„Mi-am dat seama că erau ai noștri. Erau așteptați”. Reacția ucrainenilor din zonele eliberate, după ce au stat ascunși luni de zile în subsoluri

În localitățile eliberate de trupe ruse, ucrainenii povestesc despre momentele de bucurie și de speranță pe care le-au trăit atunci când au fost găsiți de soldații care i-au salvat de invadatori. După ce au stat luni de zile ascunși în subsoluri, vorbesc despre „o minune” și spun că nu au știut cum să reacționeze – să îi îmbrățișeze pe cei care i-au eliberat sau doar să le strângă mâna, scrie Digi24.

Printre ei este și Natalia, care a vorbit pentru BBC despre acest moment trăit atunci când rușii au fost forțați să fugă din satul ei, Novovoznesenske, din sudul Hersonului.

Rușii au ajuns acolo în 29 martie. Ceea ce nu au distrus, au furat, spune femeia. Au furat inclusiv furculițe și linguri, dar și pantofii din picioarele unui pensionar. „Erau o mulțime”, povestește femeia.

Momentul eliberării a venit în 2 septembrie. „Când au sosit forțele noastre armate, eram în subsol”, spune un bărbat. „Au întrebat, în ucraineană: „E cineva în viață?” și mi-am dat seama că erau ai noștri. Erau atât de frumoși, atât de frumoși, mai ales în comparație cu fasciștii. Nu știam ce să fac – dacă ar trebui să-i îmbrățișez sau să îi iau de mână? Am fost foarte fericit.”

Armata Ucrainei susține că i-a forțat pe ruși să se retragă din mai mult de 20 de orașe și sate în ultimele 24 de ore, a informat Statul Major Ucrainean: „Eliberarea localităților de sub invadatorii ruși în regiunile Harkiv și Donețk continuă. Așa cum a fost raportat anterior, în timpul retragerii, trupele rusești au abandonat rapid pozițiile lor și au fugit departe în teritoriile temporar ocupate sau în teritoriul Federației Ruse. Această situația persistă. Așa că, în ultima zi, ocupanții au luat bunuri și vehicule furate de la locuitorii din așezările Veliki Burluk and Dvoricina ale regiunii Harkiv. Forțele de apărare au reușit să înlăture inamicul din mai mult de 20 de așezări”.

„Armata rusă se grăbește să devină celebră ca fiind cea mai rapidă armată din lume (care fuge cel mai rapid – n.r.)”, a scris Andriy Yermak, șef de cabinet al președintelui Volodimir Zelenski, pe Twitter. De altfel, pe rețelele sociale au apărut numeroase imagini cu poziții ale Rusiei abandonate sau distruse și cu forțele ucrainene care își pun steagul în zonele recent eliberate.

Viteza – și amploarea – contraofensivei ucrainene i-a surprins pe ruși, dar și pe mulți ucraineni. „Aveam nevoie de o victorie puternică care să ne bucure. Se pare că există un efect de domino în Harkov. Însă, ei încă au arme și trupe pe teritoriul nostru. Oamenii știu cine le este vecin. Dar e mai puțină frică și mai multă încredere”, spune un ucrainean.

În iunie, în Donbas nu era niciun indiciu că forțele ucrainene ar putea fi capabile să lanseze un contraatac atât de puternic. „Este un miracol militar”, spune Mihail, un inginer IT în vârstă de 38 de ani.

„Minunea” a fost posibilă datorită armelor străine – inclusiv sisteme de lansare de rachete multiple cu rază lungă de acțiune. De asemenea, se pare că ucrainenii i-au depășit numeric pe ruși, în sudul Hersonului.

Sâmbătă, președintele Volodimir Zelenski a declarat că forțele armate ale țării sale și-au recuperat aproximativ 2.000 km pătrați (770 mile pătrate) de la începutul lunii septembrie. Duminică dimineață, armata a anunțat că este vorba despre 3.000 km pătrați. În ciuda progreselor recente ale Ucrainei, rușii încă dețin aproximativ o cincime din Ucraina – inclusiv orașul Herson. A fost primul oraș important ucrainean care a căzut după invazie și se află chiar la nord de peninsula Crimeea (deținută de Rusia din 2014). O femeie din zonă povestește pentru BBC că soldații ruși sunt mai puțin vizibili în cafenele și restaurante, dar că însă se teme, așa că va mai sta ascunsă în subsol  zile sau săptămâni, de teama unor atacuri. „Vreau să văd armata noastră aici și să le mulțumesc. Vreau să văd Victoria”, spune ea.

În Italia, un avion a fost distrus de fulger. Piloții au fost nevoiți să efectueze o aterizare de urgență

Un avion al companiei aeriene EasyJet a fost lovit de fulger în timpul unui zbor efectuat duminică, 25 septembrie 2022, provocând panică în rândul celor 90 de pasageri prezenți la bord.

Este prima dată în ultimii 15 ani când un avion este lovit de fulger în zbor, în Italia, relatează ziarul italian Corriere del Mezzogiorno.

Conform sursei citate, aeronava companiei EasyJet a decolat ieri de la Milano și se îndrepta spre Napoli, dar o furtună care s-a abătut asupra regiunii Campania a împiedicat-o să mai ajungă la destinație.

Un fulger, care a lovit o aripă a avionului în timpul zborului, i-a constrâns astfel pe piloți să devieze de la traseu și să efectueze o aterizare de urgență pe aeroportul Karol Wojtyla din Bari, în regiunea Puglia.

Din fericire, nici cei 90 de pasageri, și nici personalul de bord nu au fost răniți în timpul acestui incident, dar s-a creat panică mare în rândul acestora.

Pasagerii au fost transportați ulterior cu un autocar la Napoli, mai precizează sursa citată.

sursa

FOTO! Unde s-a ascuns Putin. Imagini cu palatul în care a fugit de ochii lumii și de unde dă ordine

În timp ce Rusia este un câmp de luptă între armată și familiile tinerilor chemați la mobilizare, Vladimir Putin stă ascuns de ochii lumii. Nu este la Kremlin, așa cum ar fi de așteptat, ci într-un palat uriaș unde se odihnește, potrivit presei internaționale, scrie digi24.ro.

Despre proprietatea unde stă ascuns Vladimir Putin sunt foarte puține informații publice. Există doar câteva fotografii care arată o clădire uriașă, pe care presa străină a numit-o palat, cu multe dormitoare cu o curte imensă. Casa se află la jumătatea distanței dintre Moscova și Sankt Petersburg, pe malul Lacului Valdai. Clădirea este definiția luxului. Dispune de un spa cu trei etaje, piscină, precum și un salon de înfrumusețare personal.

Potrivit Fundației Anticorupție, înființată de activistul rus Alexei Navalnîi, casa aceasta este locul favorit al lui Putin. Din alte informații furnizate publicului de aceeași sursă, se pare că locuința de lux nu este deținută în totalitate de președintele Rusiei, ci parțial ar fi și pe numele miliardarului Iuri Covalciuc, cunoscut drept bancherul personal al lui Putin.

O jurnalistă independentă, Farida Rustamova, susține că a aflat că Vladimir Putin intenționează să petreacă aici mai multe zile și că ar fi preînregistrat mai multe videoclipuri care vor fi lansate public. Încearcă în acest fel președintele Rusiei să mascheze lipsa din fața publicului.

Aceeași sursă spune că președintele și-a odihnit „trupul și sufletul” la complexul de lux.

Rusia l-a expulzat pe consulul Japoniei la Vladivostok. Ce informații ”secrete” ar fi divulgat diplomatul

Agenția de securitate a Rusiei (FSB) a anunțat luni, 26 septembrie, că a reținut un consul japonez în orașul-port Vladivostok, pentru presupus spionaj și i-a ordonat să părăsească țara, au declarat agențiile de presă ruse, scrie ziare.com.

FSB a declarat că consulul a fost declarat persona non grata după ce a fost prins „în flagrant” primind informații secrete despre efectul sancțiunilor occidentale asupra situației economice din Extremul Orient al Rusiei.

Agenții ruși spun că informațiile clasificate, care priveau și cooperarea Rusiei cu o țară din Asia-Pacific fără nume, au fost obținute în schimbul unei „recompense monetare”.

Rusia a protestat în fața Japoniei, au declarat agențiile citate de FSB. Nu a existat nicio reacție imediată de la Tokyo.

Prințul Harry, mesaj după moartea bunicii sale
Articolul anterior
Ministrul Energiei din Elveția recomandă dușul în doi: „Este o perioadă dificilă pentru toată lumea”
Articolul următor