Militari ruși, închiși și bătuți pentru că au refuzat să mai lupte

Când fiul său a fost trimis să lupte în Ucraina, Serghei l-a implorat să nu meargă. „Aveți rude acolo. Refuzați.”, își amintește Serghei că i-a spus lui Stas, care avea grad de ofițer. „Dar a spus că va pleca. A crezut că este corect. I-am spus că este un zombie. Și că, din păcate, viața a dovedit asta”, relatează BBC.

Militari rusi in formatie

Serghei și Stas nu sunt numele adevărate ale acestui tată și fiu. Jurnalistul BBC le-a schimbat pentru a le proteja identitatea. Serghei l-a invitat la el acasă pentru a-i spune povestea lor.

„Așa că a plecat în Ucraina. Apoi am început să primesc mesaje de la el în care mă întreba ce s-ar întâmpla dacă refuză să lupte”.

Stas i-a spus tatălui său despre o anumită bătălie.

„El a spus că soldaților ruși nu li s-a oferit niciun fel de acoperire. Nu a existat nicio strângere de informații, nicio pregătire. Li s-a ordonat să avanseze, dar nimeni nu știa ce urmează”.

„Dar refuzul de a lupta a fost o decizie dificilă pentru el. I-am spus că e mai bine să o ia”, povestește bărbatul. „Acesta nu este războiul nostru. Nu este un război de eliberare. Iar el a spus că își va prezenta refuzul în scris. Lui și celor care au decis să refuze lupta li s-au luat armele și au fost puși sub pază înarmată”, mai spune acesta.

Serghei a făcut mai multe călătorii în prima linie pentru a încerca să ceară eliberarea fiului său. S-a adresat în mai multe rânduri unor ofițeri, procurori și anchetatori.

În cele din urmă, eforturile lui au dat roade. Stas a fost trimis înapoi în Rusia. I-a povestit tatălui său ce i s-a întâmplat în detenție, cum un „alt grup” de soldați ruși încercase să-l forțeze să lupte.

„L-au bătut și apoi l-au scos afară, de parcă ar fi vrut să-l împuște. L-au pus să se întindă pe pământ și i-au spus să numere până la zece. A refuzat. Așa că l-au lovit de mai multe ori peste cap cu un pistol. Mi-a spus că fața lui era plină de sânge”.

„Atunci l-au dus într-o cameră și i-au spus: Vii cu noi, altfel te omorâm. Dar apoi, cineva a spus că îl vor duce pe fiul meu la muncă în magazie”.

Stas era ofițer în serviciu când Rusia și-a lansat invazia pe scară largă a Ucrainei în februarie. Președintele Vladimir Putin a promis că doar soldații profesioniști vor lua parte la „operațiunea militară specială”.

Dar până în septembrie, totul s-a schimbat. Președintele a anunțat ceea ce el a numit o „mobilizare parțială”, recrutând sute de mii de cetățeni ruși în forțele armate.

Mulți bărbați mobilizați s-au plâns că sunt trimiși într-o zonă de război fără echipament suficient, sau fără pregătire adecvată. Din Ucraina au existat mai multe informații despre militari ruși închiși în beciuri și subsoluri, pentru că au refuzat să se întoarcă în prima linie.

„Este o modalitate de a-i face pe oameni să se întoarcă în acea baie de sânge”, spune Elena Popova membra unui ONG din Rusia. „Scopul comandanților este să-i țină pe soldați acolo jos, recurg la violență și intimidare. Dar nu poți forța oamenii să lupte”.

Pentru unii ruși, refuzul de a se întoarce în prima linie poate fi o atitudine morală. Dar există o explicație mai comună.

„Cei care refuză să lupte o fac deoarece spun că au acționat destul timp în prima linie”, explică Elena Popova. „Un alt motiv este felul în care sunt tratați. Au petrecut timp în tranșee, fiindu-le frig, foame, iar când se întorc, sunt doar jigniți și înjurați de comandanții lor”.

Autoritățile ruse resping informațiile despre soldații dezamăgiți și centrele de detenție, și spun că sunt știri false.

„Nu avem lagăre sau facilități de încarcerare, ori altele asemenea (pentru soldații ruși)”, a insistat Putin la începutul lunii decembrie. „Sunt toate prostii și afirmații false. Nu există nimic care să le susțină”.

„Nu avem probleme cu soldații care părăsesc pozițiile de luptă”, a continuat liderul de la Kremlin. „Într-o situație în care sunt bombardamente, toți oamenii normali nu pot să nu reacționeze la asta, chiar și la nivel fiziologic. Dar după o anumită perioadă de adaptare, oamenii noștri luptă genial”.

Andrei, un locotenent rus, a încetat lupta. Destașat în Ucraina în iulie, Andrei a fost plasat în detenție pentru că a refuzat să execute ordinele. A reușit să o contacteze pe mama sa, Oxana, pentru a-i spune ce se întâmplă.

„Mi-a spus că a refuzat să-și conducă oamenii la o moarte sigură”, spune Oxana. „Ca ofițer, a înțeles că, dacă mergeau înainte, nu vor scăpa cu viață. Pentru asta l-au trimis pe fiul meu la un centru de detenție. Apoi am primit un mesaj în care se spunea că el și alți patru ofițeri fuseseră duși într-un subsol. Nu au fost văzuți de cinci luni”.

„Mai târziu mi s-a spus că acea clădire în care se aflau a fost bombardată și că toți cei cinci bărbați erau dispăruți. Au spus că nu au fost găsite rămășițe. Statutul lor oficial este «dispărut în misiune». Nu are sens. Este absurd. Modul în care fiul meu a fost tratat, nu a fost doar ilegal, ci a fost inuman”.

Revenind la Serghei, acesta spune că ceea ce s-a întâmplat cu Stas în Ucraina i-a apropiat.

„Suntem pe aceeași lungime de undă, acum”, spune Serghei. „Zidul neînțelegerii dintre noi a dispărut. Toată bravada lui a dispărut. Fiul meu mi-a spus: «N-am crezut niciodată că propria mea țară mă va trata în acest fel». El s-a schimbat complet. Înțelege acum.”

„Oamenii de aici nu înțeleg în ce pericol suntem. Nu din cauza părții adverse, ci din partea noastră”.

sursa

Gospodarul care își bate an de an recordurile cu cei mai giganți dovleci din țară! A expus la Bostaniada un bostan de peste 800 kg

Un dovleac de peste 800 de kilograme, crescut în curtea unui agricultor din satul Drăsliceni, raionul Criuleni,  a fost vedeta festivalului Bostaniada de la Bălăbănești, informează unica.md.

Cel care l-a crescut este Vasile Spîni, care an de an își bate propriul record și participă la celebrul festival gastronomic cu cei mai giganți dovleci.

În acest an, agricultorul care pe bună dreptate poate fi numit Regele Dovlecilor, a crescut un dovleac uriaș de peste 800 de kg!

Vasile Spînu se ocupă de creșterea dovlecilor mai bine de 15 ani, dar recolta din acest an bate toate recordurile. 

Pentru ca recolta să fie una mare și frumoasă, este nevoie de multă muncă, mărturisește gospodarul.

Vasile Spînu este fratele ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, și este agricultor cu numeroase trofee la Bostaniada!

Agricultorul a reușit și anul trecut să cultive un dovleac de 700 de kg și altul de 600 de kg.

În procesul de cultivare, deloc ușor, după cum spune agricultorul, este implicată toată familia. Potrivit lui Vasile Spînu, cel mai important este să fie udat la timp și să i se administreze îngrășăminte doar naturale.

Vasile Spînu este de profesie inginer mecanic. Dar de mulți ani face agricultură. Crește legume de vânzare, chiar pentru semințe, care apoi ajung în mai multe țări. A devenit celebru în tot satul datorită pasiunii pentru dovleci.

Asigurările de viață și pensiile private, actuale în lume. Ce spune BNM despre oportunitățile din Moldova

Procesele demografice globale au schimbat esențial modul în care oamenii pot să se bucure de o viață confortabilă la momentul atingerii vârstei de pensionare. Statele nu mai pot garanta o pensie care ar asigura un venit decent persoanelor în etate. Este evident că pentru un trai liniștit trebuie să apelăm la soluții private. Asigurarea de viață și pensiile private sunt componente semnificative în pregătirea pentru o pensie sigură și confortabilă, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.


Asigurările de viață

Asigurările de viață au la bază contracte multianuale, necesită un angajament de durată între părțile contractante și se materializează în achitarea anuală sau lunară a primelor de asigurare pentru o perioadă negociată de părți. Cel mai important risc care este acoperit de o asigurare de viață este decesul, dar în funcție de tipul asigurării pe care o alegem, asigurările de viață oferă și alte protecții de asigurare.

Asigurarea de viață poate garanta:

  • Protecția venitului pentru persoanele aflate la întreținere în cazul decesului sau incapacității de muncă a celor activi sub aspect economic;
  • Securitatea financiară – plățile care în caz de deces sau pierdere a capacității de muncă pot acoperi cheltuielile de trai sau eventualele datorii și pot ajuta la atingerea obiectivelor pe termen lung, cum ar fi educația copiilor;
  • Liniștea sufletească – convingerea că cei apropiați sunt protejați aduce liniște sufletească și permite să ne concentrăm la constituirea economiilor pentru pensie;
  • Un venit suplimentar la pensie prin acumulare în timp, ca urmare a investirii primelor achitate companiei de asigurări;
  • Beneficii fiscale atunci când există un cadru juridic adecvat, care amână sau chiar exclude obligația de achitare a taxelor pentru primele achitate în baza polițelor de asigurare de viață.

Există multiple tipuri de asigurări de viață și fiecare persoană poate alege în funcție de nevoile sale care din produsele oferite îi va acoperi necesitățile. Cel mai des întâlnite asigurări de viață sunt:

  1. Asigurarea de viață pe termen limitat sau clasică se acordă pe o anumită perioadă prestabilită. Este cea mai comună și ieftină asigurare de viață care există. Acest tip de asigurare acoperă doar riscul de deces al asiguratului. Prima de asigurare este calculată în funcție de suma asigurată, pe care beneficiarul o va primi în cazul decesului asiguratului. Dacă în momentul expirării contractului asiguratul este în viață, asigurătorul este exonerat de plăți, pentru că, după cum am menționat, acest tip de asigurare acoperă doar riscul de deces.
  2. Asigurarea mixtă de viață este o asigurare diferită față de primele două prin faptul că aceasta asigură și riscul de supraviețuire. Pe scurt, acest lucru înseamnă că asiguratul  va avea o protecție dublă (atât față de deces cât și pentru supraviețuire), iar primele de asigurare plătite pot fi privite ca o modalitate de economisire, pentru că această sumă poate fi valorificată la momentul expirării contractului. Cu cât este mai lungă perioada asigurată, cu atât este mai benefic atât pentru asigurat (primește mai mulți bani la final), cât și pentru asigurător (poate utiliza suma de bani pentru o perioadă mai îndelungată). Primele de asigurare care vor fi plătite periodic se vor stabili în funcție de suma asigurată.
  3. Asigurarea pentru studii sau alte cheltuieli mari pe durata vieții – această asigurare vine cu o componentă de economisire care, practic, acoperă cheltuielile realizate în perioada studiilor.


Pensii private

Principala caracteristică a pensiilor private este contribuirea lunară cu o sumă prestabilită de către participanți care au optat să adere la un fond de pensii private, care se acumulează pentru perioade îndelungate. Valoarea totală a contribuțiilor plus venitul investițional obținut din investirea lor constituie suma de bani care aparține participanților și care poate fi solicitată spre plată la momentul pensionării.

Există multiple clasificări ale pensiilor private, cum ar fi pensia privată clasică și cea ocupațională, care au aceeași bază, și anume investirea pe termen lung a contribuțiilor participanților. Unica diferență constă în plătitorii contribuțiilor – în cazul pensiilor ocupaționale contribuțiile sunt achitate de către angajator. O altă clasificare este divizarea fondurilor cu contribuții definite și a fondurilor cu beneficii definite, care, similar cazului de mai sus, are aceeași idee de investire a contribuțiilor participanților la fond. Unica diferență constă în metoda de calcul folosită în contract – definirea unei contribuții fixe sau a unei contribuții flexibile, care va depinde de mai mulți factori pentru a rezulta în beneficiile stabilite la sfârșitul perioadei contractuale. 

Pensiile private garantează următoarele beneficii:

  • Fluxul de venit constant și previzibil obținut la momentul atingerii vârstei de pensionare, care face tranziția de la o viață activă sub aspect economic la una pasivă mai ușoară;
  • Sumele acumulate constituie proprietatea beneficiarului și, chiar în caz de deces prematur înaintea  atingerii vârstei de pensionare, aceste sume acumulate sunt transmise succesorilor legali;
  • Angajatorii folosesc pensiile private ocupaționale drept o metodă de fidelizare și atragere a angajaților;
  • Avantaje fiscale prin amânarea impozitării sau chiar deductibilitatea contribuțiilor și a venitului investițional obținut în cazul achitării beneficiilor în mai multe tranșe pentru o perioadă mai îndelungată. Astfel, se reduce venitul impozabil în anii în care contribuim, ceea ce poate duce la economii semnificative de taxe și la mai mulți bani investiți.

Într-o lume perfectă o strategie corectă este combinarea asigurărilor de viață și a pensiilor private, care va rezulta într-o diversificare a investițiilor pentru a reduce riscurile și a spori stabilitatea financiară. În timp ce  asigurarea de viață oferă protecție în caz de deces sau pierdere a capacității de lucru și un venit suplimentar, pensiile private oferă un venit garantat.

Asigurarea de viață atenuează impactul financiar al unui deces prematur, asigurând securitatea financiară a familiei. Pensiile private ajută la gestionarea riscului de a ne depăși economiile prin asigurarea unui venit solid.

Pentru a face alegerea perfectă, este nevoie să evaluăm situația financiară actuală, obiectivele de pensionare și potențialele cheltuieli din viitor. Astfel, determinăm valoarea venitului de care vom avea nevoie la pensie și modul în care asigurarea de viață și pensiile ne pot ajuta să satisfacem aceste nevoi.

Periodic, planurile de asigurare de viață și de pensii trebuie revizuite prin ajustarea contribuțiilor și acoperirii, după cum este necesar, pentru a rămâne pe drumul cel bun spre atingerea obiectivelor de pensionare.

Prin integrarea asigurării de viață și a pensiilor private în planificarea noastră de pensionare, ne putem construi o bază financiară solidă și sigură pentru anii de pensionare.

Maia Sandu s-a întâlnit cu moldovenii din Italia

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, în aceste zile, întrevederi cu cetățeni ai Republicii Moldova stabiliți în Italia. Timp de trei zile, urmează să ajungă în 7 orașe, informează unica.md.

”Mi-a făcut o deosebită plăcere să-mi încep ziua cu o discuție cu câteva tinere care au deschis afaceri de succes în Torino. Daniela, Ioana și Veronica gestionează un restaurant, o florărie și, respectiv, o gelaterie.

Am continuat cu o discuție caldă cu comunitatea de moldoveni din Torino și din împrejurimi. E uimitor cât de conectați sunt cetățenii noștri cu mersul lucrurilor de acasă, chiar și la peste 2 mii km distanță de țară. Oamenii văd și apreciază că transformăm Republica Moldova – construim drumuri, apeducte și sisteme de canalizare, reparăm grădinițe și școli, modernizăm spitale, creăm condiții mai bune pentru ca oamenii să dezvolte afaceri.

Acasă, statul susține antreprenorii inclusiv prin fonduri nerambursabile, prin acces la creditare avantajoasă, prin deschiderea noilor piețe pentru export, iar în următorii ani, ne propunem să susținem mai mult cetățenii care revin cu traiul acasă. Vom crea 3 birouri regionale prin care să ajutăm tinerii și familiile revenite acasă să se reintegreze mai ușor.”, scrie Maia Sandu într-o postare.

Video. Imagini uluitoare ale Carpaților, surprinse de o legendă a parapantismului mondial
Articolul anterior
Fața lui Tutankhamon, faimosul faraon egiptean, a fost dezvăluită pentru prima oară după 3.300 de ani
Articolul următor