312043857_662460025248790_6387346302329966275_n

Pictorița română Mirela Iordache și-a expus lucrările la Chișinău

O expoziție personală de pictură cu genericul ”Aterniger (”Negru întreg”)” a artistei plastice Mirela Iordache din România a fost vernisată astăzi la Muzeul Național de Artă al Moldovei, informează Moldpres.

Solicitată de agenție, Mirela Iordache a menționat că expoziția cuprinde 14 lucrări. ”Totul pornește de la o lucrare mai mare. Acesta e nucleul de la care am pornit celelalte lucrări, in jurul căreia gravitează toată expoziția. Negrul nu are nuanțe, este absolut. Unul singur. Fără sfârșit, precum infinitul însuși. Negru este umbra care ne urmărește implacabil, oricât am încerca să o lăsăm în urmă”, a precizat Mirela Iordache.

Potrivit directorului instituției, Tudor Zbârnea, expoziția în cauză este un proiect gândit special pentru acest spațiu. ”Autoarea este preocupată de negru. Vine cu o incursiune de culoare. Este o expoziție ca un tot întreg”, a subliniat Tudor Zbârnea.

În context, istoricul de artă din Bistrița, Vasile Duda, a specificat că expoziția ”Aterniger” susținută de Mirela Iordache s-a născut din revelația unei experiențe urbane. Urmând umbrele vegetației pe asfalt, artista și-a ghidat privirea dincolo de pereții obișnuinței și a reușit să vadă peste aparențele vizuale ale culorii și nonculorii.

Mirela Iordache s-a născut în anul 1978 și trăiește în București. Este licențiată a Universității din București în 2002, secția [Arte Plastice / Patrimoniu Cultural – Restaurare], și deține un Masterat în Pictură acordat de UNARTE – Universitatea Națională de Arte București în 2014. De-a lungul a aproape 20 ani de carieră a expus în peste 90 de expoziții personale, de grup și colective în România, Franța, Germania, Belgia și Japonia. Cunoscută pentru lucrările sale experimental-abstracte, Mirela Iordache este un artist foarte versatil, acoperind o gamă largă de stiluri și tehnici, de la fotorealism și neoexpresionism până la abstract, de la pictură, linogravură și pointe sèche până la fotografie, colaj, asamblaj și land-art. Lucrările realizate în ultimii ani se situează la confluența stilistică dintre expresionismul abstract, gestualism și abstractul liric.

De ce își decorează ucrainenii bradul de Crăciun cu pânze de păianjen

Ucrainenii sunt de părere că păienjenii și pânzele lor nu au nimic de-a face cu Halloweenul sau cu ceva înfricoșător. Dimpotrivă, le aduc noroc. Care e legenda? Această tradiție nu este specifică doar Ucrainei, ci poate fi întâlnită și în Polonia și în câteva părți din Germania.

Peste tot în lume, pânzele de păianjen sunt asociate cu Halloweenul. În Ucraina, însă, bradul de Crăciun este îmbodobit cu pânze de păianjen.

Totul a pornit de la o legendă, care a promovat păienjenii și pânzele lor ca pe ceva benefic, de care nu trebuie să-ți fie frică sau scârbă. Dimpotrivă. Păienjenii țin noroc, lucru care îi face pe ucraineni să-și decoreze și casele cu pânzele lor, nu numai bradul de Crăciun.

Conform Ukraine.com, legenda spune că a fost odată ca niciodată o văduvă care locuia cu copiii ei și care era prea săracă pentru a da vreun ban pe decorațiile de Crăciun. Într-una din zile, copiii văduvei au descoperit că un copac se înrădăcinase în apropierea casei lor și s-au gândit pe loc că, în acel an, pot avea și ei parte de un brad de Crăciun.

Bradul de Crăciun a provenit din Europa de Est, după cum ne informează Britannica. Pe undeva prin Germania, lângă Ucraina, a prins contur acest obicei de-a avea brad de Crăciun în casele oamenilor, în cea mai frumoasă sărbătoare din an.

Copiii văduvei și-au dat seama că nu aveau cu ce să decoreze bradul de Crăciun, însă, chiar și în ciuda acestui lucru, micuții au avut grijă de copac de parcă ar fi fost cel mai frumos din lume. În Ajunul Crăciunului, aceștia s-au dus la culcare resemnați că bradul lor nu va arăta niciodată ca unul de Crăciun, din cauza lipsei decorațiunilor. Însă, când s-au trezit a doua zi dimineață, un miracol a avut loc și tradiția de Crăciun a luat naștere!

Legenda spune că, în dimineața de Crăciun, bradul văduvei și al copiilor ei era îmbodobit cu o frumoasă pânză de păianjen, care strălucea minunat în lumina dimineții, de parcă ar fi fost niște globuri strălucitoare și o beteală ca-n poveste. Mai mult, se pare că familia bietei femei a început să aibă noroc începând cu acel Crăciun.

În ziua de azi, ucrainenii folosesc decorațiuni de Crăciun sub formă de păienjeni sau pânzele lor, pentru a le purta noroc în restul anului. Decorațiunile acestea – realizate din hârtie sau sârmulițe argintii – se numesc „pavuchky” și fac parte din tradiția de Crăciun a vecinilor noștri.

sursa

Chișinău: Taxa pentru posesorii de câini, aplicată odată cu lansarea bazei de date

Deși aleșii locali din Chișinău aprobă anual o taxă pentru posesorii de câini, nimeni nu o plătește.

Top 15 rase de câini de talie medie – Vanelli VET

Contactat de IPN, Karl Luganov, șeful Secției control și protecția animalelor din cadrul Direcției generale locativ-comunală și amenajare, a precizat că taxa nu poate fi aplicată întrucât nu este funcțional Registrul animalelor de companie din municipiul Chișinău.

În acest an a fost votată lansarea bazei de date și în acest moment se fac pregătirile tehnice. Atunci când registrul va fi lansat, oamenii vor putea înregistra animale și va fi definitivată procedura de achitare a taxei. 

„Încă nu sunt aplicate taxele. Ele în fiecare an se prevăd conform Codului Fiscal. Această taxă există în Codul Fiscal de 15 ani”, a spus Karl Luganov.

Mărimea taxei este de 120 de lei pe an, ceea ce înseamnă 10 lei pe lună. Sunt prevăzute și scutiri. Luganov spune că scopul introducerii acestei  taxe nu este ca posesorii de câini să fie impuși să plătească niște bani, ci ca animalele să fie înregistrate, iar oamenii să devină mai responsabili.

Conform documentului de decizie aprobat de Consiliul municipal Chișinău, de taxa sunt scutite persoanele nevăzătoare, pensionarii, deținătorii animalelor care au obținut succese în competiții, curatorii și voluntarii care au semnat un acord privind deținerea responsabilă cu Secția control și protecția animalelor. Nu se va plăti taxă nici pentru animalele adoptate de la aziluri.