Mesaj dur de la un psihiatru pentru părinți: ”Dați naștere unei generații de monștri! Trăim în epoca copiilor desfrânați și needucați.”

David Eberhard, un psihiatru suedez de renume și tată a 6 copii, a vorbit recent despre problema stilului permisiv al părinților în educația pe care o dau copiilor, scrie stiriromania.ro.

În cartea sa “Copiii la putere”, David Eberhard a analizat principiile care stau la baza educației parentale și, în opinia sa, libertatea pe care copiii o primesc în sistemul de educție nordic este una exagerata, ceea ce duce la formarea unor generații de adulți fără empatie socială, cu șanse mari de a eșua în viață, cu tendințe sinucigașe, victime ale viciilor.

“Trăim în epoca copiilor desfrânați și needucați. A-i spune nu unui copil nu este același lucru cu a bate un copil”

Potrivit lui David Eberhard, permisivitatea prea mare a părinților din ziua de azi, îi transformă pe copii în niște monștri.

Deși sistemul de educație scandinav se remarcă prin rezultate excepționale din punct de vedere intelectual, psihiatrul susține că un copil prea răsfățat, căruia i s-au permis prea multe, riscă să sfârșească prin a fi dezamăgit în viață.

“Trăim în epoca copiilor desfrânați și needucați, iar părinții preferă să nu intervină în proces. Înainte, societatea noastră era una a adulților. Existau anumite valori și o anumită ierarhie. Copiilor li se făcea observație atunci când nu se purtau cuviincios.

Dacă un copil nu era cuminte, oricine putea să se apropie de el și să îi spună Nu e frumos cum te porți, termină. O astfel de coerență nu mai există astăzi”, a declarat psihiatrul David Eberhard pentru The Telegraph.

Oamenii, “niște bureți de vești proaste”. Leca: Se îndreaptă spre dezastru. Nu știu ce o să se aleagă de noi, nu suntem făcuți să fim speriați, oamenii trăiesc pe speranța zilei de mâine

“Părinții permisivi dau naștere unei generații de monștri. A-i spune nu unui copil nu este același lucru cu a bate un copil”, a completat psihiatrul, care a completat că părinții vor să devină cei mai buni prieteni ai copiilor, însă trebuie să existe o limită între prietenie și postura de părinte.

“Copilul nu are nevoie să îi fiți prieten, ci părinte. Copilul are nevoie de limite, de opoziție, de disciplină și rigoare”

“Copilul nu are nevoie să îi fiți prieten, ci părinte. Nu trebuie să coborâți la nivelul lui, să nu îl contraziceți, să îi faceți tot timpul pe plac, să nu mai aveți nici o putere de decizie. E total greșit. Copilul are nevoie de limite, de opoziție, de disciplină și rigoare.

Părinții nu mai decid nimic și doresc să fie la fel de cool și rebeli ca și odrasla lor. Acum societatea noastra se transformă într-o societate de adolescenți de toate vârstele”, a mai spus psihiatrul David Eberhard.

Specialistul subliniază astfel că, din dorința părinților să fie cât mai apropiați de copiii lor, renunță la pedepse sau contrângeri și ajung chiar să nu-i mai contrazică sau să le impună limite.

Eberhard avertizează că problemele sociale sunt în creștere și spune că “așteptările copiilor sunt prea mari și viața e prea dură pentru ei. O vedem în tulburările de anxietate și de automutilare, care au crescut în mod dramatic”.

“Nu tratați copii ca pe niște păpuși de porțelan”

Psihiatrul spune că frica nu este o metodă de luat în calcul, pentru că această practică aduce mult rău în viața copilului. Tot ceea ce contează este echilibrul în educația unui copil.

În plus, sfatul pe care el îl dă părinților este să acorde atenție copilului, dragoste și afecțiune, dar să nu uite cine este adultul.

“Eu cred că familia ar trebui să fie o instituție democratică în totalitate. Relația dintre adulți și copii este întotdeauna asimetrică. Este o relație dintre un profesor și un elev. Unul învață, celălalt ascultă. Părinții pot evalua situația mai bine, deoarece au mai multă experiență și cunoștințe, de aceea trebuie să stabilească regulile. Unii din cititorii mei au impresia eu îmi doresc să întorc educația militară și pedeapsa corporală.

Dar eu niciodată nu am spus asta. Și niciodată nu mi-am lovit copiii. Sunt sigur, că toți copii trebuie educați astfel încât să corespundă valorilor și normelor societății în care trăiesc. Părinții din Occident, acum se tem de toate și se gândesc că și cea mai mică critică poate trauma copiii. Părinții nu mai consideră că este necesar să-i spună fiicei sale să nu mănânce prea multă ciocolată în perioada de pubertate, pentru că se va îngrășa. Și asta numai pentru că se tem ca fata va ajunge în altă extremă și se va îmbolnăvi de anorexie.

Dar eu vă asigur că putem cere unele lucruri de la copiii noștri, ei vor rezista. Nu tratați copii ca pe niște păpuși de porțelan. Pentru a crește niște personalități puternice, trebuie să învățăm copii de la vârstă fragedă să facă față problemelor”, a mai spus el.

Cum se împart tinerii între studii și muncă. Unii au chiar și două joburi

Studenții nu se grăbesc să se angajeze la muncă. Potrivit Biroului Național de Statistică, doar trei procente dintre tinerii moldoveni se împart între serviciu şi şcoală. Unii spun că, din cauza orarului aglomerat și a materiilor complicate, nu le mai rămâne timp să și muncească, așa că, deocamdată, sunt întreținuți de părinți. La polul opus sunt tinerii care se împart între studii și chiar două job-uri. O fac pentru experiență, dar, mai ales, pentru că vor să fie independenți, scrie tv8.md.

Potrivit Biroului Național de Statistică, în trimestrul IV al anului trecut, 35% dintre tinerii din Moldova au ales doar să muncească, în timp ce aproape 28%- viceversa- merg la facultate, colegii sau alte studii, inclusiv cursuri de formare profesională, fără să muncească. Doar 3% din tinerii chestionați au decis să le facă pe ambele, adică să învețe, iar în restul timpului – să lucreze. Asta în timp ce peste 28 la sută nu fac nici una, nici alta.

Statisticile BNS arată că numărul tinerilor care preferă să se bucure de studenție și nu se grăbesc să se angajeze crește de la an la an. 

La Universitatea Tehnică din Moldova, majoritatea studenților pe care i-am întâlnit ne-au spus că materiile din programa de studii sunt destul de complicate, iar orarul este solicitant. Astfel că nu le rămâne deloc timp. Întrebați cum se descurcă, majoritatea spun că îi întrețin părinții.

„Nu reușesc din cauza orarului, este foarte încărcat”.

„Nu pentru că este specialitate grea și vreau mai întâi să pun bazele pe învățat. Financiar sunt întreținut destul de bine de către părinți și alte rude”.

„La fel sunt student în anul doi, moment doar învăț, încerc să separ lucrul de învățat, vreau să mă concentrez doar pe învățat, după pe serviciu”.

Întrebați când își planifică să-și caute un job, tinerii spun că nu se prea grăbesc și că se vor angaja doar în cazul unei oferte atractive. 

„- Planifici să te angajezi în viitorul apropiat?
 – Posibil în anul doi, sau chiar trei, pentru că am înțeles că este destul de complicat să înveți și să studiezi în același timp”.

„- Din păcate nu lucrez.
 – Dar planificați să vă angajați?
 – În funcție de oportunități, dacă voi găsi un lucru interesant și pe domeniu, desigur”.

Totuși, sunt și tineri care spun că le reușesc pe toate. Să meargă la cursuri, să învețe, iar apoi la job. Se rup în toate părțile atât pentru bani, dar și pentru experiență. Recunosc că, de multe ori, ajung acasă frânți de oboseală, dar continuă în ritmul ăsta pentru a-și putea permite mai multe decât le pot oferi părinții. 

„- Lucrez noaptea, învăț ziua.
 – Cum este, nu este greu?
 -Nu, dacă ai mașină nu este greu.
 – Nu obosești, vii la lecții, te descurci?
 – Da.
 – De ce ai decis să faci și studii, și să lucrezi?
 – Vreau să am banii mei, atât”.

Andreea Chiriță este studentă în anul întâi la marketing și logistică, la Universitatea de Stat, iar pe lângă facultate, are chiar două joburi, nu unul. Și spune că reușește tot ce își propune.

„Sunt angajată în câmpul muncii, am chiar două joburi, lucrez profesoară de limbi străine, de asemenea lucrez și la o școală de robotică ca administratoare. Da, reușesc, lucrez și în timpul săptămânii, dar și în weekend, sunt foarte încărcată, dar reușesc”.

Chiar dacă este greu și nu prea mai are timp liber, Andreea spune că muncind, obține experiență, iar asta înseamnă mult pentru ea.

„- Obosesc, am zile când sunt epuizată.
 – Dar de ce ai decis să muncești?
 – Consider că este foarte important să avem și experiență de lucru în timpul anilor de studii, eu lucrez din clasa 11-a, nu pentru că am fost impusă de situație, ci pentru că am avut această ocazie, am zis de ce nu și asta ma ajutat extrem de mult”.

Tinerii ca Andreea, care învață și muncesc concomitent, reprezintă, însă, cea mai mică rată din statisticile prezentate de BNS. Numai 3%. La polul opus sunt cei care nu fac nimic, iar aceștia sunt mult mai numeroși – peste 28%. 45 la sută dintre ei au între 30 și 34 de ani. Majoritatea sunt femei, iar cel mai frecvent motiv invocat este că au grijă de copiii mici.

Ce fel de cancer are Kate Middleton

Vineri, toată lumea a fost șocată să afle că Kate Middleton, Prințesa de Wales, suferă de cancer și în acest moment face chimioterapie, scrie tabu.ro.

Anunțul a fost făcut chiar de către Kate, într-un clip postat pe pagina oficială de Instagram. 

Soția lui William nu a menționat ce formă de cancer are – dar un medic specializat în acest domeniu a declarat pentru TMZ că are idee despre ce e vorba.

Dr. George Crawford – chirurg specializat în operațiile de colon, cele batriatrice și în intervențiile mai puțin invazive, a spus că, în opinia lui, poate fi vorba de cancer uterin sau de ovare. ”Pentru că e femeie și are peste 40 de ani, asta este cea mai bună explicație”.

Dr Crawford crede că este posibil ca echipa medicală să fi găsit ceva alarmant în timpul operației și că probabil a luat și probe pentru biopsie. Cancerul lui Kate a fost descoperit după operației.

De asemenea, Dr Crawford vorbește despre ”chimioterapia preventivă” pe care o face prințesa. Pentru că organismul are nevoie să se refacă în urma operației, este de înțeles de ce Kate a început abia acum ședințele de chimioterapie.

O româncă din Spania a crezut că Brad Pitt a văzut-o pe TikTok și s-a îndrăgostit de ea. Apoi i-a cerut bani

O româncă de 62 de ani stabilită de 12 ani în Spania a căzut victimă unei escrocherii cibernetice, după ce a fost contactată de o persoană care s-a dat drept Brad Pitt. I s-a părut bizar că celebrul star de la Hollywood a ajuns tocmai la ea, dar – spune ea – a primit suficiente dovezi că nu avea de-a face cu un impostor, scrie digi24.ro.

Când au început să curgă declarațiile de dragoste, femeia n-a mai rezistat și a căzut în plasă. Acum, cazul ei este cercetat de Garda Civilă. Elena Cornea locuiește în Ourense și spune că nu se consideră o persoană naivă, dar n-a vrut să riște ca norocul să treacă pe lângă ea.

Într-un interviu dat pentru publicația La Region, femeia de 62 de ani a explicat cum a ajuns să fie păcălită cu 1.300 de euro. Norocul ei este că la un moment dat și-a dat seama că la mijloc este vorba de o escrocherie și s-a dus la poliție, pentru că altfel paguba ar fi fost mult mai mare. Elena vrea să avertizeze alte persoane care se trezesc în situația ei, pentru a preveni înșelăciuni similare.

În interviu, Elena spune că Brad Pitt a contactat-o în toamna anului trecut pe TikTok și i-a oferit un „card de membru VIP”, care i-ar fi asigurat acces la evenimente, întâlniri cu vedete și premii în bani. „M-am abonat cu datele mele și a început să-mi trimită mesaje pe WhatsApp. Mi-a dovedit că este el cu permisul de conducere pe care era fotografia lui.

Am rămas fără cuvinte”, a spus ea. Femeia a spus că este o mare admiratoarea a actorului și că n-a putut să rateze o așa ocazie. „A vizitat România în 2000 și l-am văzut de la vreo 50 de metri distanță. Mi-a placut foarte mult de el în serialul Dallas, dar mi-a plăcut și în Troia”, povestește Elena. A fost convinsă să vireze 300 de euro de pe card și încă 1.000 de euro prin transfer. Însă femeia se simte expusă pentru că a furnizat toate datele ei, inclusiv un cod numeric personal pe care în primesc străinii în Spania, și adresa de acasă.

„Mi-a oferit un pachet cu un cadou care venea din Statele Unite. Am primit o fotografie cu conținutul. Erau bijuterii și mulți bani, cam 50.000 de euro, și nu trebuia să plătesc decât 1.000 de euro taxe vamale. Am facut transferul prin MoneyGram, m-am dus să ridic coletul și acesta nu exista. Banii mei au mers prin Moldova în Filipine. Apoi, falsul Brad Pitt mi-a cerut încă 3.000 de euro pentru a-mi trimite pachetul direct acasă”, a spus Elena.

Acela a fost momentul în care femeia s-a trezit la realitate și s-a dus la poliție. Când a fost întrebată cum de a fost convinsă să trimită banii, Elena a spus: „Ei bine, trebuia să vezi cum vorbește cu mine. Îmi trimitea inimi și sărutări, se juca foarte mult cu sentimentele și emoțiile mele. Mi-a spus că mă iubește”. Ajunsă la poliție, Elenei i s-a confirmat că a fost victima unei escrocherii.

Anchetatorii cred că autorii s-ar afla în Filipine, însă sunt greu de identificat și banii nu pot fi recuperați.

Veste bună pentru moldovenii care vor să-și redobândească cetățenia română: Cazierul din România poate fi comandat și descărcat online, în mod gratuit
Articolul anterior
Numărul îmbolnăvirilor de gripă și viroze, în scădere în ultima săptămână
Articolul următor