Mii de lituanieni au format un lanţ uman de 34 de km până la graniţa cu Belarus

35.000 de lituanieni au format, duminică, un lanţ uman care s-a întins pe 34 km din centrul capitalei Vilnius până la graniţa cu Belarus, în semn de solidaritate cu protestatarii din această ţară şi liderul opoziţiei, Svetlana Tihanovskaia, refugiată în Lituania, scrie Reuters.

separator

”Puteţi înţelege mai mult decât oricine altcineva, pentru că nu cu mult timp în urmă, aţi trecut prin acelaşi lucru ca şi noi acum”, a spus Tihanovskaia într-un discurs înregistrat, transmite Mediafax.ro.

Aceasta nu a participat la eveniment din motive de securitate, a precizat echipa ei.

Dar au fost prezente personalităţi din Lituania, care şi-au arătat susţinerea faţă de cauza poporului belarus, ţinând în mâini flori sau drapele ale ţării vecine.

Tihanovskaia a fost principalul candidat al opoziţiei la alegerile din 9 august, când preşedintele Alexander Lukașenko a obţinut victoria cu 80% din voturi, rezultat despre care adversarii spun că a fost fraudat, ceea ce a declanşat proteste imense împotriva lui. Străzile din Minsk au fost din nou pline de protestatari şi duminică.

”Sunt mândru că naţiunea mea a ascultat apelul şi a venit aici pentru a încuraja Belarusul”, a declarat preşedintele lituanian, Gitanas Nauseda. ”Nu suntem indiferenți şi niciodată nu vom fi indiferenți”.

Ambasadorul SUA în Lituania, Robert S. Gilchrist, s-a aflat în lanţul uman, purtând steagul alb-roşu-alb, steagul Belarusului la începutul anilor 1990.

”Mesajul meu este că sunt încântat să mă alătur atâtor persoane care demonstrează o astfel de unitate cu oamenii din Belarus”, a declarat ambasadorul.

Lanţul uman a marcat aniversarea unui protest în masă împotriva guvernării sovietice la 23 august 1989, când 2 milioane de oameni s-au unit cu armele în cele trei state baltice: Estonia, Letonia şi Lituania.

Coronavirus: 20 de persoane, infectate în raionul Nisporeni în urma unei ceremonii
Articolul anterior
Un consilier al premierului Chicu, internat de 25 de zile la reanimare cu infecția Covid-19
Articolul următor
Alte articole interesante