Mesajul Mitropolitului Basarabiei de ziua Unirii: ,,Să rămânem uniți pentru credință, pace și identitate”

Cu prilejul marcării a 105 ani de la Unirea Basarabiei cu România, Mitropolitul Basarabiei și Exarh al Plaiurilor, Arhiepiscop al Chișinăului Petru a adresat un mesaj enoriașilor. Mitropolitul apreciază Unirea din 1918 drept un act de credință și îndeamnă oamenii să fie uniți, să lupte pentru identitate, credință și pace în comunitate.

Petru, Arhiepiscop al Chișinăului, Mitropolit al Basarabiei și Exarh al Plaiurilor:

,,Iubiți frați și surori întru Hristos,
La acest moment aniversar, în care marcăm 105 ani de la Unirea Basarabiei cu România, reflectez cu bucurie și recunoștință momentul istoric care a adus aceste două hotare ale neamului românesc împreună. Actul Unirii, adoptat de Sfatul Țării în ziua de 27 martie 1918, a reprezentat nu doar o realizare națională, ci și un act de credință și de năzuință spre un viitor prosper.
Într-o lume în care conflictele și diviziunile sunt adesea la ordinea zilei, este important să ne amintim că unitatea este un dar prețios pe care trebuie să-l cultivăm și să-l apreciem. În calitate de Mitropolit al Basarabiei și Exarh al Plaiurilor, încurajez pe toți cei care citesc acest mesaj să rămână uniți și să lupte pentru identitatea, credința, pacea și armonia din comunitățile noastre și din întreaga lume.
Să ne inspirăm din exemplul eroilor și conducătorilor noștri din trecut, care au luptat pentru dreptate și unitate, și să ne îndreptăm cu încredere spre un viitor mai bun, în care libertatea, bunăvoința și prosperitatea să domnească peste întregul neam românesc.
În același timp, să nu uităm că adevărata uniune și pace vine numai prin credința noastră în Dumnezeu și prin urmarea învățăturilor Sale. Să ne încurajăm unii pe alții să trăim o viață virtuoasă, să ne iubim, să ne respectăm și să fim mereu deschiși la binecuvântările și darurile pe care Duhul Sfânt ni le oferă.
În final, să ne amintim că și în mijlocul suferinței și al greutăților, Dumnezeu este mereu cu neamul nostru românesc. Încrederea în ajutorul Său ne dă nădejdea și puterea de care avem nevoie pentru a merge mai departe pe drumul tumultuos al vieții.
Sărbătorind astăzi 105 ani de la Unirea Basarabiei cu România, să ne rugăm împreună pentru binecuvântarea și pacea „binecredinciosului popor român de pretutindeni, pentru ocârmuirea ţării, pentru mai marii oraşelor şi ai satelor şi pentru iubitoarea de Hristos oaste, pentru sănătatea şi mântuirea lor.”Cu binecuvântare și dragoste arhierească în Hristos Domnul”.

Întreaga suflare românească celebrează astăzi cea de-a 105-a aniversare a unirii Basarabiei cu România. Pe 27 martie 1918, teritoriul dintre Prut și Nistru s-a reîntors în trupul Patriei Mamă, devenind astfel prima dintre provinciile istorice care au îndeplinit dezideratul secular. Au urmat Ardealul, Crișana, Banatul, Maramureșul și Bucovina, spre sfârșitul anului 1918 fiind astfel creată România Mare.

Acest eveniment istoric a reprezentat un moment de mare importanță pentru întreaga națiune română, aducând împreună două teritorii cu culturi și tradiții comune și consolidând astfel identitatea noastră națională.

Un nou incident șocant într-un troleibuz din Capitală. Căruciorul unei femei, în care se afla un copil, prins între uși

La mai mult de o lună de la teribilul accident cu implicarea transportului public în Capitală, în urma căruia a murit o fetiță de 12 ani, în spațiul public a fost denunțat un alt caz în care o persoană a avut de suferit. 

Ar putea fi o imagine cu 3 persoane

E vorba despre o femeie care încerca să iasă din troleibuzul 21, împreună cu copilul său de 7 luni. Aceasta susține că șoferul nu s-ar fi asigurat și căruciorul ar fi fost prins între uși. Ulterior, conducătorul troleibuzului ar fi deschis ușile.

Potrivit mamei, totul s-a întâmplat pe 25 aprilie, în jurul orei 12:45, pe str. Alba-Iulia din Capitală.

Contactată de TV8, purtătoarea de cuvânt a Regiei Transport Electric Chișinău, Felicia Rusu, a precizat că RTEC s-a autosesizat pe acest caz.

„A fost luată legătura și direct cu doamna. Urmează să se întreprindă toate măsurile necesare”, a declarat aceasta.

O minoră a alertat poliția și declară că a fost violată, la Dondușeni

O copilă ar fi fost violată într-o localitate din raionul Dondușeni. Oamenii legii au declarat că cazul a fost înregistrat pentru stabilirea tuturor circumstanțelor, fiind inițiat un proces penal.

O minoră de 13 ani, salvată de la viol de către un polițist de frontieră |  Mamaplus

„În cazurile în care sunt implicați minori, Poliția are responsabilitatea de a proteja drepturile recunoscute prin lege ale minorilor”, au menționat oamenii legii, conform Unimedia.

Președinta Maia Sandu a discutat cu mai mulți reprezentanți ai societății civile despre Adunarea „Moldova Europeană”, din 21 mai

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a început discuțiile cu societatea civilă despre Adunarea „Moldova Europeană”, care va avea loc la 21 mai.

Șefa statului a vorbit cu experți și formatori de opinie, care au dat curs invitației, că este nevoie să transmitem comunității europene un mesaj puternic de unitate din partea cetățenilor noștri, care își doresc să fie parte a familiei europene.

,,Unindu-ne forțele vom reuși să ducem Moldova în Uniunea Europeană”.

Prețul gazelor naturale în Europa crește din cauza grevelor din Franța
Articolul anterior
Vânt puternic. Autoritățile recomandă cetățenilor să evite deplasările
Articolul următor