Mesajul plin de tristețe al unei eleve din Chișinău: ,,Oficial, suntem generația FĂRĂ BAC”

Anularea examenelor de Bacalaureat în Republica Moldova, în contextul pandemiei de coronavirus, desigur, i-a întristat pe elevi. Poate că unii elevi s-au bucurat, alții însă au primit anunțul cu mare regret. Bacalaureatul este examenul maturității, pe care mulți elevi îl așteaptă cu emoții, un examen de testare a cunoștințelor, a propriilor performanțe și aptitudini. Unii elevi au muncit mult pentru a trece cu brio acest examen important din viața lor. Mulți se simt descurajați, ei considerând că anularea BAC-ului va crește corupția, aprecierea subiectivă a elevilor, iar acest lucru le-ar influența în mod negativ viitorul.

separator

Mesajul unei eleve din Chișinău a devenit viral:

,,Cu riscul de a fi judecată, las asta aici…

Sunt elevă în clasa a 12-a într-un liceu din capitală și ca mulți colegi de ai mei îmi voi continua studiile peste hotare.

Am urmărit astăzi, cu sufletul la gură, atât comunicatul Ministrului cât și ședința Guvernului. Astăzi mi-am pus multe întrebări, întrebări la care poate că nu voi primi răspuns niciodată…”, scrie Măriuța Decuseară, pe facebook.

,,Ne-am resemnat că nu vom avea Careul de Ultimul Sunet, că nu vom avea Balul de Absolvire și nu vom putea îmbrăca cele mai frumoase rochii și cele mai deosebite costume, însă speranța că ne vom revedea, plini de emoții și frică, la examenul care ne-ar fi pus față în față cu realitatea, a fost vie până în ultimul moment.

V-ați gândit că, timp de 3 ani, prioritățile elevilor se schimbă? Că notele obținute la liceu nu arată în totalitate cunoștințele elevilor, că cel care în a 10-a era un copil și nu învața, în a 12-a a devenit tânărul responsabil, care a muncit pentru a reuși la BAC?!

Dar la cumătrismul și corupția din țară v-ați gândit?! Câți vor avea note maximale obținute murdar, cu banii părinților sau ajutorul cunoscuților?!

Nu, voi doar v-ați spălat mâinile de încă o responsabilitate, cea de a asigura condițiile necesare pentru ca elevii să poată susține în siguranță examenul.

O să ocupe locurile bugetare copiii de bani gata, iar cei care au învățat și nu au posibilitatea să achite un contract, o să renunțe…

Nu o să renunțe la succesul lor, dar la ideea că țara asta le va oferi vreodată susținere, și o să plece, ca mulți alții de până acum.

De ce alții pot?! De ce România este gata să asigure condițiile de siguranță pentru a se susține acest examen și noi nu?!

Astăzi, Absolvenții de liceu s-au împărțit în 2 tabere, cei care se bucură de anularea examenului, și cei ca mine…

Doar că, din păcate, din prima categorie fac parte elevii care nu erau siguri că vor susține aceste examene, iar decizia dumneavoastră doar i-a „motivat” să nu învețe nici mai departe.

Vă mulțumim că ne-ați luat șansa de a fi egali, șansa de a ne demonstra capacitățile și de a ne autoevalua cinstit! Oficial, suntem GENERAȚIA FĂRĂ BAC”.

Un bărbat de 81 de ani, ucis de trei copii de 9, 10 și 15 ani pe un câmp

Amănunte îngrozitoare în cazul unui bărbat de 81 de ani din județul Buzău, găsit fără suflare pe un câmp, dezbrăcat și jefuit. Supecții, trei copii de 9, 10 și 15, sunt acum internați, pentru mai multe expertize psihiatrice, scrie protv.ro.

Cei trei suspecți sunt cercetați deocamdată pentru tâlhărie urmată de moartea victimei, însă bătrânul a fost și torturat cu sadism, spun surse din anchetă. Atenție, urmează detalii care vă pot afecta emoțional!

Anchetatorii au reușit să refacă filmul ultimelor ore din viața bărbatului de 81 de ani din Căldărăști. Bătrânul venea dintr-o plantație de viță de vie când s-a întâlnit cu băieții. Cei trei copii au vrut să-i fure bicicleta și l-au trântit la pământ, moment în care omul și-a pierdut cunoștința. După ce s-a dezmeticit, a plecat în urmărirea celor trei. Atunci, adolescenții, cu vârste între de 9 și 15 ani, s-au dezlănțuit.

Surse din anchetă susțin că bătrânul a fost lovit cu pumnii și picioarele, dezbrăcat și abandonat pe câmp, mai mult mort decât viu. Iar ca și cum n-ar fi fost de-ajuns, a fost stropit cu apă.

Valerică Văsîi – prim procuror adjunct Parchetul de pe lângă Tribunalul Buzău: „Victima a fost găsită decedată pe câmp de către un vecin în locul în care a afost abandonat de către cei trei minori. În urma efectuării necropsiei de către medicii din cadrul sml Buzău a rezultat că decesul victimei s-a datorat hipotermiei pe fondul unui politraumatism cu numeroase leziuni.”

Cei trei suspecți au fost prinși după ce un localnic i-a observat cu bicicleta victimei. Băieții mai mici au fost internați în instituții specializate pentru a fi supuși unor expertize psihiatrice.

Roxana Kovacs – purtător de cuvânt DGASPC Buzău: „Pentru cei doi minori în vârstă de 9 și 10 ani a fost stabilită măsura plasamentului în regim de urgență în cadrul unei unități din cadrul DGASPC Buzău, unde le sunt asigurate servicii de găzduire, îngrijire și suport psihologic. Minorul în vârstă de 15 ani este internat la secția de psihiatrie infantilă pentru evaluări de specialitate.”

Psihologii încearcă să înțeleagă cum a fost posibil un asmeneea șir de violențe, din partea unor copii.

Taisia Trică – psihopedagog: „Copiii sunt într-o perioadă de dezvoltare dar evident că vorbim de niște carențe atât în educația acestor copii cât și niște disfuncționalități în propria lor dezvoltare mai ales la nivel socio-emoțional. Probabil că familiile din care vin sau comunitatea în care trăiesc nu le-a oferit până în acest moment, uneori din cauze obiective, un cadru normal, firesc și optim de dezvoltare, fapt pentru care acesti copii au adunat destul de multă frustrare, destul de multă teamă și au acționat în consecință.”

Cei trei minori sunt cercetați pentru infracțiunea de tâlhărie urmată de moartea victimei. Dar singurul care poate răspunde penal este băiatul de 15 ani, și asta numai dacă expertiza neuropsihiatrică va dovedi că a avut discernământ în momentul săvârșirii faptelor. Ceilalți doi băieți vor si consiliați de psihologi, apoi vor fi integrați în comunitate.

Doliu în Ucraina. Marele boxer ucrainean Maxim Galinicev, mort în lupte la doar 22 de ani

Boxerul ucrainean Maxim Galinicev, care a câştigat medalia de aur la Campionatele Europene de juniori din 2017 şi a decis să nu participe la Europenele de anul trecut pentru a-şi apăra ţara cu arma în mână, a fost ucis pe 10 martie, într-un schimb de focuri cu militarii ruşi, la Lugansk, anunţă EFE, conform Agerpres.

Potrivit presei ucrainene, sportivul de 22 de ani s-a înrolat în armată ca voluntar şi s-a întors pe front în ciuda faptului că a fost rănit de două ori.

Galinicev a fost unul dintre cei mai promiţători tineri sportivi ucraineni. În 2018 a câştigat argintul la Jocurile Olimpice de juniori şi a fost din nou pe podium, pe poziţia a 2-a, la Campionatul European sub 22 de ani desfăşurat în 2021.

Tânărul boxer ucis în luptă făcea parte din Brigada a 25-a de asalt aerian.

Galinicev a boxat și contra românului Cosmin Gîrleanu

Potrivit autorităţilor ucrainene, peste 230 de sportivi ucraineni de la diferite discipline au fost ucişi în urma agresiunii militare ruse, care a distrus şi numeroase facilităţi sportive.

În septembrie 2015, Galinicev a fost învins de românul Cosmin Gîrleanu în sferturile de finală ale Campionatelor Mondiale de box pentru juniori de la Sankt Petersburg (Rusia), unde românul a obţinut aurul în limitele categoriei 44-46 kg.

Adio motoare pe benzină și motorină în UE! S-a votat acordul privind interdicția. Care e termenul limită?

Ambasadorii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene au adoptat luni acordul care marchează eliminarea motoarelor termice la autoturismele noi. Votul a fost dat după ce Germania, cel mai important producător european, a fost de acord să-și schimbe poziția, în schimbul unei derogări privind carburanții sintetici.

UE a votat interzicerea motoarelor cu motorină și benzină, dar și a hibridelor

Textul obligă automobilele noi să nu mai emită deloc dioxid de carbon (CO2) – interzicâ de facto vehiculele pe benzină, motorină şi hibride -, în favoarea celor electrice, relatează AFP și news.ro.

Textul va fi introdus pe ordinea de zi a unei reuniuni, marţi, a miniştrilor Energiei din UE, în vederea adoptării sale oficiale, anunţă preşedinţia suedieză a Uniunii.

Această reglementare este unul dintre pilonii planului euroean de luptă împotriva modificărilor climatice care ţinteşte atingerea neutralităţii carbonului în 2050.

Germania a obținut o concesie pentru o tehnologie alternativă,, după ce la începutul lunii martie a blocat planul, în ultimul moment, după ce acesta a fost adoptat de către Parlamentul European.

Pentru a-şi justifica răzgândirea – extrem de rară în acest stadiu al procedurii -, Germania a cerut Comisiei Europene (CE) să prezinte o propunere care să deschidă calea automobilelor care funcţionează cu carburanţi de sinteză.

Această tehnologie – controversată şi care se află în dezvoltare – constă în a produce carburant pe baza CO2 rezultat din activităţi industriale. Ea este apărată de producători de mărci de lux germani şi italieni şi urmează să permită folosirea motoarelor termice după 2035.

Această tehnologie este contestată de către ONG-uri de mediu, care o consideră costisitoare, energivoră şi poluantă.

România: Noi reguli pentru cetățenii care vin din străinătate
Articolul anterior
O acțiune binevenită pentru alergici! A fost elaborată o hartă a răspândirii ambroziei pe teritoriul orașului Chișinău
Articolul următor