Mii de australieni au pozat nud pe o plajă pentru a atrage atenția asupra unei probleme

Mii de persoane din Australia au luat parte la o ședință foto inedită. Aproximativ 2.500 de australieni au pozat nud pe o plajă din Sydney, pentru a atrage atenția asupra cancerului de piele. Imaginile au devenit virale pe rețelele sociale. 

Mii de australieni au pozat nud pe o plajă din Sydney | Digi24

Mii de australieni, de toate vârstele, s-au strâns pe plaja Bondi de la primele ore ale dimineții. Au admirat răsăritul, apoi s-au dezbrăcat în semn de protest pentru a atrage atenţia asupra cancerului de piele.

„Este ceva ce nu voi uita niciodată. Copiii mei vor fi mândri! Este ceva diferit. Am înghețat de frig”, povestește o australiancă.

Ei au fost subiectele, în timp ce nisipul și valurile au completat cea mai recentă lucrare de artă a fotografului Spencer Tunick.

„Se întâmplă atât de multe lucruri în interiorul și în afara corpurilor oamenilor”, a spus celebrul fotograf.

La finalul ședinței foto, australienii au făcut baie dezbrăcaţi în ocean.

Fotograful este cunoscut pentru organizarea de şedinţe foto nud în cele mai cunoscute atracţii turistice din lume. În 2010, Spencer Tunnick a mai organizat o şedinţă foto în masă la Sydney, când 5.200 de australieni au pozat nud. 

sursa

Ce s-a întâmplat cu Marina Ovsyannikova, jurnalista rusă care a protestat în direct față de războiul lui Putin. Fiul a numit-o trădătoare

Marina Ovsyannikova, fosta jurnalistă a unui post rusesc de televiziune care a devenit faimoasă în toată lumea după ce a întrerupt trasmisia pentru a protesta față de războiul început de Vladimir Putin în Ucraina, trăiește acum în exil și spune că până și propriul său fiu a numit-o „trădătoare”, adăugând că „războiul a distrus multe familii”, scrie The Guardian citat de digi24.ro.

Marina Ovsyannikova, care s-a născut în Ucraina, a intrat în platoul de știri, în urmă cu un an, cu o pancartă pe care scria: „Opriți războiul. Nu războiului”. Un alt mesaj spunea: „Nu credeți propaganda. Aici sunteți mințiți”. La vremea respectivă, Marina Ovsyannikova a primit o amendă de 30.000 de ruble (aproximativ 1.800 de lei). Jurnalista, care și-a dat demisia de la postul de televiziune, și-a continuat protestele în stradă.

În august 2022, aceasta a fost inculpată pentru „răspândirea de informații false” după ce a arborat o pancartă cu mesajul „Putin este un ucigaș, soldații lui sunt fasciști” în fața Kremlinului.

Marina Ovsyannikova a fost plasată în arest la domiciliu în așteptarea procesului, în urma căruia risca 10 ani de închisoare. Totuși, aceasta a reușit să scape și să fugă în Europa. Acum locuiește în Paris, alături de fiica ei.

Rușii au fost distruși de Putin

Însă relația cu fiul său a avut de suferit. „Fiul meu m-a numit trădătoare. Mi-a zis că am trădat familia. Că am trădat țara. Pot spune asta pentru milioane de familii în aceeași situație – războiul a distrus multe familii. Iar asta este o adevărată catastrofă pentru că rușii au fost distruși de Putin, nu doar fizic, prin trimiterea lor la război, dar și la nivel psihologic”, a spus jurnalista într-un interviu pentru BBC. „Rusia este acum într-o depresie profundă, există apatie peste tot și milioane de oameni nu știu ce le rezervă viitorul”, a spus aceasta. Marina Ovsyannikova nu știe când sau dacă se va mai putea întoarce în Rusia. „Nu pot să mă întorc acum. Dar îmi văd viitorul în Rusia. Fiul meu este acolo, familia mea este acolo, mama, iar ei nu vor să părăsească țara”, a spus ea. Ovsyannikova a povestit că a închis de multe ori ochii la propaganda transmisă de televiziunea la care lucra, dar după invadarea Ucrainei nu a mai putut să tacă. „Au fost mulți factori. În timp am realizat că televiziunea rusească s-a transformat într-o mașinărie uriașă de spălat creiere. Apoi, eu am rădăcini ucrainene, tatăl meu este din Ucraina. A fost o eliberare emoțională uriașă. Nu mi-a păsat ce avea să se întâmple cu mine mai târziu”, a spus ea

Mirosul de transpirație al altora ar putea fi util în terapia împotriva anxietății

Mirosul corporal al altor persoane ar putea fi util în terapia împotriva anxietăţii sociale, spun cercetătorii suedezi care au început testele pe voluntari, relatează BBC citat de digi24.ro.

Oamenii de ştiinţă au folosit în experimentele lor transpiraţia din zona axilei. Bănuiala lor este că mirosul activează căile cerebrale legate de emoţii, oferind un efect calmant, dar este mult prea devreme pentru a spune dacă au dreptate. Aceştia îşi vor prezenta unele dintre primele rezultate în cadrul unei conferinţe medicale care va avea loc săptămâna aceasta la Paris

Bebeluşii se nasc cu un puternic simţ al mirosului, cu o preferinţă pentru mama şi laptele matern al acesteia. Mirosul ajută oamenii să simtă pericolul şi să interacţioneze cu mediul înconjurător, precum şi între ei. De asemenea, face ca mesele să fie mai gustoase şi poate evoca şi amintiri puternice.

Aromele sunt detectate de receptorii din partea superioară a nasului. Semnalele provenite de la aceştia sunt apoi transmise direct către sistemul limbic, o regiune a creierului care este asociată cu memoria şi emoţiile. Cercetătorii suedezi sugerează că mirosul corpului uman ar putea comunica starea noastră emoţională, fericită sau neliniştită, de exemplu, şi chiar să provoace reacţii similare la alte persoane care îl miros. Aceştia au cerut voluntarilor să doneze sudoarea de la subraţ din momentul în care se uitau la un film de groază sau la unul vesel. Apoi, 48 de femei cu anxietate socială au fost de acord să miroasă unele dintre aceste mostre, alături de o terapie mai convenţională numită „mindfulness”, în cadrul căreia oamenii sunt încurajaţi să se concentreze pe aici şi acum, în loc să revină la gândurile negative.

Unele dintre femei au primit mirosuri corporale autentice pentru a le mirosi, în timp ce altora, grupul de control, li s-a dat în schimb aer curat. Cele care au fost expuse la transpiraţie au avut rezultate mai bune la terapie. Cercetătorul principal, Elisa Vigna, de la Institutul Karolinska din Stockholm, a declarat: „Transpiraţia produsă în timp ce o persoană era fericită a avut acelaşi efect ca şi în cazul unei persoane care a fost speriată de un clip de film. Aşadar, este posibil să existe ceva în ceea ce priveşte semnalele de chimioterapie umană din sudoare care afectează răspunsul la tratament”.

„S-ar putea ca simpla expunere la prezenţa unei alte persoane să aibă acest efect, dar trebuie să confirmăm acest lucru. De fapt, asta este ceea ce testăm acum într-un studiu de monitorizare cu un design similar, dar în care includem şi transpiraţia persoanelor care urmăresc documentare neutre din punct de vedere emoţional”.

Cea mai mare parte a transpiraţiei pielii este inodoră. Dar glandele sudoripare de la subsuoară şi de la nivelul inghinalului produc anumiţi compuşi care provoacă mirosuri corporale. Bacteriile de la suprafaţa pielii şi de pe foliculii de păr din apropiere îi descompun, producând alţi compuşi care sunt responsabili de miros.

Duncan Boak, de la organizaţia caritabilă Fifth Sense, care are ca scop creşterea gradului de conştientizare cu privire la tulburările de miros şi gust, a declarat: „Ştim că există o legătură puternică între simţul nostru olfactiv şi bunăstarea noastră emoţională. Pierderea capacităţii de a simţi mirosul altor persoane, cum ar fi partenerul şi copiii, poate provoca depresie şi sentimente de izolare”.

„Deşi acesta este un studiu preliminar şi, desigur, sunt necesare lucrări suplimentare, este foarte încurajator să vedem că se fac cercetări suplimentare cu privire la importanţa simţului nostru olfactiv pentru o bună sănătate mintală”.

Turcia se pregătea pentru un an de aur al turismului. Mai e o destinație sigură de vacanță după cutremurele devastatoare? Atmosfera din Istanbul sau Antalya

Turcia se pregătea pentru un an de aur al turismului. Cu orașele sale istorice, plajele frumoase și un curs de schimb încurajator pentru vizitatori, țara era gata pentru renașterea post-pandemică. Apoi a avut loc dezastrul, scrie digi24.ro.

utremurul devastator din 6 februarie a distrus orașe și a ucis zeci de mii de oameni. Impactul emoțional și frica de viitoare replici se simt în toată țara. Operatorii de turism din Turcia se întreabă acum dacă dezastrul îi va speria pe turiști și îi va face să își schimba planurile de călătorie.

Problema poate fi considerată minoră în raport cu suferința celor din zonele afectate de cutremur, dar asta nu înseamnă că nu este reală. Turismul este extrem de important pentru economia Turciei și o sursă de venit pentru mulți turci. Cu atât mai mult cu cât, după pandemie, se simte o nevoie de vizitatori mai mare ca oricând, scrie CNN. Reticența turistică în urma unui dezastru este de înțeles. Turiștii văd imagini din zonele afectate și tind să creadă că aceasta este situația în toată țara.

Turiștii încep așadar să își pună întrebări inevitabile. Pericolul se va menține? Vor fi ei o povară pentru gazdele lor într-un moment în care țara încearcă să-și revină? Vor fi bineveniți? Se vor distra în continuare?

În câteva săptămâni, Turcia va intra în sezonul turistic de vârf. Industria turismului a înregistrat deja anulări ale călătoriilor în primele zile și săptămâni de după cutremur. Acum, sectorul turistic așteaptă. Semnele sunt bune, spune însă Kaan Kavaloğlu, președintele Asociației Hotelierilor. El este încrezător că țara va avea un an bun turistic, deoarece zborurile sunt operate fără probleme către majoritatea destinațiilor importante, iar stațiunile și afacerile s-au deschis. „Ținem legătura cu operatorii de turism din diferite țări și cu agențiile de turism online, care confirmă că Turcia se pregătește pentru un nou sezon de vară record în toate destinațiile sale importante”, a spus el pentru CNN Travel. Reporterii CNN au mers în câteva dintre principalele destinații turistice din Turcia, pentru a vedea care este atmosfera.

Istanbul

Istanbul este printre cele mai importante destinații de vacanță din lume. În 2022, turiștii au cheltuit acolo peste 13 miliarde de dolari, potrivit Consiliului Mondial pentru Călătorii și Turism. La fel ca majoritatea punctelor turistice principale din Turcia, Istanbulul a simțit undele de șoc ale cutremurului din 6 februarie, dar nu a suferit nicio pagubă. Orașul, în care sunt 15 milioane de locuitori, se află la mai mult de 800 de kilometri de epicentrul cutremurului.

Büke Yurdadoğ, managerul Çukurcuma Hamamı, este îngrijorată că turiștii vor fi speriați de cutremur. Ea însăși este marcată de amploarea tragediei și de numărul de victime, iar acum se teme și că turiștii vor evita Istanbulul din cauza evenimentelor recente. „Vom intra în vârful sezonului turistic în Istanbul și, comparativ cu anul trecut, se constată o scădere a afacerilor, chiar dacă este una mică”, spune Yurdadoğ.

„Cutremurul ne-a afectat pe toți, atât personal, cât și ca afacere. Încercăm să ajutăm cât de mult putem provinciile afectate, iar pe de altă parte ne străduim să ne primim oaspeții cât de bine putem. Dezastrele naturale sunt inevitabile, iar Istanbulul este un oraș care există de secole și a găzduit zeci de culturi și civilizații”, adaugă ea. Turiștii, spune Yurdadoğ, vor fi în continuare atrași de oferta variată a Istanbului: „Este un oraș care poate părea haotic de la distanță, dar când vizitatorii vin aici și încep să exploreze, descoperă mistere la fiecare colț. Cred că fiecare cartier are ceva care atrage fiecare turist, în funcție de interes”

Antalya

Antalya poate fi sinonimă cu vacanțele pe plajă, dar orașul și regiunea în care se află sunt destinații potrivite și pentru pasionații de istorie sau de drumeție pe munte.

Mehmet Ali Börtücene este proprietarul unui hotel dar și patron al unui local rafinat care oferă rețete tradiționale. Spune că seismul a avut un impact semnificativ asupra Antalyei, care se află la mai mult de 600 de kilometri de epicentru și că rezervările turistice au scăzut. El adaugă că turiștii i-ar putea ajuta pe supraviețuitorii cutremurului. „După dezastru, Antalya a primit multe victime ale cutremurului care au rămas fără adăpost și șomeri. Turiștii care vin în această regiune vor contribui indirect la procesul lor de recuperare. Turismul este una dintre cele mai importante surse de venit ale Turciei și, prin urmare, fiecare turist care vine aici ajută efectiv la atenuarea acestei traume. După cutremur, turismul a scăzut în regiunea Antalya, tristețea pe care o simțeau oamenii în mod natural ne-a redus considerabil munca”, spune Börtücene.

El a vorbit despre oferta pe care Antalya o are, cu coasta plină de păduri de pini, ienupăr și cedru, cu ruinele antice, cu drumețiile care se pot face pe coastă, cu frumusețile naturale, insula Beș Adalar sau satul de pe muntele Üçoluk.

Cappadocia

Deși situată la 300 de kilometri de epicentrul cutremurului, Cappadocia este o zonă foarte sigură, dă asigurări Deniz Karkın, managerul unui hotel. „Luând în considerare datele științifice, Cappadocia este una dintre regiunile din Turcia cu cel mai scăzut risc de cutremur. Oaspeții care plănuiesc să viziteze Turcia pot alege Cappadocia pentru călătoriile care le asigură liniște sufletească”, spune el.  Peisajul din regiune este atracția principală pentru vizitatori, dar și istoria celor care și-au sculptat casele în stânci este la fel de fascinantă.

„Cappadocia este ca ruptă dintr-un basm, o așezare în care orașele subterane au fost sculptate cu mii de ani în urmă. Este cunoscută și pentru vinurile sale și ca leagăn al creștinismului. Oaspeții care vin aici experimentează Muzeul în aer liber Göreme, Patrimoniul Mondial UNESCO, orașele subterane Kaymaklı și Derinkuyu, Valea Pașabağ, Văile Iubirii și Kızılçukur, unde poți vedea uimitoare apusuri de soare. În fiecare dimineață, cerul este colorat de sute de baloane cu aer cald, care oferă oaspeților șansa de a vedea și fotografia Cappadocia de sus.”, spune Karkın.

Izmir

Al treilea cel mai populat oraș al Turciei, Izmir este, de asemenea, unul dintre cele mai moderne ale sale, atrăgând vara mulțimi de oameni dornici să petreacă în orașul Alaçatı, să danseze în cluburile de pe plajă din Çeşme sau să deguste vinuri. Zeynep Çiftçioğlu İpekçi, care lucrează ca director de comunicare la unul dintre cele mai exclusiviste hoteluri din Izmir, spune că rezervările au scăzut după dezastru, dar nu în mod semnificativ.

„Chiar dacă Izmir este departe de provinciile afectate de cutremur, am fost copleșiți de o tristețe profundă. Cu toate acestea, facem un efort pentru a ne continua munca și pentru a promova pacea, calmul și dragostea care sunt esența Alavya. Desigur, am avut unele anulări, dar majoritatea oaspeților noștri au continuat să vină”, spune Çiftçioğlu İpekçi. Ea spune că vizitatorii vor aprecia străzile pietruite, morile de vânt, apele turcoaz și briza, precum și produsele locale. „Bucătăria de la Marea Egee, cu aperitivele, salatele, deserturile sale este una dintre cele mai savuroase din lume”, spune Çiftçioğlu, care vorbește despre siturile UNESCO Efes și Bergama, frumusețile naturale din Karaburun, frumoasele golfuri, podgorii și restaurante pescărești.

Vocea României: Trei moldoveni au rămas în concurs și vor lupta pentru marele trofeu
Articolul anterior
O balenă a murit de foame după ce a înghițit 150 kg de unelte de pescuit. Obiectele i-au blocat stomacul
Articolul următor