Michelle şi Barack Obama revin la Casa Albă

Fostul cuplu prezidenţial american Barack şi Michelle Obama va reveni miercuri la Casa Albă pentru a asista la ceremonia de dezvelire a portretelor lor oficiale, găzduită de actualul preşedinte american, democratul Joe Biden, la aproximativ cinci ani după ce fostul cuplu prezidenţial a părăsit această reşedinţă din Washington, informează Reuters, potrivit agerpres.ro.

Soţii Obama, care au rămas foarte populari după plecarea lor de la Casa Albă, nu au avut parte de această ceremonie tradiţională în timpul mandatului preşedintelui republican Donald Trump.

Donald Trump, încă dinainte să câştige alegerile din 2016 şi să preia funcţia de preşedinte de la Barack Obama în 2017, era deja de mult timp un susţinător al „mişcării birther” – alcătuită din adepţi ai teoriilor conspiraţiei şi care susţineau în mod fals că fostul preşedinte Obama nu s-ar fi născut în Statele Unite.

Un purtător de cuvânt al soţilor Obama nu a dorit să facă declaraţii despre durata ceremoniei de dezvelire a portretelor oficiale.

Stewart McLaurin, preşedintele Asociaţiei de Istorie de la Casa Albă, a spus că nu există o procedură oficială în privinţa portretelor oficiale. „Depinde cu adevărat de preşedintele în funcţie la Casa Albă şi de fostul preşedinte imortalizat în portret să stabilească momentul exact al ceremoniei, însă nu există un calendar prestabilit”, a precizat el.

Soţii Obama i-au primit la Casa Albă pe fostul preşedinte George W. Bush şi pe soţia acestuia, Laura Bush, la ceremonia lor de dezvelire a portretelor oficiale, organizată în 2012, în timpul primului mandat al lui Barack Obama.

De această dată, soţii Obama vor fi primiţi de fostul vicepreşedinte Joe Biden, devenit actualul preşedinte al Statelor Unite, şi de soţia sa, Jill Biden. Soţii Obama şi Biden au devenit prieteni apropiaţi în timpul celor două mandate ale lui Barack Obama, trecând împreună prin suişuri şi coborâşuri în vieţile lor profesionale şi personale, marcate inclusiv de decesul unuia dintre fiii cuplului Biden, Beau, care a murit din cauza unui cancer.

„De-a lungul celor opt ani petrecuţi împreună în funcţiile lor publice, s-a format un parteneriat solid între cei doi politicieni prin intermediul suişurilor şi coborâşurilor din activităţile şi vieţile lor”, a declarat marţi secretarul de presă de la Casa Albă, Karine Jean-Pierre.

Actualul preşedinte şi prima doamnă a Statelor Unite s-au declarat onoraţi să găzduiască această ceremonie de dezvelire a portretelor soţilor Obama, „care vor fi expuse pe pereţii de la Casa Albă pentru totdeauna ca o amintire a puterii pe care le au speranţa şi schimbarea”, a adăugat ea.

Ceremonia a fost programată să înceapă la ora locală 13:30 în Salonul de Est al Casei Albe.

Aceasta va fi cea de-a doua revenire a fostului preşedinte democrat, foarte popular în tabăra sa, la fosta sa reşedinţă din 1600 Pennsylvania Avenue.

În aprilie, Barack Obama a avut o apariţie foarte mediatizată atunci când a participat la un eveniment public dedicat cheltuielilor din sănătate, ocazie pentru el şi Joe Biden să-şi afişeze din nou camaraderia.

Tradiţia din Statele Unite cere ca preşedintele în exerciţiu să-şi invite predecesorul şi pe soţia acestuia cu ocazia dezvelirii oficiale a portretelor lor la Casa Albă.

Republicanul Donald Trump, care a renunţat la numeroase uzanţe protocolare de acest fel şi care l-a atacat de multe ori pe predecesorul său, nu a respectat însă această tradiţie.

De altfel, potrivit media americane, administraţia Trump a mutat portretele oficiale ale lui Bill Clinton şi George W. Bush.

Expuse în holul de intrare de la Casa Albă, aşa cum cere uzanţa ca locurile cele mai bune să fie lăsate ultimilor doi ocupanţi ai fotoliului de preşedinte, portretele lui Clinton şi Bush jr. fuseseră exilate de Trump într-o încăpere puţin folosită a reşedinţei prezidenţiale americane.

În ceea ce priveşte portretele „Primelor Doamne”, acestea decorează un lung culoar situat la parterul Casei Albe.

Franța: Un miliardar rus sancționat câștigă în instanță dreptul de a-și folosi iahtul pe Coasta de Azur. I se vor plăti și daune

Un tribunal francez a ordonat miercuri agenției vamale a țării să elibereze un iaht confiscat, deținut de un miliardar rus afectat de sancțiuni europene, din cauza unor erori de procedură comise în timpul confiscării navei, scrie Reuters.

Agenții vamali au confiscat iahtul „La Petite Ourse”, de 27 de metri, la 16 martie, după ce proprietarul său, Alexey Kuzmichev, unul dintre principalii acționari ai băncii rusești Alfa Bank, a fost sancționat de UE în martie pentru legăturile sale cu președintele Vladimir Putin.

Curtea de Apel din Paris a decis că ofițerii vamali nu au urmat procedurile corecte atunci când au abordat nava, care era ancorată în orașul Antibes de pe Coasta de Azur.

Agenții au invocat o anchetă de fraudă atunci când s-au prezentat la autoritățile de pe șantierul naval, ceea ce, conform legislației franceze, permite vămii să percheziționeze o navă.

Hotărârea subliniază provocările cu care se confruntă națiunile europene în ceea ce privește înghețarea activelor oligarhilor ruși.

Kuzmichev a dat în judecată autoritățile franceze în încercarea de a recâștiga accesul la cele două iahturi ale sale deținute în Franța, La Petite Ourse și La Petite Ourse II.

În calitate de persoană sancționată ale cărei active sunt înghețate, lui Kuzmichev îi este în continuare interzis să scoată La Petite Ourse din apele teritoriale franceze, dar acum i se permite să aibă acces la iaht și să îl folosească în apele franceze, a declarat avocatul său.

„În interiorul [Franței], i se permite să se deplaseze, fie că este pe jos, pe cal, cu mașina sau cu barca”, a declarat avocatul Philippe Blanchetier.

De asemenea, instanța a dispus ca vameșii francezi să-i plătească magnatului 10.000 de euro drept despăgubiri.

O instanță din Rouen se va pronunța la o dată ulterioară cu privire la cea de-a doua navă, La Petite Ourse II, ancorată la Cannes.

sursa

Descoperire macabră în satele eliberate din Ucraina: o cutie cu dinți de aur smulși de ruși de la prizonieri

O descoperire macabră a fost făcută într-un sat din apropiere de Izium, în regiunea Harkov, eliberat recent de sub ocupația rușilor. Trupele ucrainene au găsit într-un subsol folosit pe post de cameră de tortură dovezi ale chinurilor la care au fost supuși prizonierii rușilor, indiferent că erau civili sau soldați. Cea mai șocantă probă a atrocităților petrecute acolo este o cutie cu dinți de aur smulși de la prizonieri. „Un mini Auschwitz”, a comentat Ministerul ucrainean al Apărării.

„Vecinii auzeau în continuu urlete venite dintr-acolo. Anchetatorii au descoperit o cameră de tortură înfiorătoare în satul Piski-Radkivski”, a scris pe Facebook Serhii Bolvinov, polițist din Harkov, care a participat la misiune, notează Digi24.ro.

El spune că poliția a obținut informații de la colaboratorii rușilor și de la localnici, care, după eliberare, le-au indicat că subsolul unei case din sat a fost transformat în cameră de tortură, unde au fost torturați atât civili, cât și polițiști și soldați luați prizonieri. O metodă de tortură era îngroparea victimei în pământ, cu masca de gaz pe figură, în timp ce era acoperit cu o cârpă care ardea mocnit, potrivit polițistului, care a pozat masca de gaz folosită de torționari.

Cea mai șocantă descoperire a fost o cutie din plastic umplută cu dinți de aur smulși de la prizonieri.

„Un mini Auschwitz”, a comentat Ministerul ucrainean al Apărării imaginile, trimitere la practica naziștilor de a lua toate bijuteriile și obiectele de preț, inclusiv dinții de aur, de la evreii care sfârșeau în camerele de gazare și apoi la crematoriu.

„Câte vom mai găsi în Ucraina ocupată?”, a întrebat ministerul de la Kiev.

În filmarea polițistului Serhii Bolvinov apare, la un moment dat, și o plăcuță de identificare a unui soldat ucrainean.

Soldații ucraineni găsesc tot mai multe camere de tortură în care au fost ținuți și „interogați” prizonierii de război luați de ruși.

Unii dintre ei au povestit prin ce au trecut, însă imaginile filmate în aceste încăperi vorbesc de la sine despre condițiile pe care au trebuit să le îndure prizonierii.

Patru avioane rusești au intrat în spațiul aerian al Poloniei și Suediei

Patru avioane de luptă rusești au intrat miercuri în spațiul aerian european, ceea ce a determinat un răspuns din partea forțelor italiene, care asigură poliția aeriană din partea NATO.

Economica.net - Franţa va trimite o fregată în Marea Neagră şi are  programate zboruri cu avionul de luptă Rafale - Economica.net

Avioane Eurofighter italiene au fost mobilizate rapid pentru a intercepta aeronavele de luptă rusești care intraseră în spațiul polonez și suedez. Aparatele rusești au fost forțate să reintre în spațiul aerian rusesc, mai precis al enclavei Kaliningrad, precizează forțele aeriene italiene într-o postare pe Twitter, transmite digi24.ro.

Matthias Eichenlaub, ofițer de presă al NATO, a declarat pentru „Newsweek” că Italia asigură misiunea de poliție aeriană a Alianței în regiunea baltică. El a mai spus că avioanele NATO din această regiune „interceptează în mod regulat avioane militare rusești care nu respectă regulile internaționale de siguranță aeriană”.

Incidentul survine într-un moment de tensiuni ridicate între Rusia, pe de o parte, și Occident și Ucraina, pe de altă parte.

Elton John o susține pe Britney Spears. Cântărețul a colaborat cu ea pentru a o ajuta să-și recapete încrederea
Articolul anterior
Nunta s-a terminat, dar magia abia începe! Imagini noi de la căsătoria lui Ben Affleck și Jennifer Lopez: „Pentru noi a fost momentul perfect”
Articolul următor