Mesajul Președintei Maia Sandu la ceremonia de învestire a ministrului Economiei, Dumitru Alaiba, și ministrei Mediului, Rodica Iordanov

PreședintaMaia Sandu a participat la ceremonia de învestire a ministrului Economiei, Dumitru Alaiba, și ministrei Mediului, Rodica Iordanov. ,,Vreau să le mulțumesc colegilor care au plecat pentru efort și sacrificiu. Știu că toată lumea a muncit onest. Știu că a fost greu. Nu e ușor să-ți asumi instituții aproape nefuncționale, după ani de subminare a statului și după decenii de politici proaste de angajare, promovare și motivare a personalului”, a declarat Maia Sandu.

,,În acest an, Guvernul a trebuit să facă față multor provocări fără precedent. Guvernul a reușit să mobilizeze resurse, inclusiv cu sprijin extern, pentru a ajuta oamenii cu venituri mici în această perioadă dificilă. Criza provocată de războiul din Ucraina a lovit în bunăstarea fiecărui cetățean. A creat greutăți, a pus în pericol stabilitatea economică și socială, securitatea și chiar viitorul țării noastre.

Impactul acestei crize este atât de sever încât înlăturarea în totalitate a efectelor sale depășește resursele noastre. În același timp, modul în care guvernul a reușit să mobilizeze finanțare, să ofere programe de sprijin pentru cetățeni, să ajute refugiații ucraineni și să asigure stabilitatea în țară este o realizare nu mică.

Dar aceste provocări vor continua, altele noi deja apar, iar cele fundamentale încă trebuie soluționate. Noi nu suntem aici doar pentru a stinge incendii. Suntem aici pentru a pune țara pe făgașul cel drept. Trebuie să reușim să obținem progres substanțial în transformarea țării într-o democrație viabilă, bazată pe stat de drept și cu instituții funcționale – care să lucreze în interesul tuturor cetățenilor. Trebuie să reușim să punem bazele unei economii sănătoase. Nu putem să ne ocupăm doar de crize, lăsând lucrurile strategice pe mai târziu. În această luptă suntem contra cronometru.

În continuare avem decizii îndoielnice ale unor instituții publice. Corupția și interesele de grup nu sunt nici pe departe înfrânte în Republica Moldova. Vedem exemple de hărțuire a businessului, inclusiv de către procurori, dar și de alte instituții publice. În lupta împotriva corupției sistemice, vedem în continuare investigații care par a fi selective.

Avem nevoie de acțiuni mai ferme în soluționarea acestor probleme, în investigarea grupărilor criminale care au capturat statul în trecut, în sechestrarea bunurilor acestora. Aceste grupări NU pot fi lăsate să submineze în continuare stabilitatea și securitatea țării.

De asemenea, politicile de redresare economică trebuie să meargă dincolo de acordarea ajutoarelor. Nu avem cum să scoatem țara din sărăcie dacă nu vom crea condiții favorabile pentru dezvoltarea economică. Nu o să avem cu ce plăti pensii, indemnizații, compensații, ajutoare sociale și altele asemenea, dacă nu vom crește economia.

Businessul trebuie să respecte legea ca toți ceilalți, să plătească impozite și să nu practice munca la negru. Dar businessul este cel care creează locuri de muncă, achită taxe din care finanțăm plățile sociale, educația, sectorul de sănătate, investițiile în infrastructură și multe altele. Businessul trebuie respectat și susținut, nu hărțuit sau ignorat.

Guvernul a făcut eforturi pentru a crește volumul și transparența fondurilor de susținere a întreprinderilor mici. Dar sunt necesare mult mai multe acțiuni pentru a îmbunătăți mediul de afaceri, sunt necesare acțiuni mai ambițioase și mai curajoase de de-reglementare. Eu cred că noul ministru al economiei înțelege bine aceste lucruri și va demonstra o atitudine mai fermă în abordarea acestor probleme. 

Ca să creăm locuri de muncă, avem mare nevoie de investiții străine. Și există interes pentru țara noastră, chiar dacă războiul din Ucraina face situația mai dificilă. Dar lucrurile nu se vor întâmpla de la sine. E nevoie de eforturi serioase de promovare a țării și a oportunităților economice.

La fel, dezvoltarea economică nu se poate face fără reforma educației. Reforma învățământului profesional tehnic se întâmplă prea încet. Reforma învățământului superior trebuie să producă rezultate reale, să nu fie doar o simplă fuziune pe hârtie a câtorva instituții.

Criza energetică presupune și ea atenție permanentă din partea guvernului și efort continuu de a asigura țara cu resurse energetice. Este un efort mare și guvernul trebuie să-și organizeze activitatea pentru a reuși să țină lucrurile la control. La fel, guvernul trebuie să dezvolte capacitatea să genereze soluțiile necesare pe termen mediu și lung. Avem nevoie aici de mai multă atenție și de o abordare sustenabilă. Avem un potențial enorm neexplorat în domeniul energiei regenerabile și progresele aici nu pot fi amânate.

Instituțiile statului trebuie să fie mai eficiente și mai strategice în abordări, iar pentru asta e nevoie de capacități mai mari. E nevoie de o mai bună motivare a angajaților pentru a atrage și a menține profesioniști în instituțiile statului. Reforma administrației publice trebuie făcută, dar ea este o soluție pe termen lung. Acum e nevoie de soluții neordinare care ar consolida capacitatea instituțiilor statului rapid. Trebuie să se permită și APL să-și consolideze capacitățile dacă are resurse pentru asta. Iar angajații instituțiilor centrale trebuie să conlucreze eficient cu aleșii locali.

Și cel mai important – planul de acțiuni pentru îndeplinirea angajamentelor asumate față de UE. Nu putem admite nicio justificare, niciun motiv de întârziere a acestui proces. Îndeplinirea tuturor condițiilor trebuie să se întâmple în termen și într-un mod care ar asigura o evaluare excelentă în primăvara anului viitor, pentru a deschide calea către inițierea negocierilor de aderare la UE. Aceasta este o prioritate absolută pentru țară și exact așa trebuie să fie tratată de guvern.

Domnilor miniștri bine ați venit în echipă.

Dle ministru Alaiba, sunt sigură că împărtășiți îngrijorările cu privire la situația din domeniul economic. Știu că înțelegeți cât de important este rolul businessului a mediului de afaceri atât pentru îmbunătățirea nivelului de trai al populației cât și pentru consolidarea democrației. Aștept acțiuni curajoase și prompte.

Doamna ministru Iordanov, vă cunosc ca pe un luptător înflăcărat pentru rezolvarea problemelor de mediu. Pentru a combate schimbările climatice și pentru asigurarea unui mediu sănătos, avem nevoie de progres real în implementarea programului național de împădurire și în implementarea strategiei de management al deșeurilor. Sper să vedem acest progres în viitorul imediat. Vă urez succes”, a declarat Maia Sandu.

”Mă gândesc mereu la partide de sex cu cumnata mea. Mă excit!”. Confesiunile unui bărbat fac înconjurul internetului

Un bărbat de 41 de ani a dau frâu liber imaginației și a împărtășit povestea lui cu toată lumea. Fără inhibiții, acesta a vorbit despre cele mai intense fantezii sexuale pe care le are și despre cum se gândește mereu să facă sex cu cumnata lui.

Fanteziile sexuale reprezintă, desigur, o normalitate, însă nu atunci când sunt legate de unul dintre personajele principale ale familiei tale! Un bărbat de 41 de ani a început să aibă tot felul de sentimente vizavi de cumnata sa. Potrivit informațiilor oferite e thesun.co.uk, bărbatul mărturisește că se excită ori de câte ori o vede pe cumnata lui și că se gândește mereu la partide de sex cu aceasta. 

„Îmi iubesc soția și mă simt vinovat”

De asemenea, bărbatul punctează faptul că și soția lui arată bine, însă cumnățica este…next level! Din aceste motive, le găsește atractive pe amândouă și nu mai știe deloc cum să facă și ce să facă, pentru a gestiona căsnicia așa cum trebuie.

Disperat, și-a împărtășit povestea cu celebra Deidre, cea care ascultă și oferă sfaturi tuturor persoanelor care au probleme în amor. 

Individul a început prin a mărturisi că sora soției sale, cumnata de care este atât de atras, are numai 33 de ani, în comparație cu el, care are 41. Deci și acest lucru ar putea reprezenta un motiv pentru care se simte atras de ea: tinerică și neliniștită!

„Eu am 41 de ani, iar soția mea are 38 de ani. Suntem căsătoriți de 5 ani, avem o fetiță de 2 ani și soția mea este, din nou, însărcinată. Cumnata mea are 33 de ani. Soția mea este o femeie minunată, dar cumnata este altceva – are niște forme apetisante, e sexy și obraznică. Îmi place de ea de ani de zile… Îmi iubesc soția și mă simt vinovat pentru sentimentele pe care le am față de cumnata mea.

Din această cauză, în ultima vreme am evitat să mai stau în preajma ei, deoarece încep să mă excit atunci când este pe-aproape. Îmi e din ce în ce mai greu să nu mă gândesc la ea. M-am și masturbat în timp ce îi priveam fotografiile de pe rețelele de socializare… 

Cum fac să opresc totul aici, să nu mai am sentimente? Soția mea ar fi devastată dacă ar afla așa ceva…” a spus bărbatul.

Ce i-a recomandat specialistul

Povestea lui nu a putut fi trecută cu vederea prea ușor, așa că unul dintre specialiștii publicației menționate anterior i-a și răspuns la povestea bizară:

„Este firesc și inevitabil să găsești alte persoane atractive, din când în când. Nu putem controla gândurile și sentimentele, însă ne putem controla acțiunile. Atâta timp cât nu acționezi în consecință, nu faci nimic greșit.

Soția și cumnata ta vor avea întotdeauna trăsături familiale similare, iar cu ajutorul acestora, vei fi mereu atras de ele. Însă, nu uita un aspect extrem de important: Nu o cunoști pe sora ei la fel de bine cum o cunoști pe soția ta!

Dacă ești fericit într-un mariaj, rămâi acolo! Și nu te mai folosi de fotografiile cumnatei pentru niciun fel de scop, căci e posibil să fii descoperit!!” i-a spus și specialistul, după ce i-a aflat povestea.

sursa: www.click.ro

Salariile miniștrilor și bugetarilor vor crește

Salariile la toți bugetarii vor crește cu 1300 de lei, în 2023. Declarația a fost făcută de Ministrul Finanțelor, Dumitru Budianschi. În același timp, oficialul a precizat că sunt și mici excepții. Printre acestea se numără și majorarea salarială a miniștrilor, scrie nordnews.md.

Astfel, valoarea de referință a salariilor miniștrilor va creste de la 1400 la 1900 de lei, respectiv cu mai mult de 30%. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii Rezoomat cu Ileana Pîrgaru de la RLIVE TV.

Sunt câteva măsuri, care sunt targhetate. O să vă dau câteva exemple. În afară de această măsură de 1300 de lei, impactul ei este de 3,4 miliarde de lei și practic acoperă această creștere de 3,7 miliarde. Și alte măsuri cu mult mai targhetate cum este majorarea claselor de salarizare pentru angajații din cadrul Agenției Naționale Pentru Siguranța Alimentelor – este o majorare de câteva clase. De asemenea, este majorarea claselor de salarizare pentru unii angajați de la CEC, majorarea claselor de salarizare pentru câțiva angajați din cadrul Consiliului Audiovizual. Aceste categorii sunt excepția la cei 1300 de lei”, a precizat Budianschi.

O femeie cere despăgubiri de 5 milioane de dolari pentru că îi ia mai mult timp să gătească un produs decât scrie pe ambalaj

O femeie din statul american Florida a dat în judecată un producător de alimente și cere despăgubiri de 5 milioane de dolari pentru că prepararea unui fel de mâncare la cutie durează mai mult decât scrie pe ambalaj, relatează NBC News, citează digi24.ro.

Femeia spune că prepararea pastelor cu brânză Velveeta la microunde durează mai mult de 3 minute și jumătate, chiar dacă pe ambalaj se spune că sunt „gata în 3 minute și jumătate”. În opinia ei, acest lucru este o „fraudă”.

„Pentru a oferi consumatorilor un produs care chiar să fie „gata în 3 minute și jumătate”, produsul ar trebui să fie gătit în cuptorul cu microunde timp de mai puțin de 3 minute și jumătate, astfel încât toți pașii de preparare să poată fi finalizați în cele 3 minute și jumătate”, se arată în plângerea depusă la un tribunal din Florida.

Femeia susține că dacă urmează cele 5 instrucțiuni de pe ambalaj – inclusiv îndepărtarea capacului, adăugarea de apă și plasarea în cuptorul cu microunde – timpul de preparare este mult mai mare.

„Consumatorii care văd „gata în 3 minute și jumătate” vor crede că acesta reprezintă timpul total necesar pentru prepararea produsului. Cu toate acestea, instrucțiunile prezentate mai sus arată că 3 minute și jumătate reprezintă doar durata de timp pentru a parcurge unul dintre pași. Eticheta nu precizează că produsul trebuie să stea 3 minute și jumătate în cuptorul cu microunde, ceea ce ar fi fost adevărat”, se arată în plângere.

În replică, producătorul de alimente a declarat într-un comunicat de presă: „Suntem la curent cu acest proces frivol și ne vom apăra cu fermitate împotriva acuzațiilor”.

Bărbat mort într-un avion, în timpul zborului. Tragedia a fost descoperită de ceilalți pasageri
Articolul anterior
Xenia Sobchak a postat un mesaj de ziua fiului său
Articolul următor