danez. Timpul de călătorie cu trenul de la Hamburg în Germania la Copenhaga în Demarca va fi redus de la aproximativ cinci ore la mai puțin de trei.

O legătură rutieră va înlocui un serviciu de feribot incredibil de aglomerat care transportă milioane de pasageri pe an, reducând timpul de călătorie cu aproape o oră.

Danemarca intenționează, de asemenea, să construiască linii electrice de mare viteză către și din tunel. Și serviciile de tren vor continua pe lângă granița daneză către Suedia, Norvegia și Finlanda.

Cum va fi construit tunelul Fehmarnbelt?

Ideea de a lega Germania de Danemarca printr-un tunel nu este nouă. După 10 ani de planificare, construcția a început în 2020 pe partea daneză și apoi în 2021 pe partea germană.

Tunelul va costa în total 10 miliarde de euro, Uniunea Europeană contribuind cu 1,1 miliarde de euro la proiect.

Acesta va fi asamblat la 40 de metri sub Marea Baltică folosind 89 de secțiuni masive de beton. Acestea vor fi pre-construite pe uscat și apoi coborâte în apă cu ajutorul unei macarale. Femern A/S, compania daneză de stat responsabilă de proiect, speră că va fi gata să cufunde prima dintre aceste secțiuni până în 2024.

Odată ce acestea sunt la locul lor, secțiunile de beton vor fi montate împreună și vor fi instalate alte elemente precum șinele de cale ferată, ventilația și camerele de luat vederi.

Unele grupuri de mediu au pus sub semnul întrebării impactul tunelului asupra vieții sălbatice din Centura Fehmarn – o zonă protejată a UE.

Deținătorii de patente vor trece la o altă formă de înregistrare
Articolul anterior
Soldații ruși răniți sunt obligați să se întoarcă pe front
Articolul următor