Mii de atleți din mai multe țări ale lumii și-au dat întâlnire la Maratonul Internațional Chișinău

Mai multe străzi din centrul Chişinăului s-au transformat astăzi în piste de alergare pentru mii de atleţi, amatori sau profesionişti, care au participat la un maraton internaţional caritabil. La una din cele patru curse au concurat şi mulţi alergători din străinătate, care au fost încântaţi de felul în care au fost primiţi în Republica Moldova.

O parte din banii strânşi merg la refugiaţii ucraineni.

Fiecare participant a avut posibilitatea să-şi aleagă traseul pe care vrea să îl parcurgă, alergând 5km, 10km, 21 km sau 42 de km.

Aproximativ 10 mii de sportivi amatori şi profesionişti s-au aliniat  dimineaţă la linia de start a maratonului caritabil, în Piaţa Marii Adunări Naţionale. Ei şi-au încercat rezistenţa şi voinţa la curse de 5, 10, 21 și 42 de km.

Alexandru Nicolenco este din satul Victorovca, raionul Cantemir, şi a parcurs dinstanţa de 10 kilometri. Are 63 de ani şi este unul dintre cei mai vârstnici participanţi, transmite www.tvrmoldova.md.

ALEXANDRU NICOLENCO, participant: „Din 12 septembrie anul trecut am început să mă antrenez. Mi-am pus un scop, am în plan în cinci ani să particip la 42 de kilometri.”

Unii participanţi s-au remarcat imediat printre ceilalţi alergători, datorită costumaţiei haioase.

La cursă au luat parte mulţi alergători străini, printre care şi şeful misiunii USAID în Republica Moldova, Scott Hocklander.

SCOTT HOCKLANDER, şeful misiunii USAID, Republica Moldova: „Iată medalia mea, am fost uimit să văd energia extraordinară a oamenilor. De-a lungul traseului, atât de mulţi oameni au venit să-i încurajeze pe alergători.”

EMIL IZMAILOV, atlet, Azerbaidjan: „ În Republica Moldova nu am fost niciodată. Sunt aici pentru prima dată. Mi-a plăcut mult totul. Sunt plăcut surprins. Oamenii sunt liniştiţi, foarte ospitalieri.”

În Piaţa Marii Adunări Naţionale au fost amenajate mai multe zone pentru odihnă şi hidratare.

NICOLAE BOICO, reporter TVR MOLDOVA: „Dupa linia de finish, participantii la maraton primesc fructe si apă. De asemenea, pentru a-și recupera forțele cît mai repede, sportivii pot apela la serviciile maseurilor, oferite într-o zonă special amenajată.”

Din banii strânşi din taxele de participare, o parte va ajunge la refugiaţii ucraineni care şi-a găsit în Republica Moldova a doua casă.  

VLADIMIR CABÎŞ, organizator: „Avem un context politic care s-a creat în acest an, şi este important să susţinem vecinii noştri. Suntem o ţară mica, dar cu inimă mare.”

Cei mai mulţi dintre participanţii la maraton au primit medalii iar sportivii care au urcat pe podium au fost recompensaţi cu premii în bani şi cupe. Evenimentul sportiv s-a desfăşurat timp de două zile, ieri fiind ziua dedicată copiilor. Maratonul caritabil de la Chişinău a ajuns la a 8-a ediţie.

Focul care arde neîncetat de 4.000 de ani. Nu se stinge nici când plouă sau ninge

„Muntele care arde”, aflat în peninsula Absheron din Azerbaidjan, a primit acest nume din cauza unui foc care arde neîncetat, relatează CNN.

Burning mountain in Yanar Dag, near Baku. Azerbaijan.

„Acest foc arde de 4.000 de ani și nu s-a stins niciodată. Nici chiar ploaia, zăpada, vântul nu îl sting”, spune spune Alieva Rahila, ghid turistic la versantul Yanar Dag.

Efect secundar al rezervelor abundente de gaze naturale ale țării, care uneori se ajung la suprafață, Yanar Dag este unul dintre numeroasele focuri alimentate din subteran și care i-au fascinat și înspăimântat pe oameni de-a lungul mileniilor.

Exploratorul venețian Marco Polo a scris despre fenomenul misterios când a trecut prin Azerbaidjan în secolul al XIII-lea. Alți comercianți de pe Drumul Mătăsii au adus veștile despre flăcări în călătoriile lor prin alte țări.

Acesta este motivul pentru care țara și-a câștigat supranumele de „țara focului”.

Astfel de focuri au fost numeroase în Azerbaidjan, dar pentru că au dus la o reducere a presiunii gazului în subteran, interferând cu extracția comercială a gazelor, majoritatea au fost stinse.

Yanar Dag este unul dintre puținele exemple rămase și poate cel mai impresionant.

La un moment dat, a jucat un rol cheie în vechea religie zoroastriană, care a fost fondată în Iran și a înflorit în Azerbaidjan în mileniul 1 î.Hr.

Pentru zoroastrieni, focul era o legătură între oameni și lumea supranaturală și un mediu prin care se pot dobândi înțelegerea și înțelepciunea spirituală. Este purificator și susține viața și este o parte importantă a ritualului religios.

Astăzi, cei mai mulți turiști care ajung la Yanar Dag vin mai degrabă pentru spectacol decât pentru împlinire religioasă.

Experiența este cea mai impresionantă noaptea sau iarna. Când ninge, fulgii se dizolvă în aer fără să atingă pământul, spune Rahila.

Yanar Dag, the burning mountain, in Baku Azerbaijan, a continuing natural gas fire showing the deposits below ground
Yanar Dag
Burning mountain, Yanar Dag, Azerbaijan
Yanar Dag, the burning mountain, in Baku Azerbaijan, a continuing natural gas fire showing the deposits below ground, cold tourists getting close
Yanar Dag

Incident în vamă: O femeie din Ucraina a intrat cu mașina în ghereta de control a polițiștilor

Incident la granița României cu Ucraina, în punctul de trecere al frontierei din Vicovu de Sus. O femeie din Ucraina a intrat cu mașina în ghereta de control a polițiștilor de frontieră.

pompieri langa o masina implicata in accident

Aceasta a vrut să ajungă în România, dar polițiștii au observat că mașina nu era în regulă din punct de vedere tehnic pentru a circula în siguranță. I s-a permis accesul, dar fără autoturism, așa că a hotărât să întoarcă mașina și să revină în Ucraina, conform Digi24.ro.

A fost momentul în care sa lovit ghereta cu mașina. Din fericire, nimeni nu a fost rănit. Polițiștii au deschis dosar penal pentru distrugere.

SMS-ul a împlinit 30 de ani. Primul mesaj a fost citit de pe un telefon care cântărea peste două kilograme

S-au împlinit 30 de ani de când a fost trimis primul SMS, un mesaj test care conţinea urarea: „Crăciun fericit!” şi care a fost recepţionat pe un telefon mobil care cântărea două kilograme şi 100 de grame, scrie BBC.

Primul SMS

SMS-ul a fost trimis de pe un computer de angajatul britanic al unei firme de telefonie către şeful său, posesorul unui dispozitiv mobil de tip Orbitel 901, care se afla la o petrecere de Crăciun şi care nu a răspuns.

Mesajul, însă, devenit faimos între timp, a fost vândut, anul trecut, la licitaţie, sub forma unui token nefungibil (NFT) cu suma de 132.680 de euro.

SMS

Tehnologia SMS a început să fie dezvoltată încă din anii ’80, însă primul mesaj a fost trimis pe 3 decembrie 1992.

Obiceiul de a trimite mesaje scrise, de pe telefon, în locul apelurilor vocale, a prins, îşi aminteşte Nigel Linge, profesor de telecomunicaţii la Universitatea din Salford, chiar dacă tastaturile de tip „qwerty”, pe telefoane, erau rare.

„Telefoanele mobile erau proiectate pentru apeluri vocale şi pentru primirea mesajelor, nu pentru scrierea lor”, spune acesta.

Oamenii s-au obişnuit însă repede cu sistemul de scriere de pe o tastatură numerică, care presupunea apăsarea în mod repetat a unei taste pentru a ajunge la o literă anume.

„Obiceiul s-a răspândit iute ca focul şi în scurt timp oamenii scriau pe tastatura numerică la fel de repede ca pe o o tastatură clasică”, îşi aminteşte Ben Wood, analist şef la o firmă de consultanţă în tehnologie.

„În prezent, oamenii petrec mai mult timp uitându-se la telefon decât vorbind la ele. SMS-ul a dus la această tranziţie”, a adăugat acesta.

sursa

Manifestanții s-au plâns că nu li se dă voie să instaleze corturi în curtea Președinției: „Ni se încalcă dreptul constituțional”
Articolul anterior
În doar 24 de ore, s-au adunat donații de peste 135.000 de dolari pentru reabilitarea apărătorului Azovstal, eliberat din captivitatea rusă schilodit și cu un braț deformat
Articolul următor