Meteorologii prognozează ploi cu caracter torențial în centrul și sudul țării

În a doua jumătate a zilei de astăzi, începând cu ora 13:00 și până joi dimineața, ora 06:00, meteorologii prognozează ploi puternice cu caracter torențial, grindină și descărcări electrice.

separator

Aversele vor cădea în special în centrul și sudul Moldovei. În următoarele zile, valorile termice vor înregistra o răcire ușoară a vremii. Datele meteo sunt oferite de către Serviciul Meteorologic de stat.

Primarul municipiului Cahul, decorat cu „Ordinul de Onoare”. Maia Sandu: A contribuit la confortul cahulenilor

Primarul municipiului Cahul Nicolae Dandiș a fost decorat cu „Ordinul de Onoare” de președinta Maia Sandu. Șefa statului i-a înmânat distincția în timpul unei vizite la Cahul. 

În vizita de lucru pe care a întreprins-o la Cahul, Președinta Maia Sandu s-a întâlnit cu mai mulți primari și consilieri din regiune. Șefa statului a subliniat că viitorul european al Republicii Moldova depinde, în primul rând, de implicarea fiecărui ales local și de munca acestuia la nivel local iar faptul că în acest raion, doar prin Programul „Satul european” au fost realizate proiecte de peste 84 de milioane de lei, este încurajator.

Orașul Cahul reprezintă un model de succes de dezvoltare locală sprijinită de Uniunea Europeană, îndeosebi de România. Aici au fost realizate mai multe proiecte pentru îmbunătățirea infrastructurii, aprovizionarea cu apă și canalizare sau renovarea instituțiilor de învățământ. Președinta Maia Sandu a apreciat munca depusă de edilul localității și a semnat un decret prin care îi conferă un titlu onorific.

„I-am mulțumit primarului Nicolae Dandiș pentru că, pe parcursul celor trei mandate consecutive, a contribuit la confortul cahulenilor. În semn de recunoștință, pentru promovarea reformelor și democrației la nivel local, i-am înmânat „Ordinul de Onoare” al Republicii Moldova”, a  precizat șefa statului. 

Studenți nemți din Berlin au efectuat o vizită la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău

În data de 14 martie 2024, un grup de 25 studenți masteranzi ai Universității Libere din Berlin au efectuat o vizită la UPSC, în baza acordului bilateral de cooperare, informează UPSC.md.

Obiectivul central al vizitei constă în efectuarea unui studiu comprehensiv despre transformările  sociale, economice, administrative și politice în procesul de aderare al Republicii Moldova la UE,  fiind analizate tendințele și schimbările de viziune și atitudine ale tinerilor, în mod aparte.

În acest sens, studenții germani au participat la un dialog deschis cu studenții  UPSC, în cadrul căruia au fost discutate diverse aspecte ale parcursului european al Republicii Moldova. Interesele lor fiind multidimensionale, dialogul s-a axat pe subiecte precum păstrarea intactă a unor monumente din perioada sovietică, rolul și importanța lor, implicarea activă a tinerilor în luarea deciziilor, apartenența la partide politice și impactul reformelor educaționale asupra schimbărilor societale. Declinul demografic și problema violenței stradale și instituționale a încins discuția în încercarea de a identifica și clasifica cauzele acestor fenomene, care se amplifică la nivel global.

Studenții germani se află în Republica Moldova grație sprijinului programului german de schimb academic DAAD și include efectuarea de vizite la diverse instituții ale Statului și întâlniri cu reprezentații acestora.

Volodimir Zelenski promite că Rusia va plăti pentru masacrul de acum doi ani, de la teatrul din Mariupol

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a dat asigurări sâmbătă că Rusia va plăti pentru masacrul pe care l-a provocat în urmă cu exact doi ani, când a bombardat Teatrul Dramatic din Mariupol, în regiunea ucraineană Doneţk (est), cu sute de civili înăuntru, inclusiv copii.

„Mariupol. Teatru Dramatic. Sintagma ‘copii’. Au trecut doi ani. Lumea trebuie să-şi amintească tot ce a făcut Rusia Ucrainei şi ucrainenilor, iar fiecare ucigaş rus trebuie tras la răspundere pentru acţiunile lui”, a scris preşedintele ucrainean pe reţeaua de socializare X.

„Ne vom asigura că sunt traşi la răspundere. Amintire veşnică tuturor oamenilor cărora teroarea rusă le-a luat viaţa”, a subliniat el.

La 16 martie 2022, aviaţia rusă a bombardat teatrul care fusese transformat într-un adăpost pentru aproximativ 600 de persoane, în ciuda literelor de-o şchioapă scrise în exteriorul clădirii care avertizau că înăuntru se află copii.

Potrivit diferitelor estimări, între 300 şi 600 de persoane au murit în atac, informează EFE, preluat de Agerpres.

Ombudsmanul ucrainean Dmitro Lubineţ a reamintit pe canalul său Telegram că teatrul era un centru de distribuţie a alimentelor şi a apei şi un punct de primire desemnat pentru evacuări.

„Civili ucraineni se ascundeau acolo de bombardamentele constante şi aşteptau evacuarea. Femei, copii, vârstnici, gravide şi lăuze cu bebeluşi evacuate din maternitate. Toţi au murit între dărâmături”, a rememorat el.

Ruşii au demolat ceea ce mai rămăsese din clădire după ce au ocupat oraşul în mai 2022 pentru „a ascunde urmele crimei” – potrivit lui Lubineţ – în acest oraş, care a fost asediat de trupele Kremlinului săptămâni la rând, provocând o catastrofă umanitară.

„Poţi distruge pereţii (clădirii), dar nu şi amintirea. Ne aducem aminte. Vor exista pedepse severe pentru toate crimele de război”, a subliniat ombudsmanul ucrainean.

Air Moldova reia mai multe curse regulate, însă nu toți pasagerii vor putea urca la bord
Articolul anterior
Emoții de tristețe pentru viitorii miri, care și-au programat nunta în această vară
Articolul următor