Mesajul inedit al medicului Ala Nemerenco, cu ocazia Zilei lucrătorului medical și a farmacistului

În Republica Moldova, pe 21 iunie 2020, este marcată Ziua lucrătorului medical și a farmacistului. În ajunul acestei sărbători, în acest an – una cu totul specială, ex-Ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, a transmis un mesaj inedit colegilor săi și tuturor cadrelor medicale din țara noastră care, anul acesta, sunt angajați într-o luptă tenace cu virusul și pandemia Covid-19.

separator

Ala Nemerenco, Doctor în Științe medicale:

,,În medicină rar cine vine întâmplator. E unica profesie care consumă atât de mult – tinerețea, emoțiile, timpul, sănătatea, ba chiar și viața. Încă nu am aflat ce oferă în schimb aici la noi. Când am început să majorez salariile, ne-au împachetat valizele…

Anii tinereții îi petreci în amfiteatre anatomice cu miros adânc de formalină, care îți îmbibă hainele și-ți stă în gât mult timp, în sesiuni foarte stresante cu câte 6-7 examene și cam tot atâtea colocviumuri cu notă (o zecime de bal mai puțin și adio! bursă); nesomn până în dimineți albe – numai fiecare osișor, mușchi, arteră, venă, și fiecare bucățică din corpul uman în latină câte nopți îți ia, după – care este norma și apoi patologia, de la celulă pină la organe, după – ce e cu fiecare boală, de unde se ia, cum se dezvoltă și cum se tratează, după – fiecare medicament cu formula sa lungă plină de radicali, și tot așa – ani și ani. E mult de povestit prin ce se deosebesc studiile de la medicină cu celelalte. Și de ce sunt atât de lungi. Mai ales acum, când fiecare e aproape medic, și întră în polemici profunde pe subiecte medicale deși idee nu are cam ce este replicarea virală prin clivare ARN dublu catenar.

După care vin anii de profesie în care arzi, te consumi cu fiecare pacient chiar dacă el adesea nu vede, faci gărzi, consultații, operații, nu dormi nopți, plângi, uneori în hohote, neputincios, agăți boli pe care nimeni nu vrea să le recunoască că sunt profesionale și te gândești – la ce mi-a trebuit mie asta? Ani în care poți fi într-o clipă zeificat și imediat, în alta – demonizat.

Și totodată, nu există muncă care ar aduce atâta împlinire – în două cu durere, cu transpirație, cu emoții trăite la limită. Este limita în care numai ei, medicii, pot întoarce ceasul înapoi și-l mai răsucesc încă o dată. Este limita în care numai ei pot înlocui cu zâmbet și speranță grimasele durerii. Este limita în care numai ei fac un ghemotoc venit pe lume fără speranțe să țipe. Și tot ei sunt cei care pun primii palmele obosite pe ochii care se închid pentru totdeauna.

E o profesie trăită la maxim, pe vârf de adrenalină, chiar dacă mulți nu vedeți sau nu doriți să vedeți.

Ocrotiți și respectați medicii și toți lucrătorii medicali. Respectați halatele albe. Mai ales acum. Iar dacă ceva nu e bine, nu fiți indiferenți. Contribuiți să avem spitale moderne, echipamente bune, medicamente necesare, salarii pentru ei motivante, guvernări care ar considera sănătatea o prioritate majoră.

Deoarece toate acestea de fapt nu sunt pentru ei, ci pentru noi toți.

Felicitări cu ocazia sărbătorii, dragi colegi! Și rezistați vă rog acestui calvar, aveți grijă. După furtună mereu iese soarele, e inevitabil”, a scris Ala Nemerenco, pe pagina sa de facebook.

Adițional acestui mesaj, specialista a publicat o fotografie din anii de studenție care evocă amintiri frumoase.

,,Grupa mea în anul I, veniți să cucerim Everestul medicinii cu doar câte 16-18 ani în buzunar, dar până una-alta, trimiși la cules roșii în r. Hîncești 🙂”, a menționat medicul.

Să ne trăiți dragi angajați ai sistemului de sănătate!

Medicul reanimatolog Adrian Belîi, despre speculația că ,,de orice boală ar suferi persoana, medicii scriu că moare de Covid”. Care este, de fapt, realitatea?
Articolul anterior
„Am rămas practic singuri în fața acestei urgii”. Un medic din Moldova propune un flashmob de Ziua lucrătorului medical
Articolul următor
Alte articole interesante