Mesajul de Revelion al Președintei Republicii Moldova, Maia Sandu

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a felicitat cetățenii țării cu prilejul Noului An! Este primul mesaj adresat în această postură cetățenilor țării noastre!

,,Dragi prieteni, împreună vom trăi multe bucurii în 2021. Vă doresc un an nou, alături de cei dragi, cu multă sănătate și fericire. La mulți ani!”

Vezi video, mai jos!

,,Dragi cetățeni,

trec ultimele clipe ale anului 2020. În mod tradițional, trecerea dintre ani este un moment de reflecție – analizăm cum a fost acest an pentru noi, transmitem gânduri de recunoștință pentru oamenii dragi, ne bucurăm alături de familie și, cel mai important, sperăm să fie mai bine în anul care vine.

Anul 2020, pentru mulți dintre noi, a fost un an greu, prea greu. Un an care ne-a încercat puterile, ne-a pus la îndoială convingerile, ne-a oferit lecții de răbdare și cumpătare. Un an marcat de greutăți, în care a fost dificil să ne păstrăm optimismul și încrederea într-un viitor mai bun. Însă moldovenii, în condiții foarte complicate, au reușit să dea dovadă de o solidaritate și o putere nemaipomenite. Sunt mândră că fac parte din acest popor. Sunt convinsă că 2021 va fi mai bun, căci vom merge împreună, uniți, încrezători în puterile noastre de a face viața mai bună pentru fiecare. 

În acest an, am învățat cu toții cât de prețioasă este sănătatea, comunicareа cu cei dragi, libertatea de circulație – și cât de dureros poate fi să pierzi aceste lucruri. Am trecut prin momente pline de tristețe – pierderea celor apropiați, locuri de muncă pierdute, afaceri închise, nesiguranță și frică. În același timp, 2020 ne-a oferit importante lecții de viață. Am învățat cât de prețioase sunt empatia, unitatea, grija față de aproape. Îmbrățișările cu oamenii dragi. Am simțit de atâtea ori recunoștință și mândrie pentru adevărații eroi ai timpurilor noastre – oameni gata să se sacrifice pentru binele altora: angajații din sistemul medical, care au luptat zi și noapte pentru a salva vieți omenești. Luptătorii din prima linie: oameni care și-au continuat munca, cu riscuri și greutăți, pentru ca societatea să poată funcționa în continuare. Oamenii simpli, care și-au oferit timpul și resursele proprii ca să ofere sprijin celor aflați în nevoie. 

2020 a scos în evidență OMENIA din noi – și în pofida lipsurilor materiale, în pofida sprijinului mic din partea statului, oamenii din Moldova au dat dovadă de multă omenie. Vă mulțumesc! Cu această omenie, cu încredere în noi înșine și în țara noastră, pășesc cu multă speranță în 2021.

Dragi prieteni,

Sărbătorile de iarnă sunt altfel în acest an. Mulți nu-i vor avea alături pe cei dragi. Multe familii trăiesc durerea pierderii oamenilor apropiați. Suntem cu gândul la aceste familii – ele au nevoie de empatia și grija noastră. Este nevoie în continuare de responsabilitatea noastră. Să purtăm mască, să evităm locurile aglomerate, să reducem numărul de călătorii. Să protejăm și prețuim sănătatea.

Dragii mei,

Omenirea va învinge acest virus. Moldova va ieși cu capul sus din aceste greutăți. Moldoveni, eu am încredere în talentul și forțele noastre. Solidaritatea pe care am trăit-o în 2020 este un motiv de mândrie. Moldova se poate mândri cu oamenii ei. Oameni care au grijă unii de alții, oameni care reușesc să facă lucruri frumoase în cele mai vitrege condiții. Oameni care prețuiesc democrația, pentru că vor să-și decidă singuri soarta. Oameni care muncesc mult, onest, în țara lor. Oameni care muncesc, creează, oferă locuri de muncă peste hotare și vor să crească și să prospere la ei acasă. Oameni deschiși la minte, liberi de prejudecăți, oameni alături de care intru cu mândrie în 2021. Așa vreau să vă văd, dragi moldoveni. Curajoși, optimiști, implicați și solidari. Și numaidecât – sănătoși.

De acum încolo, mergem înainte împreună. Mă mândresc cu voi, dragi moldoveni, vă mulțumesc pentru încredere. Voi lucra în fiecare zi pentru voi. Pentru ca țara noastră, Republica Moldova, să fie un loc unde vrei să trăiești. 

Дорогие друзья, сограждане,

2020 год был непростым годом для нашей с вами страны, как и для всего мира. Пандемия нарушила привычный образ жизни, оставила многих людей без работы. Многие ушли из жизни, тысячи семей потеряли близких, сотни тысяч наших граждан вынуждены долгое время находиться вдали от родных. Но этот год показал нам, что наши главные ценности – это человеческое общение и поддержка, солидарность и помощь нуждаюшимся. Пандемия показала, что наши главные герои – доктора, которые борются за жизнь; ученые, которые разрабатывают лекарства, и все те, которые обеспечивают  нас всем необходимым, рискуя своим здоровьем. От имени всей страны, я выражаю вам благодарность за вашу работу.

Молдова может гордиться своими гражданами, своим народом. Мы трудолюбивы, мы свободолюбивы, мы боремся за то, чтобы самим решать как нам жить. Мы открыты переменам и миру, мы солидарны друг с другом и мы не боимся трудностей. Для меня огромная честь быть президентом такой страны – и такого народа. Вместе мы сможем построить страну, в которой люди живут в достатке и безопасности.

Dragii mei,

În 2021 intrăm cu lecțiile învățate. Intrăm mândri, cu capul sus, plini de speranțe, planuri și voință. Vom reuși multe lucruri împreună în următorul an. Mulți dintre noi își vor revedea rudele, mulți vor pune temelia propriei case, mulți vor dezvolta afacerea, mulți vor obține avansarea în carieră sau locul de muncă dorit. Mulți tineri vor decide ce profesie să aleagă și vor intra la facultatea dorită. Mulți bunici vor ține în brațe pentru prima dată nepoții, mulți copii vor face primii pași și vor învăța primele cuvinte. 

Pentru clipele de realizare și bucurie muncim, învățăm, iertăm și iubim.

La mulți ani!”, este mesajul Președintei.

Ce s-a decis în cazul mega-orașului demn de SF care va costa un trilion de euro. Lucrările au început deja de câțiva ani. FOTO

Proiectul ”NEOM” pe care Arabia Saudită voia să îl termine până în 2030, nu va mai fi gata în timp util, scrie digitalsport.ro

Mega-orașul în care se va investi circa un trilion de euro va avea o infrastructură unică în lume, denumită „Linia” – marginile sale vor fi formate dintr-un lanț de zgârie-nori, de peste 100 de kilometri lungime!

Lucrările au început deja de câțiva ani, dar recent arabii și-au dat seama că proiectul lor este, așa cum credeau mulți, prea ambițios. „Linia” este imposibil de terminat în cei aproape cinci ani rămași, din cauza situației economice a țării. 

Mai exact, pentru anul 2024 se estimează un deficit la buget de peste 21 miliarde de euro, iar liderii statului au redus masiv cheltuielile pentru „NEOM” și vor păstra această măsură timp de câțiva ani, până când țara va fi din nou pe plus. 

Astfel, din cei 100 de kilometri propuși, abia 2,5 vor fi finalizați până în 2030, iar din populația de 1,5 milioane pe care și-au propus-o arabii peste aproape cinci ani, noua estimare este de nici măcar 300.000 de locuitori. 

Spectaculos! Așa ar trebui să arate cele 15 superstadioane din NEOM construite special pentru Cupa Mondială 2034

Tot în „NEOM” ar urma să aibă loc Cupa Mondială 2034. Arabii sunt singurii care și-au depus candidatura, iar pe 11 decembrie FIFA ar urma să confirme oficial că turneul final va avea loc în Golf. 

O parte din investiția masivă o reprezintă construirea a 15 superstadioane, care vor avea design-uri nemaivăzute până acum, în spiritul orașului ultramodern. 

Oficiali din România vor discuta cu reprezentanți ai platformei TikTok la Bruxelles

Comisia Europeană va organiza o reuniune cu autorităţile române şi TikTok. Aplicaţia deţinută de chinezi este supusă unei presiuni tot mai mari pentru a explica modul în care a gestionat conţinutul politic înainte de votul din România, scrie POLITICO citat de digi24.ro.

Votul din primul tur de duminică l-a propulsat pe Călin Georgescu, ultranaţionalist şi pro-rus, către o victorie şocantă, în parte datorită popularităţii sale subite pe TikTok, notează sursa citată.

Bucureştiul a cerut Comisiei Europene să lanseze o investigaţie oficială asupra aplicaţiei, în conformitate cu normele blocului comunitar referitoare la reţelele sociale, iar un deputat european de top a cerut marţi ca directorul executiv al TikTok să se prezinte în faţa Parlamentului European pentru a răspunde la întrebări.

Într-o scrisoare văzută de POLITICO joi dimineaţă, TikTok – deţinut de gigantul tehnologic chinez ByteDance – a respins acuzaţiile că ar fi fost folosit pentru a influenţa alegerile din România.

„Până în prezent, nu am găsit nicio dovadă a unei operaţiuni de influenţă sub acoperire pe platforma noastră, în ultimele câteva săptămâni, pentru alegerile prezidenţiale în curs de desfăşurare din România, nici dovezi ale unei influenţe străine”, a declarat platforma în scrisoarea adresată autorităţilor române. Aceasta a adăugat că a „eliminat peste 150 de conturi de impostură” legate de Georgescu şi peste 650 de conturi legate de alţi candidaţi.

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Thomas Regnier, a confirmat săptămâna aceasta că executivul UE a primit o solicitare de a deschide „o investigaţie oficială cu privire la rolul TikTok în alegerile din România”, în temeiul legii emblematice a UE privind social media, Digital Services Act. Masa rotundă între reprezentanţii Comisiei, autorităţile române şi oficialii TikTok este programată să aibă loc înainte de turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din 8 decembrie, a declarat Regnier, joi.

TikTok respinge acuzaţiile că ar fi jucat un rol nepotrivit în victoria lui Georgescu. Purtătorul de cuvânt Paolo Ganino a declarat că „relatările extrem de speculative cu privire la alegerile din România sunt inexacte şi înşelătoare”.

O țară europeană interzice rețelele sociale pentru tinerii sub 16 ani

Camera Reprezentanților din Parlamentul Australiei a adoptat un proiect de lege care interzice accesul pe rețelele sociale pentru persoanele sub 16 ani, o măsură care ar putea transforma Australia într-una dintre primele țări din lume cu o astfel de legislație. Proiectul, promovat de prim-ministrul Anthony Albanese, obligă platformele populare precum X (fost Twitter), TikTok, Facebook și Instagram să implementeze măsuri pentru a preveni accesul tinerilor sub vârsta de 16 ani, scrie voceabasarabiei.md.

Miercuri, proiectul a fost aprobat cu 102 voturi pentru și 13 împotrivă, iar acum va fi discutat și în Senat, unde va trebui să obțină și aprobarea finală. În cazul nerespectării noilor reglementări, companiile de tehnologie riscă amenzi semnificative, care pot ajunge până la 31 de milioane de euro. Conform proiectului, platformele vor avea un termen de un an pentru a implementa filtrele necesare pentru a respecta legislația.

Deși inițiativa a fost întâmpinată cu entuziasm de unele cercuri, a stârnit și critici din partea deținătorilor de platforme, care au semnalat „îngrijorări serioase” legate de „consecințele neprevăzute” ale acestei decizii rapide. Alte țări, precum Statele Unite (în statul Florida) și Spania, au adoptat măsuri similare, iar China impune deja restricții stricte privind utilizarea rețelelor sociale de către minorii sub 14 ani.

Moldova a primit 140.000 teste pentru detectarea simultană a gripei și Coronavirusului
Articolul anterior
2020 este anul care le-a adus cea mai mare bucurie! Felicitări tuturor femeilor care au devenit mămici în acest an
Articolul următor