Mii de oameni dorm în stațiile de metrou din Harkov. „Stau în vagoane, e mai cald decât pe peron”

În cea de-a 32-a zi de război, forțele ucrainene continuă contraofensiva, în timp ce trupele ruse se străduiesc să încercuiască militarii ucraineni, desfășurați pe frontul de est.

Mii de oameni dorm în stațiile de metrou din Harkov. „Stau în vagoane, e mai cald decât pe peron”

Continuă și bombardamentele de la mare distanță. Liovul a fost lovit aseară de patru rachete de croazieră lansate de pe mare. Între timp, experți britanici susțin că soldații ruși au ajuns să schimbe combustibil, mâncare ori chiar echipamente pe alcool.

Cu frica în suflet, femei și copii se grăbesc spre cel mai apropiat adăpost antiaerian, pe străzile din Liov.

Mai multe proiectilele de mare putere au căzut sâmbătă seara în orașul din vestul Ucrainei, transmite protv.ro.

Situaţia rămâne dramatică şi în Harkov, al doilea oraş ca mărime din Ucraina, unde mii de oameni dorm de săptămâni în staţiile de metrou.

Anastasiia Mazurkowa, angajat metrou Harkov: „Acum, în această staţie sunt 700 de oameni. E 2 noaptea, stau în vagoane, e mai cald decât pe peron.”

În ultimele 32 de zile, peste 10 milioane de ucraineni şi-au părăsit casele şi oraşele. Cei mai mulţi s-au refugiat în vestul tării, în oraşe precum Liov, datorită trenului botezat “Expresul salvării”. Nu întotdeauna garniturile ajung însă intacte la destinaţie. Ruşii atacă frecvent şinele şi gările. 33 de angajaţi ai căilor ferate au fost ucişi până acum.

Un tânăr fotograf a realizat poze dintr-un cimitir din Moldova de Blajini

Moldova, văzută prin ochii unui tânăr fotograf, așa cum este ea, cu toate tradițiile transmise din generație în generație și înrădăcinate de vremuri! Unui tânăr fotograf i-a venit ideea să realizeze poze dintr-un cimitir din Moldova de Blajini.

Pagina de Facebook Raw/Moldova a distribuit un set de fotografii de la cimitirul din Pelinei, raionul Cahul.

Acestea au fost realizate între anii 2013-2014 și sunt creația tânărului fotograf Andrei Moraru. Mai jos, puteți admira imaginile:

Natalia Barbu, mesaj de dragoste pentru soțul ei și adresare către cei care le critică relația

Natalia Barbu a publicat recent o poză alături de soțul ei, fotografia fiind însoțită de un mesaj adresat jumătății sale, dar și celor care continuă să critice această familie.

,,Tu ești parte din mine și eu parte din tine, suntem Unu. Chiar dacă careva din voi ați fost, sinteți sceptiți la o relație ca a noastra, știti ce? Daca ați vedea mai multa Iubire, Lumină și Frumos în voi, sigur ați fi fericiți. Vă trimitem numai gânduri bune și Iubire”, a menționat artista pe Instagram.

Natalia Barbu este căsătorită cu omul de afaceri Nicolae Sota. Cei doi au împreună doi copii, un băiețel pe nume Victor și o fetiță, Vera.

Prietenii virtuali i-au transmis artistei gânduri frumoase:

,,Voi Sunteți minunați! Draga mea, nu asculta, și nu te uita la nimeni! Trăiți viața din plin cât e posibil!
Nimeni din cei care vorbesc nu o sa fie alături de voi la nevoie. Vă cuprind”, a scris interpreta Olia Tira.

,,Semănați mult. Fericire și înțelepciune! Restu’ se trec. Conteaza cum te simți tu lângă el. Ești muninată!”.

,,Sunt sigură că aveți o relație plină de dragoste, respect și înțelepciune”, au mai scris internauții.

Oamenii de știință sunt îngrijorați! Luna aceasta, suprafața globală a apelor oceanelor a atins o nouă temperatură record

Încălzirea recentă și rapidă a oceanelor lumii îi alarmează pe oamenii de știință, care sunt îngrijorați de faptul că acest fenomen neașteptat va contribui la încălzirea globală.

The Seven Seas - WorldAtlas

Luna aceasta, suprafața globală a apelor a atins o nouă temperatură record, notează BBC: ”Nu s-a mai încălzit niciodată atât de mult și atât de repede”.

Oamenii de știință nu înțeleg pe deplin de ce se întâmplă asta. Dar ei se tem că, în combinație cu alte evenimente meteorologice, temperatura mondială ar putea atinge un nou nivel îngrijorător până la sfârșitul anului viitor.

Experții cred că în următoarele luni se va declanșa și un puternic fenomen meteo El Niño – un sistem meteorologic care încălzește oceanul.

Oceanele mai calde pot distruge viața marină, pot duce la fenomene meteorologice mai extreme și pot crește nivelul mării. De asemenea, acestea sunt mai puțin eficiente în absorbția gazelor cu efect de seră, care încălzesc planeta.

Un nou studiu important, publicat săptămâna trecută, evidențiază o evoluție îngrijorătoare. În ultimii 15 ani, Pământul a acumulat aproape la fel de multă căldură ca în ultimii 45 de ani, cea mai mare parte a energiei suplimentare ajungând în oceane.

Acest lucru are consecințe în lumea reală – nu numai că temperatura globală a oceanelor a atins un nou record în luna aprilie a acestui an, dar în unele regiuni diferența față de cea pe termen lung a fost enormă.

În martie, temperaturile de la suprafața mării în largul coastei de est a Americii de Nord au fost cu 13,8°C mai mari decât media din perioada 1981-2011.

„Nu se știe clar de ce are loc o schimbare atât de rapidă și o schimbare atât de mare”, a declarat Karina Von Schuckmann, autorul principal al noului studiu și oceanograf la grupul de cercetare Mercator Ocean International.

„Am dublat căldura din sistemul climatic în ultimii 15 ani, nu vreau să spun că este vorba de schimbări climatice, de variabilitate naturală sau de un amestec de ambele, nu știm încă. Dar observăm această schimbare”.

Un factor care ar putea influența nivelul de căldură care ajunge în oceane este, în mod interesant, o reducere a poluării cauzate de transportul maritim. În 2020, Organizația Maritimă Internațională a pus în aplicare un regulament pentru a reduce conținutul de sulf din combustibilul ars de nave.

Acest lucru a avut un impact rapid, reducând cantitatea de particule de aerosoli eliberate în atmosferă. Dar aerosolii care murdăresc aerul contribuie, de asemenea, la reflectarea căldurii înapoi în spațiu, iar eliminarea lor ar putea provoca o mai mare pătrundere a căldurii în ape.

sursa

Următoarea rundă de negocieri ruso-ucrainene ar putea avea loc în Turcia
Articolul anterior
Activiștii anti-război care refuză să părăsească Rusia, riscând 15 ani de închisoare: „Vocile noastre sunt mai puternice dacă rămânem”
Articolul următor