Mihai Dolgan și familia sa au trecut prin negura deportărilor: „M-a trezit plânsul Mariei…”

Regretatul compozitor și interpret Mihai Dolgan, în anul 1949 a fost deportat cu părinții în Siberia. Cel care avea să devină un mare artist a revenit în țară prin anii ’56. Ieri, Basarabia a marcat îndoliată 71 de ani de la începutul celui de-al doilea val de deportări în Siberia. Pagina de facebook ,,Mihai Dolgan” a relatat câteva fragmente din cartea „De ce au plâns ghitarele“.

separator

„Vesnica memorie Maria Amortitu, Andrei Amortitu, Mihai Dolgan…
Acestea sunt cateva crampee din drama deportarii familiei Dolgan, imortalizate de catre Mihai Stefan Poiata in cartea „De ce au plans ghitarele“…

In fiecare an pe data de 6 iulie, Mama Maria sora lui Mihai Dolgan, asa ii ziceau cei din familie venea la Chisinau unde participa la intrunirea cu familiie deportatilor ramasi in viata si lasa o floare la monumentul Deportatilor, in memoria celor care nu mai sunt in viata. Venea in fiecare an, negresit, inconjurata de familie si rude, depanau amintiri… Astazi au ramas doar amintirile, acum o luna Mama Maria s-a reunit cu Tata Andrei si Mihai Dologan in ceruri, iar noi le vom purta drama deportarii in suflet si ii vom pomeni cu drag!

Vesnica amintire celor care au trecut prin chinurile deportarii in Siberia, sa ne amintim de ei mereu si sa condamnam nedreptatile acelui regim nemilos!”, se arată pe pagina de Facebook Mihai Dolgan.

Aici au mai fost publicate povestirile lui Mihai Dolgan și a surorii sale, Maria Amorțitu (Dolgan).

Tatăl lor – Vasile Dolgan, la 18 iunie 1949, a fost arestat, apoi judecat și trimis să-și ispășească pedeapsa – 25 de ani pentru săvârșirea y unui „act terorist antisovietic”, în „Lagărul Stepnoi” din Karaganda.

În noaptea de 6 spre 7 iulie 1949, când a început Operația „Iug”, Vasile Dolgan, deci nu era acasă. Iar mama lor, Zinovia – la recomandarea unei nănașe, s-a ascuns, căci credeau că nu vor „ridica” pe cei mici, dacă nu vor fi părinții.

Mihai Dolgan a povestit, pentru sursa citată: „M-a trezit plânsul Mariei, sora mea, care era mai mare cu cinci ani. M-am sculat buimatic. Mama nu era, iar din Maria nu am putut scoate niciun cuvânt, era speriață și ea. Mai apoi am aflat că mama îi spusese surorii: „Dacă o să vină, tu să plângi și să spui că trebuie să duci vitele la cireadă și să fugi, că ei nu să ia copii”. Așa a și făcut. M-am trezit și o început să plângă”.

Mai jos, urmăriți mai multe din amintirile familiei relatate pe paginile cărții „De ce au plâns ghitarele”:

Val de nemulțumiri în mediul online după anunțarea compensațiilor

După ce marți, 10 decembrie, au fost anunțate compensațiile pentru cei care au solicitat ajutor din partea statului în perioada rece a anului, astăzi, mediul online abundă în postări, prin care oamenii se plâng de faptul că nu au fost evaluați corect, scrie libertv.md.

Mai mult, unii spun că deși au venituri modeste, au fost încadrați în categoria “non-vulnerabili”.

Un exemplu este o familie cu doi copii mici, care a primit 310 lei compensație, deși factura la gaz a ajuns la 1.800 de lei. O altă familie, formată din trei persoane, dintre care două cu dizabilități, a scris că a primit 300 de lei drept compensație. Într-o situație similară, o familie cu trei copii, unul având dizabilitate severă, se întreabă cum să gestioneze facturile de mii de lei dintr-un venit lunar de 11.000 de lei, în condițiile în care compensația este de doar 300 de lei.

Alexei Buzu a declarat că nemulțumirile sunt normale într-un program care implică peste 700.000 de gospodării.

„Acum, este o reacție firească. Această reacție am observat-o și în anii precedenți. Trebuie să înțelegem că atunci când avem peste 700 de mii de gospodării înregistrate, vorbim de aproximativ 1 milion 400 mii de cetățeni, chiar și 2-3% din aceștia, dacă sunt nemulțumiți, au anumite neclarități, este un număr destul de semnificativ. De aceea, reiterez, noi suntem gata să discutăm, să clarificăm fiecare cetățean care are anumite întrebări, neclarități, suspiciuni. Să ne contacteze la Lina Verde 080005000, să ne scrie pe support@compensatii.gov.md,” a menționat oficialul.

Alexei Buzu a mai specificat că pentru luna decembrie, compensațiile pentru consumatorii de gaz vor crește pentru a reflecta și majorarea de tarif.

Cine este avocatul reținut pentru mită grasă 

Avocatul reținut în dosarul de „trafic de influență în circumstanțe agravante” cu mită de zeci de mii de euro și care se află acum în izolatorul Centrului Național Anticorupție este fostul procuror Nicu Șendrea, au declarat pentru unimedia.info surse din cadrul anchetei.

Nicu Șendrea și-a luat licența de avocat în 2021.

Până atunci, acesta a fost procuror raional, apoi municipal.

Nicu Șendrea a devenit cunoscut opiniei publice după altercațiile cu activistul Pavel Grigoriuc, soldate cu spitalizarea procurorului, actual avocat și un dosar penal pe cealaltă parte a conflictului.

În 2017, presa scria că Șendrea ar fi fost protejat de un adjunct al Procurorului General, iar averea  acestuia s-ar fi îmbunătățit semnificativ în acea perioadă.

Cadavrul unui bărbat, dat dispărut, găsit într-un iaz din satul Mărinești

Cadavrul unui bărbat de 39 de ani, locuitor al satului Mărinești, a fost descoperit pe 10 decembrie în iazul din extravilanul localității. Potrivit Inspectoratului de Poliție Sângerei, victima era dată dispărută și era căutată de autorități, scrie nordnews.md.

La fața locului s-au deplasat polițiștii, care au constatat preliminar că trupul neînsuflețit nu prezenta urme de violență. Cadavrul a fost transportat la expertiza medico-legală pentru a stabili cauza exactă a decesului.

Deocamdată, nu se cunosc alte detalii despre împrejurările tragediei, iar poliția continuă investigațiile.

Gelul cu Aloe Vera – aliatul împotriva arsurilor solare, pișcăturilor de țânțari și altor afecțiuni ale pielii
Articolul anterior
Raport CCF/HHC Moldova: 48% dintre familiile cu copii de vârstă școlară nu au putut să le asigure acces la educația online în perioada de carantină
Articolul următor