Mii de moldoveni din dispora riscă să nu poată vota la alegerile parlamentare din 11 iulie. Numărul secțiilor de votare nu a fost majorat

Mii de moldoveni migrați peste hotare nu au putut vota la alegerile prezidențiale din 15 noiembrie 2020. Muți au făcut sute de kilometri până la o secție de votare și au stat ore în șir la cozi imense pentru a-și exercita dreptul la vot. Experiența ar putea să se repete la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, după ce autoritățile nu au luat măsuri pentru a crește numărul secțiilor de votare din străinătate.

Pe 15 noiembrie 2020, în mai multe secții, din orașele Frankfurt, Stuttgart, Kassel, Strasbourg, Londra, Montreuil și altele, a fost încheiat procesul de votare înainte de timp, din motiv că fusese epuizate toate cele câte 5.000 de buletine de vot acordate pentru o secție de votare. În cele din urmă, unii dintre cetățeni au fost nevoiți să mai facă sute de kilometri până la cea mai apropiată secție de votare.

De această dată, peste 100.000 de moldoveni din diaspora s-au înregistrat prealabil pentru alegerile parlamentare din 11 iulie 2020.

CEC a decis ca și în acest an sa fie deschise 139 de secții de votare, tot atâtea ca și la alegerile prezidențiale din 2020, chiar dacă în proiectul înaintat de președintele CEC erau prevăzute cu 23 mai multe

Președinta țării, Maia Sandu, a cerut ca hotărârea să fie revizuită.

Moldovenii stabiliți în străinătate cred că, prin decizia Comisiei Electorale Centrale de a constitui 139 de secții de votare peste hotare, efortul lor de a se înregistra prealabil a fost zădărnicit.

Jurnalista Maria Marian a absolvit Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie
Articolul anterior
Un primar din raionul Edineț a trecut la cele veșnice
Articolul următor
Alte articole interesante