Medvedev: Trupele ruse ar putea fi nevoite să avanseze până la Kiev sau Lvov

Vicepreşedintele Consiliului Securităţii Rusiei, Dmitri Medvedev, a declarat vineri că s-ar putea ca trupele ruse să fie nevoite să avanseze până la Kiev sau Lvov dacă va fi necesar, într-un interviu acordat mai multor agenţii de presă ruse, potrivit Reuters şi EFE.

Medvedev: Trupele ruse ar putea fi nevoite să avanseze până la Kiev sau Lvov

„Nimic nu poate fi exclus. Dacă trebuie să ajungă la Kiev, atunci vor trebui să meargă la Kiev, dacă trebuie să ajungă la Lvov atunci vor trebui să meargă la Lvov, pentru a distruge această infecţie”, a declarat Medvedev, preşedinte al Rusiei între 2008 şi 2012, citat de RIA Novosti, transmite Agerpres.ro.

Evocând obiectivele campaniei militare ruse, Medvedev a afirmat că Moscova are nevoie de o „fâşie sanitară” la frontiera sa de vest pentru a evita ca teritoriul rus să fie lovit de arme care trag de la „70 până la 100 de kilometri”.

„Toate obiectivele stabilite pentru protejarea teritoriului nostru, adică a teritoriului Federaţiei Ruse, trebuie să fie atinse”, a adăugat el.

Cu o zi în urmă, vicepreşedintele Consiliului Securităţii Rusiei, Dmitri Medvedev, a citit un mesaj al liderului sovietic Iosif Stalin din timpul celui de-al Doilea Război Mondial pentru „a-i încuraja” pe şefii întreprinderilor din industria militară să adopte măsuri pentru creşterea producţiei de armament pentru campania militară rusă în Ucraina, potrivit EFE şi Meduza.io.

„Vreau să mă fac auzit şi să luaţi aminte la cuvintele generalisimului. După cum bine ştiţi rezultatele unor astfel de declaraţii au fost impresionante şi, dacă nu ar fi fost aşa, înţelegeţi ce s-ar fi întâmplat’, a spus Medvedev, făcând aluzie la execuţiile în masă din acea perioadă, potrivit unei înregistrări video postate pe canalul său Telegram.

„Vă cer să îndepliniţi cu onestitate şi la timp comenzile de furnizare de carcase de tancuri pentru fabrica de tractoare din Celiabinsk. Acum vă cer şi aştept să vă faceţi datoria faţă de Patrie. Peste câteva zile, dacă se va dovedi că nu v-aţi îndeplinit datoria faţă de patrie, voi începe să vă anihilez ca pe nişte criminali care nu respectă onoarea şi interesele patriei lor. Nu trebuie să permitem ca soldaţii noştri să sufere pe front din cauza lipsei de tancuri, în timp ce departe, în spatele frontului, cineva trândăveşte şi se răcoreşte”, le transmitea Stalin conducătorilor întreprinderilor militare de la acea vreme.

Telegrama lui Stalin datează din 17 septembrie 1941, la câteva luni după invazia nazistă a Uniunii Sovietice.

În declaraţii de presă, Medvedev îşi exprimase intenţia de a-i „încuraja” pe şefii corporaţiilor din industria militară cu o telegramă a lui Stalin, care a murit în urmă cu 70 de ani.

„O merită”, a spus Dmitri Medvedev, care a adoptat cel mai belicos şi agresiv limbaj împotriva Ucrainei şi a Occidentului de la începutul conflictului în Ucraina, mergând până la a ameninţa cu bombardarea Curţii Penale Internaţionale (TPI) după ce aceasta a emis un mandat de arestare pe numele preşedintelui rus Vladimir Putin.

Medvedev susţine că Rusia are „suficientă muniţie” şi că industria militară şi-a crescut de zece ori ritmul de producţie în unele uzine, deşi serviciile de informaţii occidentale şi ucrainene afirmă contrariul, în special în ceea ce priveşte rachetele de croazieră Kalibr şi rachetele Iskander, notează EFE.

Rusia amenință că va ataca Polonia. Motivul

Rusia a amenințat că va ataca Polonia dacă vor fi instalate arme nucleare NATO pe teritoriul acestei țări, într-o nouă declarație agresivă a regimului de la Kremlin, făcută de această dată de adjunctul lui Lavrov, Serghei Riabkov, scrie digi24.ro.

„Extinderea practicii misiunilor nucleare comune ale NATO – indiferent care ţară sau ţări s-ar alătura celor care iau parte deja la această practică – are caracter pur destabilizator. Şi în fapt ameninţător”, a afirmat oficialul regimului criminal de la Kremlin, statul agresor care a comis un rapt teritorial în Ucraina și de doi ani bombardează civili în această țară. 

Riabkov susține că practica misiunilor nucleare comune ale ţărilor NATO în apropierea graniţelor statului agresor „exacerbează ameninţările de securitate”. „Şi nu mă refer la desfăşurarea permanentă, care şi ea este intens discutată de demagogi de la Varşovia. De aceea, toţi acei politicieni care discută acum cu entuziasm despre o astfel de schemă în Polonia şi mai departe, din propriile lor motive, trebuie să înţeleagă: mutările în această direcţie nu vor contribui la securitatea Poloniei, ci facilităţile respective vor deveni cu siguranţă o ţintă.

Vor fi în prim-planul planificării noastre militare”, a insistat oficialul statului agresor. Riabkov s-a referit la discuţiile care au loc cu privire la desfăşurarea de facilităţi nucleare ale NATO în Polonia ca fiind o „chestiune în evoluţie”. Rusia urmăreşte îndeaproape cum tratează Polonia această problemă, a mai spus el. Într-un interviu publicat luni de cotidianul Fakt, preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, a declarat că autorităţile poloneze au discutat în mod repetat cu SUA posibilitatea desfăşurării de arme nucleare în Polonia, în cadrul programului „nuclear sharing” al alianţei, adăugând că Polonia este gata să facă acest lucru dacă va fi necesar.

Lumina Sfântă va fi adusă în R. Moldova de Patriarhia Română cu o aeronavă specială

Credincioșii din Republica Moldova se vor putea bucura și în acest an de aducerea Sfintei Lumini de la Ierusalim, scrie jurnal.md.

Mitropolia Basarabiei informează enoriașii că o aeronavă specială va aduce Sfânta Lumină de la Ierusalim la București, Chișinău și Iași, cele trei capitale românești cu importanță istorică deosebită. Astfel, ierarhii Mitropoliei Basarabiei, împreună cu o delegație de clerici și credincioși, vor întâmpina într-o procesiune solemnă Lumina Sfântă la Aeroportul Internațional Chișinău.

Ulterior, Sfânta Lumină va fi distribuită către fiecare protopopiat și parohie din țară prin cele trei Centre Eparhiale (Chișinău, Bălți și Cahul). Detaliile despre programul evenimentului vor fi anunțate ulterior.

„Această aducere a Sfintei Lumini reprezintă un moment de profundă însemnătate spirituală pentru credincioșii din întreaga lume, oferindu-le ocazia să participe la sărbătoarea Învierii Domnului în mod autentic și binecuvântat. În această zi sfântă, credincioșii sunt încurajați să se alăture acestui moment de bucurie și să primească Sfânta Lumină cu inimile deschise și rugăciuni de mulțumire”, se spune într-un mesaj al Mitropoliei Basarabiei..

Reprezentanții instituției se roagă ca Învierea Domnului să aducă lumină, pace și nădejde în inimile tuturor credincioșilor din Basarabia.

Un reputat avocat din Moldova s-a stins din viață

Uniunea Avocaților anunță despre trecerea în neființă a colegei lor, avocata Aurelia Bagrin, scrie telegraf.md.

”În numele Uniunii Avocaților din Republica Moldova, transmitem sincere condoleanțe familiei, prietenilor și colegilor. Suntem alături de ei, oferindu-le susținerea noastră necondiționată și sentimente de profundă compasiune. Fie ca bunul Dumnezeu să-i odihnească sufletul în pace”, este mesajul semnat de către Dorin POPESCU, președintele Uniunii Avocaților din Republica Moldova.

Aurelia Bagrin a deținut o diplomă de master în Drept. Ea a fost consilier juridic la Centrul de Drept al Avocaților și coordonatoarea proiectului “Ajutor Decentralizat pentru Refugiații Ucraineni”, implementat cu sprijinul Oxfam.

.

Schimbări majore anunțate în învățământ. Obiectivele Ministerului Educației
Articolul anterior
Microbuz cu cetățeni români, implicat într-un accident cumplit în Austria: un mort și 6 răniți
Articolul următor