„Mi-am dat seama că erau ai noștri. Erau așteptați”. Reacția ucrainenilor din zonele eliberate, după ce au stat ascunși luni de zile în subsoluri

În localitățile eliberate de trupe ruse, ucrainenii povestesc despre momentele de bucurie și de speranță pe care le-au trăit atunci când au fost găsiți de soldații care i-au salvat de invadatori. După ce au stat luni de zile ascunși în subsoluri, vorbesc despre „o minune” și spun că nu au știut cum să reacționeze – să îi îmbrățișeze pe cei care i-au eliberat sau doar să le strângă mâna, scrie Digi24.

Printre ei este și Natalia, care a vorbit pentru BBC despre acest moment trăit atunci când rușii au fost forțați să fugă din satul ei, Novovoznesenske, din sudul Hersonului.

Rușii au ajuns acolo în 29 martie. Ceea ce nu au distrus, au furat, spune femeia. Au furat inclusiv furculițe și linguri, dar și pantofii din picioarele unui pensionar. „Erau o mulțime”, povestește femeia.

Momentul eliberării a venit în 2 septembrie. „Când au sosit forțele noastre armate, eram în subsol”, spune un bărbat. „Au întrebat, în ucraineană: „E cineva în viață?” și mi-am dat seama că erau ai noștri. Erau atât de frumoși, atât de frumoși, mai ales în comparație cu fasciștii. Nu știam ce să fac – dacă ar trebui să-i îmbrățișez sau să îi iau de mână? Am fost foarte fericit.”

Armata Ucrainei susține că i-a forțat pe ruși să se retragă din mai mult de 20 de orașe și sate în ultimele 24 de ore, a informat Statul Major Ucrainean: „Eliberarea localităților de sub invadatorii ruși în regiunile Harkiv și Donețk continuă. Așa cum a fost raportat anterior, în timpul retragerii, trupele rusești au abandonat rapid pozițiile lor și au fugit departe în teritoriile temporar ocupate sau în teritoriul Federației Ruse. Această situația persistă. Așa că, în ultima zi, ocupanții au luat bunuri și vehicule furate de la locuitorii din așezările Veliki Burluk and Dvoricina ale regiunii Harkiv. Forțele de apărare au reușit să înlăture inamicul din mai mult de 20 de așezări”.

„Armata rusă se grăbește să devină celebră ca fiind cea mai rapidă armată din lume (care fuge cel mai rapid – n.r.)”, a scris Andriy Yermak, șef de cabinet al președintelui Volodimir Zelenski, pe Twitter. De altfel, pe rețelele sociale au apărut numeroase imagini cu poziții ale Rusiei abandonate sau distruse și cu forțele ucrainene care își pun steagul în zonele recent eliberate.

Viteza – și amploarea – contraofensivei ucrainene i-a surprins pe ruși, dar și pe mulți ucraineni. „Aveam nevoie de o victorie puternică care să ne bucure. Se pare că există un efect de domino în Harkov. Însă, ei încă au arme și trupe pe teritoriul nostru. Oamenii știu cine le este vecin. Dar e mai puțină frică și mai multă încredere”, spune un ucrainean.

În iunie, în Donbas nu era niciun indiciu că forțele ucrainene ar putea fi capabile să lanseze un contraatac atât de puternic. „Este un miracol militar”, spune Mihail, un inginer IT în vârstă de 38 de ani.

„Minunea” a fost posibilă datorită armelor străine – inclusiv sisteme de lansare de rachete multiple cu rază lungă de acțiune. De asemenea, se pare că ucrainenii i-au depășit numeric pe ruși, în sudul Hersonului.

Sâmbătă, președintele Volodimir Zelenski a declarat că forțele armate ale țării sale și-au recuperat aproximativ 2.000 km pătrați (770 mile pătrate) de la începutul lunii septembrie. Duminică dimineață, armata a anunțat că este vorba despre 3.000 km pătrați. În ciuda progreselor recente ale Ucrainei, rușii încă dețin aproximativ o cincime din Ucraina – inclusiv orașul Herson. A fost primul oraș important ucrainean care a căzut după invazie și se află chiar la nord de peninsula Crimeea (deținută de Rusia din 2014). O femeie din zonă povestește pentru BBC că soldații ruși sunt mai puțin vizibili în cafenele și restaurante, dar că însă se teme, așa că va mai sta ascunsă în subsol  zile sau săptămâni, de teama unor atacuri. „Vreau să văd armata noastră aici și să le mulțumesc. Vreau să văd Victoria”, spune ea.

3,5 milioane de euro vor fi investite la Universitatea de Stat din Moldova

3,5 milioane de euro vor fi investite la Universitatea de Stat din Moldova pentru modernizarea procesului didactic şi îmbunătăţirea abilităţilor practice ale studenţilor. Astăzi au fost lansate cele şase subproiecte, finanţate cu aceşti bani, care fac parte din Proiectul „Învățământul Superior din Moldova”, implementat de Ministerul Educaţiei şi Cercetării din Republica Moldova și finanțat de Banca Mondială, scrie tvrmoldova.md.

ANGELA LIS, manager proiect: Deci, titlul acestui subproiect este: Crearea unui Cluster educaţional-ştiinţific pentru suportul biotehnologiilor moderne în economia naţională. Bugetul pentru acest proiect este 249 mii de euro şi vizează domeniul ingineriei şi activităţi inginereşti.

VITALIE SOCHIRCĂ, manager proiect: Modernizarea procesului didactic în domeniul ştiinţelor biologice, fizice şi ale mediului în contextul rigorilor pieţei muncii. De ce? Deoarece conexiunea cu piaţa muncii este încă insuficientă. Din resursele financiare alocate acestor proiecte se vor cumpăra echipamente de laborator, echipamente tehnice, mobilier şi servicii.

IGOR ŞAROV, rector, Universitatea de Stat din Moldova: Ritmul cu care se implementează activităţile din runda a doua ne permite să afirmăm cu certitudine că cele 6 sub proiecte vor fi implementate în termeni stabiliţi, până la data de 15 septembrie, anul 2025. Unele dintre aceste proiecte vor fi finalizate înainte de termen.

DAN PERCIUN, ministrul Educaţiei şi Cercetării din Moldova: Alături de colegii de la Banca Mondială noi mizăm pe faptul că o să reuşim să extindem proiectul existent cu încă 30 de milioane de euro, bani care ar trebui să fie disponibili în anul 2025, o parte care la fel vor merge în instituţiile de învăţământ superior şi inclusiv spre USM. Învăţământul superior din RM merită investiţiile acestea şi este nevoie de suport adiţional.

ION GONŢA, reprezentant, Oficiul Băncii Mondiale în Republica Moldova: Banca Mondială va continua să sprijine sectorul învăţământului superior din Moldova şi este important ca prin acest tip de investiţii şi intervenţii să contribuim la creşterea calităţii capitalului uman în ţară, dar şi creşterea economică.

Universitatea de Stat din Moldova este una din cele cinci instituții care au primit granturi în cadrul proiectului „Învățământul Superior din Moldova”. Valoarea totală a investițiilor va depăşi 10 milioane de euro.

O bombă a fost depistată în localitatea Tomai, raionul Leova

Geniștii din Batalionul de Geniu „Codru” au neutralizat o bombă de aruncător, calibru 81 mm, depistată în localitatea Tomai, raionul Leova, scrie tvrmoldova.md.

Potrivit Ministerului Apărării, în urma cercetărilor, echipa de deminare a constatat că obiectul exploziv era din perioada celui de-al Doilea Război Mondial, acesta fiind descoperit de localnici în timpul lucrărilor agricole.

Bomba a fost distrusă în condiții de maximă siguranță, potrivit informațiilor oferite de Batalionul de Geniu „Codru”.

Certificatul de naștere pe suport de hârtie își va pierde statutul

Certificatul medical constatator al nașterii urmează să fie eliminat în varianta pe suport de hârtie. Potrivit unui proiect de lege, prezentat pentru consultări publice, certificatul medical constatator al nașterii se va întocmi doar în format electronic, cu posibilitatea imprimării acestuia pe suport de hârtie, fără semne de protecție, în caz de necesitate sau la solicitare, scrie bizlaw.md.

Actul de naștere pe suport de hârtie își va pierde statutul de document primar.

Cu toate acestea, modelul nou de prestare a serviciului de înregistrare a nașterii, oferă opțional posibilitatea imprimării pe suport de hârtie a înregistrărilor electronice a nașterii la nivel central, cu titlu de arhivare pentru recuperare în cazul unei eventuale distrugeri, unde mai multe înregistrări vor fi imprimate pe hârtie A4, în formă tabelară, citibilă de mașini (machine-readable), cu sau fără participarea factorului uman.

De asemenea, se propune excluderea necesității prezentării documentelor necesare pentru înregistrarea nașterii, care pot fi identificate/verificate în sistemele informaționale de domeniu (documente de stare civilă eliberate în baza actelor de stare civilă înregistrate și aflate la păstrare în Departamentul stare civilă, acte de identitate din sistemul de documentare a cetățenilor Republicii Moldova).

Unul din elementele de bază ale re-ingineriei acestui serviciu îl constituie excluderea aplicării principiului teritorialității la prestarea serviciului de înregistrare a nașterii. Astfel, înregistrarea naşterii se va face de autoritatea abilitată să înregistreze faptul de stare civilă, indiferent de locul unde s-a produs naşterea sau îşi au domiciliul părinţii copilului.

Înregistrarea electronică a faptului nașterii va avea loc în baza Declarației de naștere, care va putea fi depusă fizic sau online, în temeiul: certificatului electronic medical constatator al nașterii, înregistrat de unitatea medico-sanitară publică sau privată în care a avut loc naşterea; certificatului medical constatator al nașterii pe suport de hârtie emis de autoritățile competente din alte state; procesului-verbal şi certificatul electronic medical constatator al nașterii prin care se constată sexul şi vârsta copilului – în cazul înregistrării naşterii unui copil găsit sau hotărârii instanței de judecată cu privire la constatarea faptului nașterii de către o anumită femeie.

În același timp, se propune reducerea termenului de declarare a nașterii copilului de la trei luni la o lună din ziua nașterii copilului.

Prințul Harry, mesaj după moartea bunicii sale
Articolul anterior
Ministrul Energiei din Elveția recomandă dușul în doi: „Este o perioadă dificilă pentru toată lumea”
Articolul următor