Mii de oameni dorm în mașini sau în containere după cutremurele care au lovit Croația

Mii de persoane din mai multe localități din Croația centrală, ale căror case au fost distruse sau avariate de cutremurele care au lovit Croația săptămâna trecută, continuă să doarmă în mașini, containere sau locuințe improvizate, relatează EFE, citat de Agerpres.

Un cutremur de 5,2 a lovit săptămâna trecută regiunea Petrinja – Sisak. Au urmat șase cutremure cu magnitudini cuprinse între 4 şi 5 grade. Apoi, marţi, a urmat cutremurul de 6,4, iar miercuri alte două seisme de intensitate medie.

Cutremurul cu magnitudinea 6,4 grade pe Richter şi cu epicentrul în oraşul Petrinja, din Croaţia centrală, a provocat 7 morţi, 26 de răniţi şi a distrus sau a avariat mii de case. Seismele minore care i-au urmat celui de marţea trecută au îngreunat operaţiunile de salvare.

Cetăţenii din zonă au prezentat până acum 9.000 de cereri de reconstrucţie sau de reparaţie a caselor lor.

„Am petrecut mai multe nopţi în maşină, iar acum parcă am renăscut”, a declarat unul dintre cei afectaţi ziarului Jutarnji list, după ce s-a adăpostit într-unul dintre containerele servind drept cazare temporară şi care au fost donate de Austria.

Aproximativ o mie de persoane au fost instalate în centre publice de adăpost, dar majoritatea locuitorilor, mulţi dintre ei agricultori sau crescători de vite, nu au dorit să-şi părăsească locuinţele de teamă să nu îşi piardă bunurile.

„Suntem foarte mulţumiţi. Avem încălzire, duşuri, două camere”, a declarat Maja Cvetnic postului local tv N1, care a fost cazat într-unul dintre aceste centre şi a cărui casă din Petrinja a fost distrusă.

Video din timpul căutarii tinerei de 19 ani din Orhei

Inspectoratul General al Poliției (IGP) a venit cu un mesaj către toți cei care au participat la căutările tinerei de 19 ani, însărcinată în luna a șasea, care a fost găsită moartă astăzi, 20 aprilie, la 8 zile de la dispariție. Poliția anunță că căutările fetei au fost „o provocare enormă” și a mulțumit angajaților MAI, dar și voluntarilor care s-au implicat.

„A fost o provocare enormă pentru noi toți să găsim această fată, dispărută în circumstanțe dubioase la Orhei. Consecințele sunt triste, dar am făcut tot posibilul ca împreună să putem acționa așa ca legea să poată fi aplicată corect. A fost o săptămâna în care am examinat fiecare centimetru de pământ, am analizat mii de înregistrări video, am mers prin ploaie, am ridicat fiecare piatră, am verificat fiecare loc și am întors toate gunoiștile. Dar rezultate sunt atunci când sunt oameni, mulți oameni”, a scris IGP.

Potrivit sursei, peste 900 de oameni, angajați ai MAI și voluntari au răspuns apelului de a se alătura căutărilor și astăzi, 20 aprilie.

„Mulțumim tuturor. Pentru noi a contat fiecare persoană. Transmitem condoleanțe familiei și rudelor. Muncim în continuare pentru a elucida fiecare detaliu al acestui caz”, se mai arată în mesajul IGP.

Detalii noi în cazul morții tinerei din Orhei: Cadavrul, găsit într-o groapă acoperită cu crengi

Noi detalii au ieșit la iveală, în cazul tineri de 19 ani, însărcinată în luna a 6-a, care a fost găsită astăzi, 20 aprilie, moartă, după ce a dispărut din Orhei pe 12 aprilie. Șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP), Viorel Cernăuțeanu, a declarat pentru jurnaliști că trupul neînsuflețit al tinerei fost găsit cu greu, lângă un pârâu. Potrivit TV8, cadavrul a fost aruncat într-o groapă, acoperită cu crengi.

Sursa citată precizează că, deocamdată, medicii legiști și criminaliștii fac investigații la fața locului. Poliția nu poate da o cauză preliminară a morții, urmând să comunice mai multe detalii, în urma expertizei.

Cernăuțeanu a declarat că poliția a decis să intensifice căutările la Chițcanii Vechi, după ce o echipă de experți a analizat camerele de supraveghere de la casa principalului suspect, un bărbat în vârstă de 45 de ani, fost polițist și angajat al sistemului penitenciar.

Menționăm că sute de polițiști, voluntari și localnici au căutat-o pe Ana-Maria Guja timp de opt zile, inclusiv cu drone.

O universitate din Republica Moldova, prezentă la reuniunea Consorțiului „Universitaria” din România

Reprezentanții Universității de Stat din Moldova participă, în perioada 19 – 21 aprilie, la reuniunea Consorțiului „Universitaria” din România. 

Evenimentul este organizat de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și reunește peste 100 de reprezentanți de la 10 universități.

Printre aceste instituții de învățământ superior se numără Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Universitatea din București, Universitatea „Babeş-Bolyai”, Universitatea de Vest din Timișoara, Academia de Studii Economice, Universitătea din Craiova, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați și Universitatea „Ovidius” din Constanța.

Universitatea de Stat din Moldova este reprezentată la eveniment de rectorul Igor Șarov și de prorectorii Sergiu Corlat și Violeta Cojocaru.

În cadrul reuniunii, se va discuta despre dezvoltarea programelor de cercetări științifice și transfer de cunoștințe, studiile doctorale, digitalizare și dezvoltarea relațiilor internaționale și parteneriate de studii, dezvoltarea managementului calității, strategie și dezvoltare instituțională, etc.

Consorțiul „Universitaria” a fost creat în 2009 și este cel mai reprezentativ consorțiu universitar din România.

Încă 16 persoane au pierdut lupta cu virusul Covid-19
Articolul anterior
6 tendințe în vopsirea părului pentru anul 2021
Articolul următor